Mayıs ayında küresel girişimcilik ekosisteminde risk sermayesi alan 10 girişimden birinin yapay zekaya odaklandığı biliniyor. Güler Karaköse tarafından kurulan Mat Danışmanlık, Türkiye’de de yeni başarı hikayelerine imza atmak için yazılım ve yapay zeka şirketlerini melek yatırımcılarla buluşturuyor.
YAPAY ZEKA şüphesiz son dönemin en büyük fenomenlerinden biri. Google’dan Microsoft’a, Adobe’den OpenAI’a teknoloji şirketlerinin gündeminden, bu şirketlerin kaptan köşkünde oturan isimlerin dilinden düşmeyen yapay zekanın iş dünyasını dönüştürme potansiyeli özellikle üretken yapay zeka teknolojisi ChatGPT’den bu yana ciddi bir ivme kazandı. Güncel veriler, mayıs ayında gerçekleştirilen risk sermayesi yatırımlarının %13’ünün yapay zeka şirketlerine yöneldiğini gösteriyor. 2023’ün ilk çeyreğinde ise üretken yapay zeka şirketlerinin 1,6 milyar doları aşkın yatırım aldığı görülüyor.
Peki, girişimciler teknolojinin bu yükselen pastasından nasıl pay alabilir? Yapay zekaya odaklanan, yazılım geliştiren ve Türkiye’den dünyaya bu teknolojileri ihraç etmek isteyen şirketler, doğru melek yatırımcılarla nasıl bir araya gelebilir? Mat Danışmanlık Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Güler Karaköse’nin düşündüğü, araştırdığı ve şirketlere yol gösterdiği konuların başında bu sorular geliyor.
“MELEK YATIRIMCILAR YARIŞ IÇINDE”
Üretken yapay zeka ChatGPT en hızlı büyüyen uygulama olduğundan bu yana risk sermayedarlarının ve melek yatırımcıların yapay zekaya yönelik bu yoğun ilgiden yararlanma fırsatları aradığına dikkat çeken Karaköse, “ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, uygulamada yaşadığı başarının ardından arka arkaya finansman turlarına katıldı ve şu an bu şirketin değeri 27 milyar dolar. Dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin de bu alandaki yatırımlarına hız vermesi, yapay zekanın yalnızca bir ‘pazarlama jargonu’ olmadığını gösterdi. Bu sebeple yatırımcılar, yapay zekanın yükselişinden faydalanmak için adeta yarış yapıyor ve bir ‘kaçırma korkusu’ yaşıyorlar” ifadelerini kullanıyor.
Karaköse’ye göre bu denli hızlı büyüyen bir alan yeni kullanım alanlarıyla beraber geliyor, hal böyle olunca melek yatırımcılar yeni teknolojinin potansiyeline ve yatırım yapmayı düşündükleri girişimlere dair ayrıntılı değerlendirmelere ihtiyaç duyuyor.
GIRIŞIMCILER FINANSMANA ERIŞMEKTE ZORLUK YAŞIYOR
Teknoloji kavramı yükselişini sürdürse de, 2022’de sıkılaşan para politikasının sebep olduğu belirsizlik havasının küresel risk sermayesi yatırımlarında 2021’e kıyasla %35’lik bir düşüş yaşandığı gibi ekonomik gerçeklikleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Yatırımcılar inanacakları
ve sermaye koyacakları iş fikirlerini değerlendirirken daha ince eleyip sık dokuyor, daha temkinli davranıyor. Güler Karaköse’ye göre bu durum, girişimcilerin, özellikle yapay zeka ve yazılım gibi yeni alanlarda melek yatırımcılar bulmasını zorlaştırıyor. Mat Danışmanlık tam da bu noktada devreye giriyor ve girişimcilere
destek olmak almacıyla yatırım danışmanlığı faaliyetlerine odaklanıyor.
“YAZILIM IHRAÇ ETMEK ISTEYEN ŞIRKETLERE DEĞER KATIYORUZ”
Girişimcilerin finansal kaynak ihtiyaçlarını değerlendirirken, aynı zamanda iş ve büyüme stratejileri ile pazarlama planlarına yönelik danışmanlık verdiklerini kaydeden Mat Danışmanlık Kurucusu ve Yönetim Kurulu Güler Karaköse, üstlendikleri rolü şu cümlelerle özetliyor:
“Melek yatırımcılar ekonomik büyümede önemli rol oynuyor. Yazılım ihracı da bugünün en güçlü ihracat kalemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Mat Yönetim ve Danışmanlık olarak doğru girişimcileri, işlerine yalnızca finansal olarak değil, entelektüel olarak da katkıda bulunacak melek yatırımcılarla eşleştiriyoruz. Bu sayede hem melek yatırımcılara rasyonel yatırımlar yapmaları konusunda destek oluyor, hem de yazılım ihraç etmek isteyen şirketlere değer katıyoruz.”