Siber saldırının yeni hedefi akıllı TV’ler

0
43

Kaspersky Lab. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Eugene Kaspersky, Singapur’daki INTERPOL World etkinliğinde gelecek nesil siber saldırıların akıllı televizyonları kullanacağını ve bunun için hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Akıllı TV güvenlik yazılımlarının prototipini hazırladıklarını ve bir sonraki adımı atmak için saldırıların başlamasını beklediklerini ifade etti.
 
Kaspersky bu aşamaya ne zaman girileceğini bilmediğini söylerken işletim sistemi üzerinde uygulama kullanan akıllı televizyonlar, akıllı televizyonlar dahil olmak üzere diğer akıllı cihazlardan büyük farklılıklar göstermiyor. Bütün saldırılarda olduğu gibi bu mecranın da yaygınlık kazanması ve işin ucundaki ödülün büyümesi gerekiyor.
 
>> INTERPOL arkadaş arıyor!

Güvenlik uzmanlarının cep telefonlarının tehditlere açık olmasıyla ilgili uyarıları 1990’ların sonuna kadar uzansa da gerçekleşene kadar ciddiye alınmamıştı. Televizyonlarda da benzer bir sürecin yaşanması beklenirken sorunun virüslerle sınırlı kalmayacağı tahmin ediliyor. İnternmete video yükleme özelliği ve işin içine paranın girmesiyle birlikte ödülün büyümesi yeni cazibe noktaları olabilir ancak daha ilgi çekici olasılıklar da mevcut; televizyonun bloke edilmesi ve yeniden açılması için para istenmesi en ilgi çekici örnek.
 
HEDEFLENEN BİLGİ HASSAS AMA NET DEĞİL
Sonuçta hedeflenenin hassas bilgi olacağı aşikar ancak bu hassas bilginin ne olduğu netleşmiş değil. Ödeme sisteminde kullanılan banka bilgileri bu hassas veriler arasında sayılabileceği gibi, televizyonun çevrimiçi oyun ve etkileşim aracı haline gelmesi ile bununla bağlantılı çeşitlemelerin ortaya çıkması bekleniyor.
 
Kaspersky, güzel kadınların ve pedofiller söz konusu olduğunda çocukların kullanılmasıyla cezbedilecek izleyicilerin görüntülerinin şantaj konusu haline gelebileceğini söylüyor. Bu, İngilizce literatüre gasp anlamındaki “extortion”un yanına “sextortion”un eklenmesini getirecek. Televizyon izleyen kişilerin cinsel fantezilerini tatmin eden hareketlerinin videolaştırılması ve paylaşılması tehdidinin yapılması, siber saldırganlar için iyi bir gelecek vaat ediyor.
 
Teknik olarak söylemek gerekirse, bilgi işlem ağlarının uç birimi haline gelme yönünde attığı adımlar, televizyonları risk platosuna taşıyor. Bu konuda bir fikir vermesi açısından akıllı telefonlara bir göz atmakta yarar var. 2005 ile 2011 arasında tespit edilen farklı zararlı yazılım sayısı 2 bin 359 olurken bu sayı 2012’de 40 bine ve 2013’te 145 bine yükseldi. 2014’te bu sayı 296 bine yükselirken bunun tamamına yakını popüler Android telefonları hedef aldı.
Aynı süreç ya da daha hızlandırılmış versiyonu akıllı televizyonlarda yaşanabilir. Bunu kaçıranlar üzülmesin; bir sonraki program akıllı otomobiller olabilir. Ortalama 100 sensör ve 100 bin satır yazılım barındıran bu araçların, siber saldırganların ilgi alması şaşırtıcı olmayacak. Eugene Kaspersky bu konuda daha ılımlı konuşuyor ve “Maalesef yeni otomobillerin bir kısmı tehdide açık” diyor.