Tutkulu Bir Organizasyonun Başarısı

By Fortune Türkiye

Online kitap satış platformu kitapyurdu.com stratejik çevikliği ve değişen iş yapış şekillerine uyum sağlama yeteneğiyle kesintisiz bir şekilde büyüyor. KDD, KDY gibi sektöre getirdiği inovasyonlarla fark yaratan şirket, 2020’de 270 milyon TL ciroya ulaştı. Şirket, şimdi de metaverse dahil olmak üzere farklı gelecek planları hazırlıyor… ERSAN TAYLAN

Sarsıntılar, neden bazı şirketleri etkilemiyor? Bunu nasıl başarıyorlar? Nasıl hareket ediyorlar? Söz konusu şirketlere biraz yakından bakınca, bazı ortak özellikleri hemen dikkat çekiyor. Örneğin, önce platform oluşturmak için gerekli stratejik çerçeveyi kuruyorlar. Sonra buna uygun yazılımları geliştiriyorlar. Söz konusu şirketlerden biri de Kitapyurdu. Türkiye’nin ilk startup projelerinden olan Kitapyurdu, 1999’dan bu yana etkili bir şekilde büyümesini sürdürüyor.

DEĞİŞİME ADAPTASYON

Kitapyurdu Kurucusu Sadi Kizir, “Müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutarak, Türkiye’deki kitap okurunun aradığı kitabı anında bularak, en uygun fiyata, en hızlı şekilde erişmesini sağladık. Bunun neticesinde bugün bulunduğumuz konuma ulaşabildik” diyor. Temel stratejik planlarının, merkezine yazılım, lojistik ve depolamayı alan Kitapyurdu’nun iş süreçleri müşteri odaklı ve çözüm üreten bir yapıya sahip. Şirket, odaklandığı alanlardaki başarılarıyla farklılaşıyor. Sektörde, daha önce hiç görülmeyen, yeni iş modelleri geliştiriyor.

ETKİLİ OLDUĞU ALANLAR

Kitapyurdu, sadece online bir kitap satış platformu değil. Kitapyurdu, mahiyeti gereği her şeyden önce bir yazılım firması. Kendi geliştirdiği yazılımı kullanıyor. Bu açıdan bakıldığında sadece e-ticaret alanında değil yazılım geliştirme konusunda da öncü bir şirket rolünde. Türkiye ve dünyada alanında ilk sayılabilecek bir online kitap satış platformu özelliğine sahip. Yıllar içinde kitabın yanına ajanda, defter, kalem ve puzzle gibi ürünlerde eklendi. Ancak dijital kitapçılık kimliği hiç değişmiyor. Şirket, gelecek projeksiyonlarını yine bilgi
ve insanlar arasında bir köprü niteliğini koruyarak yapıyor. Bu yaklaşımından asla taviz vermiyor. Kizir, “Kuruluşumuzda ortaya koyduğumuz vizyon ile şu anki arasında hiçbir fark yok. Teknolojideki hızlı değişime rağmen, dijital dünyanın hala emekleme aşamasında olduğuna inanıyorum. İnternetin, sosyal medyanın ve genel olarak online evrenin 10 yıl sonra, şu an tamamen yabancı olduğumuz ve tahmin edemediğimiz bir dünyaya dönüşeceğini düşünüyorum. Ancak 10 yıl sonra dahi, dönemin dijital dünyası nasıl olursa olsun, Kitapyurdu yine insanların bilgiye ve hikayelere ulaşmasını sağlayacak köprü olmaya devam edecek. Bu konuda metaverse dahil olmak üzere farklı projeler üzerinde çalışıyoruz” diyor.

SEKTÖRLE GÜÇLÜ BAĞI VAR

Kitapyurdu’nun sektör paydaşlarıyla çok güçlü ilişkileri var. Sadece yayınevleri ile değil yazarlar, okurlar, editörler, son okumacılar, yönetmenler ile sürekli irtibat halinde. Kizir, “Bu şekilde karşılıklı fikir alışverişinin yoğun olduğu bir ortam oluşuyor. Herkes herkese fikirleri ile idealleri ile eylemleri ile bir şekilde finansal ve finansal olmayan katkılar sağlayabiliyor. Biz yazarlar ve yayınevlerinden gelen eserleri okur ile buluşturuyoruz. Hem üretim hem de tüketim tarafıyla ilişkimiz var. Eserin oluşum süreci ne kadar sorunsuz işlerse, okurun eline o denli nitelikli bir eser ulaşıyor. Ortaya çıkabilecek sorunların olabildiğince azaltılmasını sağlıyoruz” diyor.

Şirket, bu doğrultuda yenilikçi projeler geliştiriyor. Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) ve Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) bunlardan ilk akla gelenler.

