Shell doğalgaz devi BG Group’u satın aldı

0
50

Petrol ve gaz endüstrisinin son 10 yıldır gördüğü en büyük anlaşma yapıldı. Royal Dutch Shell, BG Group’u 70 milyar dolarlık anlaşmayla satın aldı. BG ile Shell’in oluşmasından ortaya çıkacak şirketin yüzde 19’u BG hissedarlarına ait olacak.
 
Piyasa değeri 202 milyar dolar olan Shell bu satın almayla birlikte piyasa değeri 360 milyar dolar olan dünyanın en büyük petrol üreticisi ExxonMobil ile arasındaki farkı kapatmaya çalışacak.

Shell Ceo’su Ben van Beurden, satın almanın tamamlanmasıyla birlikte kanıtlanmış petrol ve doğalgaz rezervinin yüzde 25 artacağını ve Avustralya’daki LNG ve Brezilya’daki derin deniz petrol arama sahaları dahil olmak üzere yeni geliştirme projeleri sayısının artacağını belirtti. Beurden’in açıklamasına göre iki şirketin birleşmesi firmaya yılda 2.5 milyar dolar tasarruf sağlayacak.

Shell’in Başkanı Jorma Ollila konuya ilişkin açıklamasında, “Bu Shell’in hissedarlarına hizmeti artırması açısından son derece önemli bir satın alım. Sonuçta bugünün oynak petrol fiyatlarına sahip dünyasında tüm hissedarlar için daha rekabetçi ve güçlü bir şirket oluşacak” ifadelerini kullandı. 

BG Group Üst Yöneticisi Helge Lund ise “Shell’in teklifi hissedarlar için çekici bir gelir sunuyor ve son derece güçlü stratejik bir mantığı var. BG Group’un derin sulardaki uzmanlığı, aramadaki gücü, sıvılaştırma ve LNG ulaştırılması, pazarlaması alanlarındaki pozisyonu Shell’in büyüklüğü, uzmanlığı ve finansal gücü ile birleşecek” açıklamasını yaptı.