Nisan itibarıyla Ocakcı Holding’in Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini üstlenen Barış Turgut ise lokomotif markaları Metayıldız’ın kavramsallıktan ve teoriden çıkarak yapay zekanın yükselen teknolojilerde kullanımına gerçek uygulama alanları bulduklarına dikkat çekiyor.
Yapay zekanın, yükselen tüm teknolojilerin kesişim noktasında yer aldığını, verimliliği esas alan yazılımlar geliştirmenin yapay zekanın olanaklarından yararlanmakla mümkün olduğunu savunan Metayıldız Kurumsal İletişim Direktörü Barış Turgut, “Yapay zeka bu yönüyle çatı bir teknoloji. Bir kesişim noktası” ifadelerini kullanıyor. Ocakcı Holding bünyesindeki görevinin dışında İzmir Token başta olmak üzere kendi girişimlerini de yürüten Barış Turgut ‘’ Ocakcı Holding markaları ile muazzam uyum içerisinde çalışıyoruz. Holdingin yönetim kurulu başkanı Sedat Ocakcı ile vizyonumuz uyuşuyor, O’nun sınırsız görüş alanı benim de cesaretimi arttırıyor’’ diyerek markalarına olan bağlılığını dile getirdi.
“SANAL ILE GERÇEĞIN SINIRLARI BELIRSIZLEŞIYOR”
Metaverse kavramı, gelecekte iş ortamının nasıl olacağından, eğitimin nasıl dönüşeceğine, alışveriş deneyimlerinin bir sonraki adımından endüstride verimliliğin sınırlarına, hayatın her alanından pek çok konuyu yeniden tartışmaya açıyor. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının benimsenmesi ve bu sürükleyici deneyimleri yaşamayı kolaylaştıracak cihazların son kullanıcı seviyesine inmesi, Barış Turgut’a göre sanal ile gerçeğin sınırlarını belirsizleştiriyor. Metayıldız olarak Çeşme’de metaverse’ü sanal gerçeklik gözlükleriyle deneyimlemeye yarayan pilot deneyim alanları oluşturduklarına dikkat çeken Barış Turgut, “Yükselen teknolojileri daha çok insanın erişimine açmak, teknolojinin geribildirimlerle gelişim hızını da olumlu etkiliyor” yorumunu paylaşıyor.
SANAL GERÇEKLIK PROJESI, AREL ÜNIVERSITESI’NDE KULLANILIYOR
Yapay zeka gibi teknolojilerde rekabet arttıkça teknoloji şirketleri için başarı, taahhüt ettikleri ve iletişim materyallerinde kullandıkları popüler teknoloji kavramlarına gerçekte nasıl karşılık bulabildikleriyle yakından ilişkileniyor. Metayıldız olarak teori ve kavramların ötesine geçtiklerini ve yükselen teknolojiler uygulamayı başarabildiklerini dile getiren Barış Turgut, bu uygulamalardan birini “Metayıldız tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından da onaylanan eğitim projesi. Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencilerinin staj öncesi dönemde danışanlarla ilk temaslarını sanal gerçeklik gözlükleri ve yazılımı aracılığıyla gerçekleştirmesini sağlıyor. Bu uygulamanın farklı eğitim kurumlarında uygulanması için görüşmelerimiz sürüyor” cümleleriyle özetliyor.
“TÜRKIYE’NIN YÜKSELEN POTANSIYELINI DÜNYAYA TANITACAĞIZ”
Teknoloji şirketlerinin iç pazarda marka bilinirliği inşa ederken yurt dışı pazarlara yönelik hareket etmesinin de önem arz ettiğine dikkat çeken Barış Turgut, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırıyor:
“Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi, makine öğrenmesinden üretken yapay zekaya, chatbot ve diyalogsal yapay zekadan doğal dil işlemeye, yapay zekanın kullanıldığı pek çok kırılımda 225’ten fazla girişimin olduğunu gösteriyor. Markalarımızdan Metayıldız, Türkiye’nin yapay zeka teknolojilerindeki potansiyelini, yazılımını ve teknik teçhizatını ürettiğimiz drone’umuz başta olmak üzere, geliştirdiğimiz ürün ve yazılımları dış pazarlarda sunarak dünyaya tanıtacak.”
“YAPAY ZEKA BEKLENENDEN HIZLI ŞEKILDE HAYATIMIZA GIRECEK”
Yapay zeka şu anda müthiş bir ivme ile hayatımıza giriyor gibi gözükebilir. Bu kavram şu anda aslında potansiyelinin çok azını yansıtıyor. Yapay zeka kullanan kişilerin sayısı hızlı gibi gözükse de aslında bir çığın büyümesinin başını hatırlatıyor. Biz şu anda farkında değiliz ancak yapay zekayı tam manası ile kullananların sayısı arttıkça yapılacak işleri yapacak kişilerin sayısı azalacak. Belki 4 5 kişinin yaptığı işi 1 kişi rahatlıkla yapıyor olacak. Bunun sonucunda ciddi bir şekilde istihdam sorunu çıkacağını düşünüyorum. Biz şirket olarak yakın zamanda yapay zeka kullanma eğitimlerine başlamayı düşünüyoruz. Ayrıca yapay zekanın gelişimi beni bir yönden de korkutmuyor değil; çünkü bu teknolojinin bir sınırı yok, bir süre sonrasında yapay zekaya ‘’kendi kendine öğrenme’’ modu geldiğinde bizim kontrolünüzden çıkabilir.