Kanserojen olmayan, sağlığa zarar vermeyen bir duş jeli ya da diş macunu bulmak mümkün. Yeter ki içeriğindeki maddeler bilinsin.
“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, Fransız “60 millions de consomatteurs” dergisi kozmetik ürünlerini mercek altına aldı; inceleme sonunda altı kategoride (nemlendirici kremler, güneş kremleri, duş jelleri, diş macunları, deodorantlar ve şampuanlar) 150 ürün ve 77 hammadde Fransız Ulusal Tüketim Enstitüsü’nün yayını tarafından elemeden geçirildi. Sonuçta, sınavı yüzde 100 başarıyla geçenler yeşil sınıfına alındı; alerjen madde içerenler, tahriş edenler ya da çevreye zarar verenler turuncu olarak etiketlenirken, kanserojen olanlar ise kırmızıyla işaretlendi.
Buna göre örneğin, lauril glükozit ya da hindistan cevizi yağı duş jeli hammaddesi olarak ideal ama tahriş edici bir koruyucu olan methylisothiazolinone adlı madde tahriş edici ve içerikte yer alıyorsa kaçınmak gerekiyor.
Araştırmayı yapan uzmanlara göre, bütün kozmetik markaların “günahkâr” ürünleri var; hatta bio olarak etiketlenenler de buna dahil.
Bununla birlikte “60 millions de consommateurs” güvenle kullanılabilecek ürünler bulabilmeniz için bazı püf noktalarına da dikkat çekiyor.
Örneğin, maddelerin üründeki konsantrasyonu yüzde 1 ya da üzeriyse, bu maddeleri azalan oranda sıralamak gerekiyor. Ayrıca bitkilerden elde edilen özün Latince adı verilmişse bu, bitkilerin dönüşüm geçirmediğini gösteriyor; isim İngilizceyse, doğal maddenin kimyasal bir dönüşüme maruz kaldığının işareti.
Ayrıca “basitlik” yani ürünün olabildiğine az hammadde içermesi de tüketici açısından daha az riskli olduğunun göstergesi.
Parabene gelince, bu madde zehirli olarak adlandırıldığından üreticiler genellikle ürünlerinde paraben içermez yazmayı tercih ediyor. Ama parabenin yerine kullanılabilen BHA’nın da kanserojen olduğuna dikkat çekiliyor.