Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsü Amerika’nın başına bela olacak gibi görünüyor. Zira Amerikan Sağlık Örgütü, virüsün Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde etkili olabileceğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), batı yarı kürede Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurdu.
Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes’in Kanada ve Şili hariç, Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü kaydedildi.
DSÖ, geçen haftaki açıklamasında, 2010 yılından bu yana virüs riskinin 30 kat arttığını, Brezilya sağlık yetkilileri de ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu bildirmişti.
Öte yandan, ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), konuyla ilgili seyahat uyarısı yaptığı ülke sayısını 22’ye çıkardı.
ABD’deki Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Amerikan Koleji (ACOG) Başkanı Dr. Mark Defrancesco da yaptığı açıklamada, virüsün görülebileceği bölgelere hamile kadınların seyahat etmesinin tavsiye edilmediğini belirtti.
Ayrıca, Batı Nil virüsü gibi sivrisinek yoluyla yayılan Zika virüsünü ABD’de bulaştıran sivrisineklerin Teksas, Florida ve New Jersey eyaletlerinin doğu kıyılarında görüldüğü açıklandı.
ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?
Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Bu ailede Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi birtakım hastalıklar var ve bunlarda aynı familyanın üyeleri. Bu hastalıklar birbirlerine benziyor, gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.
Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da mikrosefali yeni kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomali.
Ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama başta iklim olmak üzere her şey hızla değişiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz.
AVRUPA’YA DA SIÇRADI
Güney ve Orta Amerika’yı ziyaret eden Danimarkalı bir turistte Zika virüsüne rastlandı.
Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, hamile kadınlara bulaşması durumunda yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor.
Danimarka’da Aarhus Üniversite Hastanesi, bir hastanın ateş, baş ve kas ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu ve hastanın Zika virüsünü taşıdığını tespit ettiklerini söyledi.
Hastane yetkilileri virüsün Danimarka’da yayılma olasılığının düşük olduğunu çünkü virüsü taşıyan sivrisineklerin ülkede yaşamadığını söyledi.
Stockholm’daki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden Romit Jain, Almanya ve İngiltere’de de Zika virüsü vakalarına rastlandığını söyledi.
EBOLA GİBİ OLMASIN ÇAĞRISI
DSÖ’nün Ebola ile mücadelede erkenden önlem almamasının binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ifade eden Lucey ve Gostin, aynı felaketin Zika virüsü konusunda da yaşanmaması için DSÖ’yü acil önlem almaya davet etti.
Lucey ve Gostin, Zika virüsü aşısının testlerine iki yıl içinde başlanabileceğine ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlamasının en az 10 yıl alabileceğine işaret etti.
ABD Başkanı Barack Obama da Zika virüsüyle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantının ardından salgına karşı acil eylem çağrısında bulunmuştu.
Öte yandan, Ekvador’da 4. Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu Zirvesi’nde konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Latin Amerika ülkelerini Zika virüsü ile mücadelede birlik olmaya çağırdı. Rousseff, hastalıkla ilgili bilgilerin paylaşılmasının, hastalığın mağlup edilmesinin tek yolu olduğunu söyledi.
Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. DSÖ, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.