Yerli gözlem uydusunda hedef 20 santimetre

By Fortune Türkiye

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Metre altı yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları yapacağız. Buradaki hedefimiz 20 santimetre” dedi.

TÜBİTAK’ın projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Işık, bu projelerden çok önemlilerinden birisinin TÜRKSAT 6A uydusu olduğunu söyledi. Türkiye’nin ilk kez yerli haberleşme uydusu yaptığına dikkati çeken Işık, şimdi yeni bir proje olarak, metre altı yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları yapacaklarını ifade etti. Bakan Işık, hemen ulaşılamasa da buradaki hedefin 20 santimetre olduğunu kaydetti.

Bu arada, uyduların yerden kontrolünü sağlayan sistemi de önümüzdeki 1-2 yılda hayata geçireceklerini anlatan Işık, 18 milyon lira bütçeli Milli Uydu Yer Kontrol İstasyonu çalışmalarına başlandığını bildirdi. 
Öte yandan, TÜBİTAK’ın lazer silah teknolojisi ve güdümlü füzelerle ilgili yoğun çalışmaları olduğunu belirten Işık, savunma sanayinde pek çok projede Ar-Ge noktasında TÜBİTAK’ın liderlik yaptığını, üretimi ise savunma sanayine devrettiklerini söyledi. 

“Geminin yazılımı ve güvenlik kodu sizinse o gemi sizindir” 
Bu alanda dışa bağımlılığı azaltmanın önemini vurgulayan Işık, şunları kaydetti: “Savunma sanayinde dışa bağımlılığı minimize edecek, yarın herhangi bir sorun olduğunda da kendi silahımızı, kendimizin güvenle kullanmamızı sağlayacak her türlü Ar-Ge çalışmasında TÜBİTAK liderlik yapıyor. İşte MİLGEM projesinde yazılımları son derece önemsiyoruz. Çünkü geminin yazılımı ve güvenlik kodu sizinse o gemi sizindir. Güvenlik kodu başkasındaysa, savaşta sizin değildir.” 

Yeni bir projenin daha olduğunu belirten Işık, donanımı ve yazılımı yüzde 100 yerli olacak Milli Gözetleme Radarının, 110 kilometre mesafeden her türlü hava aracını tespit edebileceğini bildirdi. Işık, radarın bu yıl içinde hizmete girmesini planladıklarını söyledi. 

“Türkiye, 2014 yılında 1,5 milyar dolara yakın savunma sanayi ürünü ihraç etti” 
Savunma sanayi ürünlerinin ihracat rakamlarını da değerlendiren Işık, şöyle devam etti: “Türkiye’nin son dönemde ürettiği savunma sanayi ürünlerine yurt dışından çok büyük bir ilgi var. Türkiye, 2014 yılında 1,5 milyar dolara yakın savunma sanayi ürünü ihraç etti. Türkiye, savunma sanayinde net ithalatçıydı. Dost ülkelerden çok yoğun bir ilgi var. Neden? Dost ülke teknolojisini kullanmak, bir sıkıntı, bir savaş durumunda son derece önemli. Türkiye artık bu noktada. Şu anda kendi teknolojimizi kendimiz üretiyoruz ve dost ülkelere satıyoruz. Mesela Malezya’ya biz savunma sanayinde ciddi ihracat yapıyoruz. 10 yıl önce kimsenin inanmayacağı şeyleri bugün fiilen hayata geçirdik. Şimdi istiyoruz ki bu rakamlar daha da artsın. 
Ankara’da ilk kez savunma sanayiyle ilgili Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuruyoruz. Kırıkkale’de silahla ilgili OSB’nin temellerini attık. Bu alanda Türkiye’de çok ciddi ilerleme var. Bazı firmalarımız dünyanın en hassas parçalarını Türkiye’de üretiyor. Bunlar, son 12 yılda AK Parti’nin izlediği politikaların sonucudur. AK Parti iktidara gelene kadar savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 24’tü ve nitelik çok düşüktü. Şimdi savunma sanayinde yerlilik oranında yüzde 55’i geçtik ve niteliğimiz de yükseldi.” 

“Belki de TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılmasını konuşmak durumundayız”
TÜBİTAK’ın hem destek vermesi hem teknolojiyi yönlendirmesi hem de ihalelere katılmasının, rekabet şartları açısından sorun olup olmadığına yönelik de açıklamalarda bulunan Işık, bunun problem oluşturduğu bazı alanların bulunduğunu söyledi. 

“Önümüzdeki süreçte belki de TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılmasını konuşmak durumundayız” diyen Işık, bilim politikalarını belirleme görevinin hem TÜBİTAK’a hem de Bakanlığına verildiğini ifade etti.

Dolayısıyla, TÜBİTAK’ın bilim politikalarını belirlemeye, destek mekanizmalarını kurgulamaya ve destek vermeye yetkisi, aynı zamanda enstitüler aracılığıyla destek almaya hakkı olduğuna dikkati çeken Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun oluşturduğu haksız rekabet noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma olgunlaşınca hükümetimizle paylaşacağız ama ‘Bu, şu anda piyasayı çok bozucu etki yapıyor mu?’ derseniz, çok bozucu etki yapıyor demek haksızlık olabilir ama ileride bozucu bir etki yapmaması için şimdiden tedbir alınmasının doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz ve buna yönelik bir çalışmamız var. TÜBİTAK’ı daha güçlendirecek ama piyasa rekabetini de daha artıracak yeniden yapılanma inşallah olacak.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...