Turknet’ten sınırsızlık hamlesi

By Fortune Türkiye

Cem Çelebiler uzun süredir fark yaratan internet servislerinin peşinde koşuyor. Sonunda hayati vuruşunu yapacağı noktayı yakalamışa benziyor. Uzun süredir internet şebekesinde kansere dönüşen sınırsız ama adil kullanım noktası (AKN) ile kısıtlanmış internet uygulamasına darbeyi vurdu.

Çelebiler, “TurkNet bir dönemi kapatıyor, Türkiye’nin her yerinde AKN’siz ve taahhütsüz internet dönemini başlatıyor” iddialı ifadesini kullanırken haklı görünüyor. TurkNet, Türkiye’de kendi altyapısındaki kullanıcılardan sonra Türkiye’nin her yerindeki abonelerinin AKN’lerini kaldıran ilk operatörü oldu. TurkNet kullanıcıları, ‘kotam bitti’ derdi olmadan 7 gün 24 saat aynı yüksek kalitede AKN’siz ve taahhütsüz interneti, her yöne bin dakika telefon hizmetiyle birlikte ayda 59,99 lira fiyattan kullanıyor.

Çelebiler, bu uygulamaya gitmelerinin mantıklı bir nedeni olduğunu söylüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) verilerini incelediğinde Türkiye’deki veri kullanımının ortalama 76 GB olduğunu gördüğünü ve bu ortamda 75 GB’de AKN belirlemenin mantıklı olmadığına karar verdiğini belirtiyor. Çelebiler’i rahatsız eden ikinci nokta ise, abonelerin belirli süreli kullanımı taahhüt ederek tarife alması. Bunun da anlamsız olduğunu düşünüyor Çelebiler. İnsanların istedikleri zaman tercihlerini değiştirme hakkına sahip olmasına inanıyor. Bu nedenle AKN ile birlikte servisi taahhüt olmadan sağlamaya karar vermiş. Bu, mobildeki churn maliyetlerine benzer bir yük söz konusu olmadığı için çok büyük bir maddi riski göze almadan alınabilecek bir karar.

Abonelik ve müşteri hizmetlerini internet ile çağrı merkezine taşıyan Çelebiler, dükkan kirası ve genel giderlerinin anlamsız yükünden kendisini muaf kılabilmiş biri olarak kendisini terk edebilecek müşteri riskini alıyor. Ancak Çelebiler şimdiye kadar böyle bir sıkıntı ile karşılaşmamış. Santrallerde kendi ekipmanlarının olduğu geniş coğrafya ise, kaliteden kaynaklanabilecek abone kayıplarını engelleyecek sağlam bir kalkan oluşturuyor. Çelebiler tam aksine, yeni tarife ve kullanım önermelerinin ardından pazar paylarını ciddi biçimde yükselterek yüzde 1,5 olan pazar payını yüzde 5’lere doğru taşımayı hedefliyor. Bir iki sene içinde oturulması beklenen abone bazı için ise, 500 bin hedefini taşıyor. 

Uber ve Airb&b gibi şirketlerin başını çektiği akımın hizmeti kolay almayı sağlayan akımının Türkiye’deki temsilcisi olarak gören Çelebiler, internet hizmetini de bu temele oturtmanın gereğini tekrar tekrar vurguluyor. Türkiye’deki büyük operatörler güçlerinin önemli bölümünü sosyal sorumluluk projeleri ve düşük nüfus yoğunluklu yerlere hizmet götürmeye harcarken özellikle büyük şehirlerde kaliteli servis verme tarafında açık oluşması yüksek olasılık olarak görünüyor. Bu, şimdiye kadar yaptığı yatırımlar düşünüldüğünde TurkNet için hesap ettiğinden daha büyük fırsatlar anlamına gelebilir.   

