Ersan Taylan – Hangi sektör olursa olsun artık fark etmiyor. Bilişim teknolojileri stratejilerini doğru şekilde belirleyemeyen işletmeler, hem oldukça ağır bir maliyetle karşı karşıya kalıyorlar hem de rekabet güçlerini kaybediyorlar. İş süreçlerine hızla adapte edilmeye çalışılan teknolojilerden biri de Yapay Zeka (YZ). YZ işletmeler tarafından hızla benimseniyor. Peki, YZ’den tam olarak yararlanmak için nasıl bir yol izlenmeli? Geniş teknoloji becerileriyle dikkat çeken Bükreş merkezli UiPath, işletmelerin iş süreçlerini dönüştürerek kritik iş hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlıyor. Yeniliğin Şekli Değişiyor UiPath Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora, “YZ teknolojilerinin insan potansiyelini artırdığı ve endüstrileri kökten dönüştürdüğü bir dünya inşa etme amacıyla çalışıyoruz. İnsan zekasını giderek artan sofistike bir düzeyde yansıtan YZ teknolojileri geliştiriyoruz” diyor. Bu teknolojilerle işletmelerin çalışma ve yenilik yapma şekillerinin değiştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede aslında rekabetin kuralları dönüştürülüyor. Cora, “Güvenlik, doğruluk ve dayanıklılık ilkeleriyle hareket eden UiPath Platformunda, işletmelere dijital dönüşüm süreçlerini hızlandıran kurumsal otomasyon ve YZ çözümleri sunuyoruz” diyor.
Neler Yapıyor?
Şirketin ana faaliyetleri, iş süreçlerini daha verimli hale getiren, üretkenliği artıran, manuel hataları en aza indiren ve iş süreçlerini uçtan uca otomasyona imkân tanıyan çözümler sağlamak şeklinde özetlenebilir. Ayrıca, YZ entegrasyonuyla, şirketlerin süreçlerini daha akıllı ve verimli bir şekilde yönetmeleri sağlanıyor. Cora, “Faaliyetlerimizin başlangıcında bile, büyüyen ekonomisi, geniş teknoloji becerileri ve otomasyon ile YZ alanındaki yeniliklere olan ilgisi sayesinde Türkiye’nin stratejik bir pazar olma potansiyelini fark ettik. Hızlı bir giriş yaparak, Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunun bir parçası olduk ve yerel markaların iş süreçlerini dönüştürerek kritik iş hedeflerine ulaşmalarına destek sağladık” diyor.
Agentic Otomasyonu
Cora, “Şu anki odak noktamız, müşterilerimizin gelişmiş YZ çözümlerine duyduğu artan ihtiyaçtan ilham alarak, Agentic Otomasyona geçişi hızlandırmak. Bu yaklaşım, ajanlar, robotlar, insanlar ve modellerin kusursuz bir şekilde bütünleşmesini sağlayarak otonomiyi ve daha akıllı karar alma süreçlerini destekliyor” diyor. Kurumsal otomasyon çözümleri sayesinde, şirketlere sadece rutin görevleri düzenlemek ve yönetmekle kalmayıp, karmaşık iş süreçlerini daha hızlı, verimli ve otonom bir şekilde yönetme imkânı sunuluyor. Cora, bu sayede şirketleri daha üretken, maliyet açısından avantajlı, rekabetçi ve sürekli değişen iş dünyası koşullarında dayanıklı hale getirdiklerini vurguluyor.
Ürün Yelpazesi
Dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve verimliliği artırmak için geniş bir ürün yelpazesi sunduklarını belirten Cora, “Temel ürünümüz ise UiPath Automation Platformu. Bu platform, süreçlerin oluşturulmasını sağlayan UiPath Studio ile birlikte, bu süreçleri çalıştıran Robotlar ve bunları merkezi olarak izleyip yönetmemize imkân veren Orchestrator’dan oluşuyor. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonu sağlayan UiPath AI Center, robotların insanlarla etkileşime girdiği UiPath Action Center, ve düşük kodla uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran UiPath Apps gibi araçlar da sunuyoruz. Çalışanlar için işlerini kolaylaştıracak bir otomasyon başlatma aracı olan UiPath Assistant ve her çalışanın otomasyon fırsatlarını önerip takip edebileceği UiPath Automation Hub da ürünlerimiz arasında yer alıyor. Belge işleme ve veri analizi için UiPath Document Understanding ve otomasyon süreçlerini analiz etmek için UiPath Insights gibi güçlü araçlarımız da mevcut. UiPath Process Mining, mevcut süreçleri analiz ederek yeni otomasyon fırsatları keşfederken, UiPath Test Suite ile otomasyonların kalitesini test ediyoruz. Bu ürünler, şirketlerin daha verimli çalışmasına ve süreçlerini daha hızlı, doğru ve maliyet etkin bir şekilde yönetmesine olanak tanıyor” diyor.
Yeni Nesil YZ
Çok yakın zamanda, YZ ve otomasyon dünyasında en dikkat çekici gelişmelerden birinin agentic otomasyonun yükselişi olacağına dikkat çeken Cora, “Bu dönüşümün öncülerinden biri olan UiPath, Agentic AI’nin yalnızca bilgi üretmekle kalmayıp, aynı zamanda hedeflere ulaşmak için bağımsız bir şekilde plan yapma, karar alma ve harekete geçme yeteneği sunduğu bu yeni dönemi şimdiden benimsemiş durumda. 2025 itibariyle, geleneksel Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) çözümlerinin ötesine geçerek geliştirilen bu yeni nesil YZ, karmaşık ve dinamik iş süreçlerini daha hızlı ve otonom bir şekilde yönetme imkânı sunacak. UiPath olarak, bu yeniliği iş dünyasına entegre ederek, şirketlerin rutin karar ve görevlerini otonom bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyor ve böylece çalışanların daha stratejik ve yaratıcı işlere odaklanmasını sağlıyoruz” diyor.
Dijital Liderler
Son yıllarda otomasyon ve yapay zekânın iş dünyası için bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Cora, “Ancak YZ alanındaki yeniliklerin hızına bakıldığında şimdi Agentic Otomasyonun iş dünyası için büyük bir katalizör olmaya hazırlandığını görüyoruz. Türkiye’deki işletmelerin kurumsal otomasyonu benimseme konusunda her zaman büyük bir istek gösterdiğini görüyoruz. Bu süreçte, şirketlerin otomasyon ve yapay zekâyı ihtiyaçlarına göre özelleştirerek dünya standartlarında destek sunan güçlü bir uygulama ekosisteminin varlığı da önemli bir rol oynadı. Dolayısıyla, otomasyon ve yapay zekânın Türk işletmelerini hem yerel hem de bölgesel düzeyde dijital liderlere dönüştürme potansiyeline dair farkındalık da giderek artıyor” diyor. Doğru İş Ortağı İle Çalışma Fakat elbette, bir dönüşüm sürecine yalnızca farkındalıkla başlamak mümkün değil. Cora, bu nedenle, doğru bir iş ortağıyla çalışmanın ve stratejik bir yol haritası oluşturmanın önemini vurguluyor. Cora sözlerini şöyle sürdürüyor: “Mevcut iş süreçlerini etkili bir şekilde analiz etmek, nereden başlanacağını belirlemek, küçük ölçekli pilot projelerle bile olsa etkileri test etmek ve performans göstergelerini sürecin en başından doğru kurmak önemli. Elbette adaptasyon bir anda olmuyor, özellikle sürecin başındaki şirketlere, test-et, çıktılarla bir adım ileri taşı diyoruz.”