DİKKAT ÇEKEN PROJELERİ

KDY, eserlerin aracı olmaksızın yayınlanmasını sağlıyor. KDD ise yayınevlerinin maliyetlerini azaltıyor. KDD sistemi, yayınevlerinin hiçbir maliyet yüklenmesine gerek kalmadan baskı yapabilmesine, bu baskıların dağıtımın gerçekleştirmesine ve satıştan doğrudan kâr almasını sağlayan bir yapı üzerine kurulu. KDD, Print on Demand (POD) denilen, talebe bağlı baskıya dayanan bir sistemden oluşuyor. Halihazırda dünyada uygulanan bir sistem. Kitapyurdu, bu işin Türkiye’deki öncülerinden biri. POD sistemi ile yayınevi yalnızca sipariş edilmiş kitap kadar basım yapabiliyor. Sistemin mekanizması, yayıncının baskıya hazırladığı ve bandrollerini teslim ettiği kitapların sipariş üzere üretilerek okura gönderilmesini sağlıyor. Sipariş bazlı yürüyen bu sistemle, ay sonunda yayıncı satılmış kitapları için sisteme fatura düzenleyerek net hakkedişini tahsil ediyor. Özetle KDD, yayınevlerinin yerine baskı ve dağıtım işini ve maliyetlerini üstleniyor. Kizir, “Bu sayede yayınevlerinin normalde elde edebileceği gelirin üstünde bir getiriyi vade beklemeden elde etmelerini sağlıyoruz. Diğer yandan yazarlar ve yayınevlerinde sorunlarının minimuma indiği noktada ise okurlar iyi kitabı uygun fiyata alabilme şansına sahip oluyorlar. KDD’yi hayata geçirmemizdeki en önemli etken yayınevlerinin son yıllarda yaşadığı zorluklar oldu. Yayıncılıkta dövize bağlı peşin maliyetlerin artması, vadeli alacakların finansal yükü ve depolama masrafları yayınevlerini ciddi anlamda baskı
altına alıyordu. Sektörün dinamizmini kaybetmemesi ve geleceği adına insiyatif almamız gerektiğini düşündük. Sektörle iletişim halinde kalmaya devam ederek, hem var olan çözümlerimizi geliştirmeye hem de ileride doğabilecek problemlere çözüm odaklı fikirler geliştirmeyi hedefliyoruz” diyor.

POZİTİF KATKILAR SAĞLIYOR

Kur artışının yarattığı maliyetlere karşı Kitapyurdu’nu ve sektörü daha dirençli bir yapıya getirmek en büyük öncelikleri arasında olduğunu belirten Kizir, “Bu kapsamda tedarik, depolama ve dağıtım süreçlerinin daha pratik ve efektif olması yönünde atılımlarımız olacak. KDD ve KDY altyapısını güçlendirerek yazarlar ve yayınevlerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Tüm bunların yanında drop shopping ile satış kapsam alanımızı genişleterek, yurtdışında mukim yayıncıların yabancı dilde yayınlanan kitaplarını KDD sistemimiz ile ülkemizde basmayı amaçlıyoruz. Kitapyurdu’nun yurtdışı pazarında da etkin olmasını hedefliyoruz” diyor. Son yıllarda gerek küresel gerekse yerli aktörlerin dijital kitap sektörüne dahil olduğuna dikkat çeken Kizir, “Bu durum sektörün hacmini genişlettiği gibi hizmet kalitesini yükseltti. Giderek dijitalleşen dünyada online kitap satışının artacağını söylemek zor değil. Ancak, piyasa içinde henüz hak ettiği değeri görmediğine inandığım iki alan var. Bunlar e-kitap ve sesli kitap. Bu iki alandaki potansiyelin henüz yeteri kadar değerlendirilmediğini düşünüyorum. Bunun ilerleyen yıllarda değişeceğine inanıyorum. Her iki piyasada biz de Kitapyurdu olarak önemli bir aktörüz. Biz de kendimizi bu iki alanda doğru konumlandırarak ve yeni satış ve pazarlama stratejileri ile pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz” diyor.

Kitapyurdu, son derece etkili organizasyonu ve sektöre kazandırdığı inovasyona dayalı uygulamalarıyla satış ve cirosunu sürekli artırıyor. Şirket, 2018’de 11 milyon adetlik satış rakamı ile 168.5 milyon TL ciro elde etti. 2019’da 13.5 milyon adetlik satış ile 222 milyon TL ciroya ulaştı. 2020’de ise pandeminin yarattığı etkiye rağmen, 14.5 milyon adetlik satışı ile 270 milyon TL ciro elde etti. Şirket, 2021’i kurdaki yüksek hareketliliğe rağmen benzer bir büyüme rakamı ile kapatmayı bekliyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...