Amerikan Doları, 1981’den yani Ronald Reagan’ın başkanlığından ve Kutsal Hazine Avcıları filminin gişe rekorları kırışından beri bu kadar güçlü olmamıştı. 30 Haziran’dan beri dolar; euro karşısında yüzde 28, Japon yeni karşısında yüzde 18, Brezilya reali karşısında ise yüze 40 güçlendi.
Bazı Amerikan şirketleri ve yatırımcılar doların güçlenmesine biraz mola vermesini diliyor.
Business Insider’ın haberine göre, Delta Hava Yolları dün yaptığı açıklamasında doların bu yükselişinin bilet satışlarını kötü etkilediğini ve Japonya, Brezilya, Orta Doğu ve Afrika gibi uluslararası hizmetlerinden geri çekilme planları olduğunu duyurdu. Johnson & Johnson Salı günü ilk çeyrek rakamlarının yaklaşık yüzde 9 düşüşünden doları sorumlu tuttu.
Ayrıca IMF (Uluslararası Para Fonu) ABD’nin bu yıl ve önümüzdeki yıl için büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti. IMF’in açıkladığı raporda, Ocak ayında yüzde 3.3 olarak açıklanan büyüme beklentisi yüzde 3.1’e çekildi. Güçlü doların Amerikan ihracatına zarar verdiği iletildi.
Doların yükselmesinde, Amerikan ekonomisinin diğer gelişmiş ekonomilere göre üstün bir gelişme göstermesi ve faiz oranlarının Avrupa ve Japonya’ya oranla daha yüksek olmasının etkisi olduğu belirtiliyor.
Bu yükseliş tüm dünyada büyük bir etki yaratıyor. Amerika’da şirketlerin karlarını düşüren dolar, Avrupa ve Japonya’da yıllardır rahatsız olan ekonomiler için rahatlama sağlarken, Asya ve Latin Amerika’nın finansal istikrarını tehdit ediyor.
Amerikan şirketleri rahatsız
Yükselen dolar diğer ülkelere iş yapan Amerikan şirketlerini 2 yönde kötü etkiliyor.
Birincisi şirketlerin sattıkları ürünler daha pahalı hale geliyor, böylece rekabet edebilirlikleri düşüyor.
İkincisi şirketler yurt dışında yaptıkları işlerden kazandıkları dolardan daha düşük değerdeki euro ve Japon yenini Amerika’ya getiriyorlar böylece şirketin kazancında düşüş meydana geliyor.
Bu nedenlerden dolayı Amerika’nın dışında iş yapan Amerikan şirketlerinin kazançlarının yüzde 12 oranında düşmesi bekleniyor.