INTERPOL arkadaş arıyor!

    0
    70

    INTERPOL’ün Singapur’da bu hafta açtığı INTERPOL Global Inovasyon Kompleksi (IGCI), 190 üye ülkenin yanına siber güvenlik dünyasından oyuncuları da siber saldırılara karşı birlikte çalışacağı arkadaşlar olarak eklediği bir yapı olacak. Polis, özel sektör ve akademi üçlüsü, oluşturdukları hareket planları ile interneti daha güvenli hale getirecek.
     
    INTERPOL’ün yine Singapur’da ilk olarak düzenlediği ve ikincisinin 2017’de gerçekleştirilmesi planlanan INTERPOL World etkinliği, yapılanın sadece simgesel bir adım atmak olmadığını gösteriyor. IGCI binası ise, siber güvenlik şirketleri ile polis teşkilatlarının bir arada çalışmasının dinamikleri uzun süre değerlendirilerek tasarlanmış bir bina olarak işin merkezinde yer alıyor.
     
    INTERPOL toprağı olan bina, bir büyükelçilikten farklı statüde değil. İngiltere’den gelen uzman polis Paul Ward, bunun 190 ülkenin büyükelçiliği gibi düşünülebileceğini söylüyor. Tesisin 20 kişinin aynı anda çalışabileceği soruşturma merkezini tanıtırken gazetecilerden bilgisayarların uzağında durmalarını istemesi ise, şirketlerin saldırıların incelenmesi için sağladıkları verilerle ilgili hassasiyeti gösteriyor. Şirketler arasındaki rekabet kadar ülkeler arasındaki hasmane tavırlar da yeni kurulan merkezde hassas hareket edilmesini gerektiriyor.
    Soruşturma merkezinde bütün masaları kullanan sabit bir uzman kadrosu yok. Olaylar geliştikçe ilgili kişilerin gelip birlikte çalışacağı bir altyapı kurulmuş durumda. Bizim ziyaretimiz sırasında Ward’un yanında Tokyo’dan gelmiş bir meslektaşı ve sürekli kadrosu olan bir yerel çalışan bulunuyordu. Polis olmayan siber güvenlik şirketi uzmanları için hemen bu mekanın kenarında bir bölme bulunuyor. İki bölme arasındaki cam elektronik olarak şeffaf ya da diğer tarafı göstermeyen konumda tutulabiliyor. Ward, iki tarafı ayıran kapıların da çalışma süresinin yüzde 90’ında açık tutulduğunu kaydediyor. Geriye kalan yüzde 10, bir bakıma kurulmakta olan ilişkinin tazeliğinin göstergesi.

    >> Siber saldırının yeni hedefi akıllı TV’ler
     
    Taze olmasına karşın bu ilişkinin perçinlenmesini sağlayan başarı öyküleri oluşmaya başlamış durumda. Kompleksin önemli bir parçası olan INTERPOL Dijital Suç Merkezi’nin Soruşturma Destek Koordinatörü Brad Marden, polis, özel sektör ve akademi işbirliği ile oluşturulan hareket planlarının daha önce polis içinde var olan işbirliği ile gelinenin çok ötesinde bir etki yaratmasını bekliyor. Bununla birlikte Marden, mevzuat ve özellikle bilgi paylaşımı konusundaki kısıtlamalar nedeniyle siber saldırganların gerçekleştirdiği düzeyde işbirliğini şu anda gerçekleştiremediklerini de söylüyor.
     
    Simda Botnet soruşturması, buradaki durumu açıkça ortaya koyuyor. Soruşturma dünya çapında 770 bin bilgisayara yayıldığı düşünülen bir siber saldırı altyapısını ortaya çıkarırken 9 Nisan’da Hollanda’da 10 kumanda ve kontrol sunucusunun yakalanması ile ABD, Rusya, Lüksemburg ve Polonya’daki sunucuların çökertilmesi operasyonunu beraberinde getirdi. Bu süreçte, IGCI içinde yer alan INTERPOL Dijital Suç Merkezi (IDCC), Microsoft, Kaspersky Lab, Trend Micro ve Japonya’nın Siber Savunma Enstitüsü ile birlikte çalıştı.
     
    Ancak Simda Botnet’in arkasındaki siber güçler de bunu aratmayacak bir işbirliği düzeyine sahip. Simda, sadece kişisel bilgilerin elde edilmesine yönelik faaliyet gösteren bir zombi bilgisayarlar ağı oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda siber dünyada saldırı için bu yapıyı servis olarak da sunuyordu. Bu teknoloji şirketlerinin şu anda şirketlere sunduğu en gelişmiş teklif.
     
    Başarılı operasyonlar ilişkileri perçinleyecek olsa da, şu anda yakın çalışma için güven oluşturulması gerekiyor. Örneğin bir Avrupalı şirketin Rus ve Çinlilerin bulunduğu bir ortama soruşturma için veri aktarmasını sağlamak çok kolay değil ya da ikna edici taahhütleri gerektiriyor. Bir diğer sorun ise, harekete geçilmesindeki yavaşlık. Kaspersky Lab Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Eugene Kaspersky, “Internet-INTERPOL. Internet’te güvenliği INTERPOL’ün sağlaması gerektiğini 2003’te söyledim. Aradan 12 yıl geçti ama yine de bu adımların atılması iyi” diyor.
     
    İnternet, suç mahali incelemesinden başlayan soruşturma ile zanlıya ulaşmaya dayanan polis iş modelinin değiştirilmesi gereken bir dünya. INTERPOL, bu yeni girişimi ile bu dünyaya daha uygun bir güce dönüşebilir. İşin şimdiden biraz da fantezi desteği bulduğunu da eklemekte yarar var: 15 Nisan’da Singapur’daki binanın önündeki otonbüs durağında Marvel’in muhteşem Avengers serisinin son filminin afişinin yer almasını başka türlü açıklamak mümkün değil.