5 soruda Shell’in BG Group’u alması ne anlama geliyor?

0
54

Royal Dutch Shell, doğalgaz devi BG Group’u 70 milyar dolara almak için anlaştı. İşte 5 soruda petrol ve gaz endüstrisinin son 10 yıldır gördüğü en büyük anlaşmanın ayrıntıları…

1-Neden özellikle BG Group Shell’e çekici geldi?
Shell Ceo’su Ben van Beurden genellikle maliyetler konusundaki muhafazakar tutumu ve temettü akışını sağlama konusundaki becerisiyle övgü topluyor.  Öte yandan, Shell’in rezervlerini yenileme konusundaki zayıf tutumu ise eleştiriliyor, ki bu durum petrol devlerinin geleceği açısından kilit önemde. BG’yi satın almak Shell’in petrol ve doğalgaz rezervlerini yüzde 25, üretimi ise yüzde 20 arttıracak.
  
2-Shell anlaşmayı gerçekleştirecek finansal güce sahip mi?
Shell geçtiğimiz yaz başlayan ham petrol fiyatlarındaki düşme trendine karşı erken önlem almayı başarmıştı. Bununla birlikte, Shell’in yaptığı nakit ve hisse bazındaki anlaşmanın şirketin bilançosunu zorladığı yönünde bazı endişeler de yaratabilir.
 
3-Shell ne alacak?
Shell bu satın alma sayesinde özünde, BG Group’un üretim artışında önemli bir paya sahip olmuş olacak;  BG Group son beş yılda Queensland ve Avustralya’daki geniş çaplı doğalgaz rezervlerinin pazara taşınması için milyarlarca dolarlık yatırım yapmış durumda; ayrıca Brezilya’da denizin derinliklerinde keşfettiği petrol yatakları da var.

 4-Şirketler arasında sinerji var mı?
Shell’in tüm dünyada varlıkları söz konusu; bunlara, tartışmalı katran kumu projeleri ve çevrecilerin protestolarına yol açan Kutuplar’daki sondaj çalışmaları da dahil.  Ayrıca, özellikle Asya’da belli başlı sanayileşmiş ülkelere doğalgaz sağlayan büyük projeleri de olan bir şirket.  BG’nin Avustralya’daki 20 milyar dolarlık kömür yatağı metan projesindeki payı da Shell’in küresel doğalgaz tedarikçisi olarak konumunu pekiştirecektir.

5-Shell’in bu teklifi rakiplerini de harekete geçirir mi?
Shell’in bu adımı bir başka büyük şirketin de –özellikle ExxonMobil- İngiliz şirket için harekete geçip geçemeyeceği sorusunu gündeme getiriyor. Son yıllarda yatırımcılar BG’nin üretimindeki aksamalar ve yönetimdeki kriz nedeniyle bir dizi kâr uyarısında bulunuyorlardı. Ancak BG’nin yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda endüstri veteranı Andrew Gould’un açıklaması anlaşmanın tamamlanacağının işareti.