Uzak Doğu’ya lezzetli yolculuk

By Fortune Türkiye

Shang Palace, Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı ile Deniz Müzesi arasındaki Shangri-La Bosphorus otelinin içerisinde yer alan bir Uzakdoğu restoranı. Çin-Kanton kültürünün lezzetli örneklerinin sergilendiği Shang Palace, şık, sade ve konforlu bir atmosfere sahip. Restorandan daha içeriye adımınızı atar atmaz kendinizi bir fine-dining restorandan ziyade evinizdeymiş gibi hissedebilirsiniz. Shang Palace’ta Executive Chinese Şef Bing Li ile birlikte mutfak ekibindeki sekiz Çinli şef, meraklılarını Uzakdoğu’da bir gastronomik yolculuğa çıkarıyor.
Shang Palace’taki ekipte, dim sum’dan, la mian’e ve wok ile pişirilen yemeklere kadar herkesin bir uzmanlığı bulunuyor. Şef Bing Li, “Shang Palace, şehirde misafirlerimizin geleneksel Çin-Kanton mutfağı yemeklerini bulabilecekleri tek restoran” diyor. Restoranda iki farklı menü bulunuyor. Bunlardan ilki Shang Palace’ın klasik menüsü ve ikincisi ise 18 çeşit alternatifin bir araya getirilmesi ile oluşturulan dim sum tadım menüsü. Özellikle dim sum Kanton mutfağının baş ritüellerinden biri. Menü, küçük ve çeşitli birçok porsiyondan oluşuyor ve bu özelliğiyle İspanyolların tapas, Türklerin meze kültürünü anımsatıyor. Çin mantısı olarak da bilinen dim sum, buharda pişirilerek, yağda kızartılarak veya haşlanarak hazırlanıyor. Genellikle sabahın erken saatlerinden başlayarak öğlen saatlerine kadar servisi devam ediyor.

Shang Palace’ın dim sum menüsü ağırlıklı olarak karidesli, tavuklu, kırmızı etli ve sebzeli mantılardan oluşuyor. Menünün diğer farklı tadımlıkları arasında sebzeli Çin böreği, buharda pişirilmiş muhallebili Çin bohçası, buharda pişirilmiş sebzeli pirinç sarması, fırında pişirilmiş yumurtalı mini turta, kızarmış kadayıfa sarılı muhallebi ve buharda pişirilmiş tatlı kek yer alıyor. Son olarak menüye pirinç keki ve sütlü hamura sarılı tavuk sosisleri eklendi. “Yiyebildiğin kadar” mottosuyla hazırlanan menünün fiyatı ise kişi başı 108 TL. Dim sum menüsü ile ilgili Şef Bing Li, brunch kavramının oluşumunda da Uzak Doğu’nun bu yemek kültüründen esinlenildiğini belirtiyor.

Shang Palace’ın klasik menüsü ise, İstanbul’da Çin ve Kanton mutfağının inceliklerini tanıtma amacı göz önünde bulundurularak hazırlanmış. Bazı yemekler gösteriler eşliliğinde servis ediliyor. Yemek boyunca verilen çaylar ise Kanton mutfağı geleneğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Çay servisleri ise Çinli Kung Fu Tea Master tarafından yine bir şov ile gerçekleştiriliyor. Bing Li “Lezzetlerin altındaki sır yalnızca yapılma ve sunulma tekniklerinde yatmıyor. Aynı zamanda ürünlerin nerede ve hangi şartlarda yetiştiği çok önemli” diyor.
Bing Li, Shang Palace’tan önce Çin’de pek çok uluslararası otel zincirinde ve restoranda görev aldı. Mutfaktaki kariyer yolculuğuna Çin’in Sichuan bölgesinde 15 yıl boyunca Sichuan mutfağı konusunda kendini geliştirerek başlayan Bing Li, daha sonra mesleğine üç yıl boyunca Afrika’da devam etti. Bing Li, son 1,5 yıldır da Shang Palace’ta misafirlerini ağırlıyor. Kariyer planında yemeğin hep ön planda olduğuna değinen Bing Li, “Benim ailemde yemek pişirmek ve birlikte sofraya oturup yemeğin keyfini çıkarmak bir gelenektir. Çok küçük yaşlardan beri bu gelenekle büyüdüğümden, yemek pişirmek benim için büyük bir zevk haline geldi. İçinde doğup, büyüdüğünüz bir kültürü benim gibi özümsediğiniz noktada alternatif bir plan yapma ihtimali bile düşünmüyorsunuz” diyor.

Shang Palace’taki yemekler için Çin’den özel olarak soslar, sirke ve şarap çeşitleri getiriliyor. Sirke ve Çin şarabı bazı yemeklerde sos olarak kullanılıyor. Ördek ile hazırlanan yemeklerde ise sanılanın aksine ördek Çin’den değil Fransa’dan geliyor. Bing Li, “Güney Fransa’da yetişen ördeklerin bizim pişirme tekniklerimizle buluştuğu noktada ortaya çıkan lezzetin tarifi imkansız” diyor. Wok’ta pişirilmiş ananaslı tavuk (65 TL), soya sosuyla hazırlanmış tavuklu ve soya filizli, el ile açılmış Çin eriştesi (33 TL) ve wok’ta kızartılmış ve dört kişilik olarak masaya gelen marula sarılmış ördek eti (208 TL) müşteriler tarafından özellikle tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor.

Bing Li’nin favorileri arasında ise Sichuan tarzıyla, ballı siyah sirke ile kızartılmış çıtır, ince bonfile dilimleri (44 TL) ve karabiber sosu ile tavada kızartılmış dana kuşbaşı (86 TL) bulunuyor. Menünün en çok tercih edilen diğer lezzetleri ise şöyle: Soğuk başlangıçlardan ince kıyılmış meyve ve sebzeli, tahin soslu somon “sashimi” (44 TL) ve çıtır sarımsak parçalarıyla kızartılmış patlıcan (27 TL), marine&barbekü kategorisinde ise hainan tarzıyla poşe edilmiş piliç dilimleri (42 TL), çorbalardan karides, siyah mantarlı ve bambu filizli Çin mantısı çorbası (34 TL), deniz mahsullerinden özel soya soslu, soğan ve sarımsak ile kızartılmış karidesler (79 TL) ile sarımsak soslu ve şehriyeli, buharda pişirilmiş deniz tarağı (63 TL), et çeşitlerinde ise 24 saat öncesinden sipariş edilmesi gereken nilüfer çiçeği yaprağı ve kil içerisinde fırınlanmış bütün tavuk (149 TL).
Restoranda 110 kişiye kadar misafir ağırlanabiliyor. Modern çizgilerin ön planda olduğu Shang Palace’ta, misafirlerin talebine göre seperatörler ile ayrılabilen odalar bulunuyor. Ayrıca yine özel grup yemekleri veya toplantılar için 14 kişiye kadar misafir ağırlayabilecek bir salon mevcut. Salonda bir oturma grubu ve servis alanı bulunuyor. Özel toplantı veya kutlamalar için oldukça ilgi gören salonda, iş toplantıları veya özel toplantılar için özel menüler hazırlanabiliyor. Önümüzdeki aylarda restoranda Çin’in farklı bölgelerine ait yemek festivalleri düzenlenecek. Her bölgenin kendine ait yemekleri ve hikayeleri bulunuyor. Bu hikayeler eşliğinde Shang Palace’ta misafirlere özel sunumların gerçekleştirilmesi planlanıyor. 
 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...