Merkez Bankası FED’e mi hazırlanıyor?

0
51

Piyasalar, Merkez Bankası’ndan kurdaki oynaklığa karşı net önlemler beklese de Başkan Başçı’nın, yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklara faiz ödemeyi düşünebileceklerini açıklaması, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırması ihtimaline karşı hazırlık olarak yorumlandı. Merkez Bankası duyuruyu hafta sonu yapması beklenirken, uygulama önümüzdeki hafta başlayacak.
 
ALB Forex Analisti Enver Erkan, “Son dönemde Merkez Bankası’nın yapmış olduğu zorunlu karşılıklar ve döviz depo faizlerinde yapılan düzenlemeler, FED’in önümüzdeki dönemlerde faiz artırım ihtimaline karşı hem bankacılık sektörünün sağlıklı işleyişini devam ettirmeye hem de elindeki döviz rezervlerinin azalmasını engellemeye yönelik bir hazırlık hamlesi olarak yorumlanmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Başçı: ‘Döviz cinsinden zorunlu karşılıklara faiz ödeyebiliriz’
 
KURA ETKİSİ OLMADI
Merkez Bankası’nın son toplantısında TL cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faizi 50 baz puan yükseltmekle birlikte, döviz cinsinden zorunlu karşılık faiz oranlarına dokunmadığını hatırlatan Erkan şunları söyledi:
 
“Değişikliği ise döviz depolarına ödenen faizi 50 baz puan indirerek gerçekleştirmişti. Piyasa oyuncuları halen Merkez Bankası’ndan daha açık ve net hamleler beklemektedir. Başçı’nın TL zorunlu karşılık faiz oranlarındaki değişiklikten sonra yabancı para cinsinden zorunlu karşılık faiz oranında da değişikliğe gidileceği sinyali önemli. Bu hamle çerçevesinde Merkez’in; FED’in faiz artırması durumunda yaşanacak sermaye çıkışlarında kurdaki oynaklığın artması durumuna karşı, piyasadaki likiditeyi dengeleme amaçlı kullanılabilir rezervlerini destekleme yoluna gittiği görülüyor. Merkez Bankası’nın ayrıca, gerekli görüldüğünde, TL zorunlu karşılıkların faiz oranlarında tekrar artış yapabileceğini söylemiş olması da gerektiğinde piyasadaki TL likiditesini kontrol etme amacında olduğunun ifadesidir. Döviz kurunda ise şu anda etkili olmasını beklemiyoruz. “