Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ukrayna krizini görüşmek üzere Belarus’un başkenti Minsk’te yaptıkları toplantıdan ateşkes kararı çıktı.
16 saat süren Minsk zirvesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın paylaşıldığı Yalta Konferansı’ndan bu yana yapılan en uzun pazarlık oldu.
Toplantıda gergin anlar yaşanırken, “Normandiya dörtlüsü” olarak bilinen dört lider Ukrayna konusunda uzlaşmaya vardı.
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ” Kiev, 2015 sonundan itibaren Rusya sınırının kontrolünü yeniden alacak. Barış anlaşması büyün esirlerin 19 gün içinde serbest bırakılmasını içeriyor. Anlaşma federasyon ya da bölgenin otonomisini içermiyor. Barış anlaşmasını Rusya, Ukrayna ve gerilla temsilcileri arasında imzalanacak.” şeklinde açıklama yaptı.
Putin, “Yeni Ukrayna anlaşması bildirgesi biraz önce imzalandı. ‘Minsk sözleşmesinin hayata geçirilmesine yönelik alınacak önlemler’ adlı belge temas grubu tarafından imzalandı. İkinci belge ise Fransa, Ukrayna Devlet Başkanları ve Almanya Başbakanı’nın bu süreci desteklediğine ilişkin.” şeklinde devam etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, anlaşmanın, sadece Ukrayna için değil Avrupa için de büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirerek, “Evet anlaşma ciddi bir umut taşıyor ancak henüz her şey hallolmuş değil” ifadesini kullandı.
Tarafların ağır silahlarını geri çekmesi konusunda anlaşmaya varılırken, ateşkesin 15 Şubat’tan itibaren uygulanması konusunda karar verildi.
Ukrayna için toplanılan Minsk zirvesinde Poroşenko ve Putin arasında gerilim yaşanmış, Putin kalem bile kırmıştı.