Borsada yabancı payı yüzde 62.04’e indi

0
60

Borsada yabancı yatırımcılar, belirsizlik ortamlarında hemen satışa geçiyorlar. Nitekim dünyada yükseliş eğiliminde olan dolar, yurtiçinde de tarihi seviyesine çıkınca yatırımcılar borsada satışa geçti. Dolar, biraz gerileyince BIST endeksi de yükseldi. Ancak, BIST’te yabancıların portföy azalttıkları görülüyor. Ocakta yüzde 64.5 seviyelerinde bulunan yabancı payı yüzde 62.04’e inmiş durumda.

>> Kur artışından en olumlu etkilenecek 8 büyük şirket
 
Endekste kur etkisinin derinden hissedildiğini belirten ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder şu değerlendirmede bulundu:
 
“Son dönemde  FED faiz artırımına ilişkin haziran ve eylül ayları şeklinde ayrışan piyasaya rağmen, FED’in açıklanan son toplantı tutanaklarında görüldüğü haziran faiz artırım konusu üyeler arasında detaylıca tartışılmış. Haziran ayının halen masada olması ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmesi, yurt genelinde Türk Lirasının kendine has hikayesi ile birlikte mevcut durumda yatırımcının TL bazlı varlıklarda, tahvilde ve hisse senedinde pozisyonunu azaltarak döviz pozisyonlarını artırması altında birçok neden yatmaktadır. FED politikalarına yönelik olan beklentiler küresel bazda doları değerli tutmakla birlikte, gelişmekte olan ülke kur sepetinde de negatif yönde hareketlere neden olmaktadır. İç konjonktüre bağlı endişeler ve seçim fiyatlamasının yakın olması da yatırımcıyı bu süreç içinde birikimini dolarda değerlendirme yoluna sevk etmektedir.”

>> Amerikan şirketleri doların yükselmesinden rahatsız
 
YABANCI PAYI KRİZDEN ÖNCE YÜZDE 73’TÜ
Borsa İstanbul’daki yabancı oranı 2007 sonunda yaklaşık olarak yüzde 73.00 ile zirve seviyelerini görmüştü. Yaklaşık olarak küresel kriz öncesi dönem  ve o dönemden sonra, ABD’de konut fiyatlarındaki düşüşün ABD ekonomisinde krize  ve resesyona sebep olabileceği korkusu piyasalarda hakim oldu.
 
ABD borsaları ile beraber küresel borsalarda satışlar ile azalan yabancı payı, 2008 yılında borsalarda görülen çöküş ile yüzde 62.00 seviyesine geriledi. Daha sonraki yıllarda ise borsadaki yabancı payı yüzde 68.00 ve yüzde 66.00 seviyelerine kadar yükselse de  bir daha yüzde 70.00 üzerini göremedi. 2008 kriz öncesi dönemi Borsa İstanbul’un yabancı payı açısından en parlak dönemiydi.  Ayrıca 2001 krizinden bu yana görülen en iyimser dönemdi.