Çelebiler, internetin ilk gününden beri içinde barındırdığı paylaşım, açıklık ve fırsat eşitliği değerlerini benimsediklerini, bu değerleri yaşattıkları ölçüde işlerinde başarılı olacaklarına inandıklarını belirtiyor. Herkesin hız, limit, kota düşünmeden gönül rahatlığıyla internet hizmetlerinden yararlanması misyonuyla hareket ettiklerini söyleyen Çelebiler, “Önce taahhüdü kaldırarak kullanıcılara seçme ve memnun kalmadığında hizmetini değiştirme şansı sunmaya başladık. Şimdi de tüm Türkiye’deki müşterilerimizi ve TurkNet’e yeni gelecek herkesi AKN’siz internetle buluşturuyoruz. TurkNet’liler artık AKN hız sınırlamasına takılmayacak. İnternet kullanıcısı olarak bizler bir servis sağlayıcıdan ne istiyorsak müşterilerimize de onu sunuyoruz. Kendini müşterilerimizin yerine koyabilen, en yetkin, en yenilikçi insanlarla çalışarak yepyeni çözümler üretiyoruz, yaratıcı fikirlerle sektör ve teknolojinin sınırlarını genişletiyoruz. Biz internet çağının bireyleriyiz” diye konuşuyor.

“AKN’SIZ INTERNETE GIDEN YOLA IKI YIL ÖNCE ÇIKTIK”
Cem Çelebiler ilk adımı, 2016 Mart ayında, o dönem Türkiye’deki ortalama kullanımın yaklaşık üç katı olan 150 GB AKN’li interneti ve her yönde ayda 1.000 dakika telefon hizmetini tüm müşterilerine taahhütsüz olarak ayda 59,99 TL’ye sunarak attıklarını söyledi.

İkinci adım olarak, Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) uygulamasıyla, sadece bakır kablolar gibi pasif bileşenleri kiralayarak, kendi aktif altyapıları üzerinden kullanıcılarına ulaşmaya başladıklarını, böylece maliyetlerinde önemli bir düşüş sağladıklarını anlatan Çelebiler, “üçüncü adım olarak, bu maliyet düşüşü ile 20 Nisan’dan itibaren aktif altyapıda bulunan TurkNet abonelerinin, AKN’siz internet kullanmasını sağladık. Dördüncü adımda yaz boyunca aktif altyapıda olmayan tüm müşterilerimizin AKN’lerini 250 GB’ta çıkartarak altyapımızı test ettik” diye konuştu.

Testlerde kullanımların anlamlı bir şekilde arttığını, uzun yıllardır planlı yatırımlarla büyüyen altyapılarının da bu artışı kolayca kaldırdığını belirten Çelebiler “son adım olarak tüm mevcut ve aramıza yeni katılacak müşterilerimizin AKN’siz internet keyfi yaşamaya hazır olduğuna karar vererek, AKN’yi tamamen kaldırdık” şeklinde konuşuyor.

TurkNet, aktif altyapısı kapsamındaki müşterilere herhangi bir fiyat farkı olmadan AKN’siz ve taahhütsüz 100 Mbps’e kadar yüksek hızlı internet hizmeti veriyor. Aktif altyapısı dışında kalan bölgelerdeki yeni müşterilere ise yine AKN’siz ve taahhütsüz 35 Mbps’e kadar hız sunuyor. TurkNet Bireysel İş Birimi’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinan Kurmuş, “35 Mbps ile eş zamanlı yedi tane HD kalitesinde film izlenebilir. Pratik olarak evde çocuklar internette oynarken, ebeveynler ayrı ayrı film izleyebilir, eve gelen misafirler cep telefonlarıyla sosyal medyada gezinebilir, bu sırada da bir uygulama güncellenebiliyor olabilir” diye konuşuyor. AKN, Adil Kullanım Noktası’nın kısaltması; Adil Kullanım Kotası (AKK) ya da yanlış da olsa kota olarak da biliniyor. AKN’li hizmet alan bir kullanıcının kullanım hızı, indirdiği veri AKN sınırına geldiğinde bir dahaki AKN dönemi başlangıcına kadar yavaşlıyor. AKN dönemleri aylık. Bugün kullanıcıların büyük bir kısmı 50 GB ve altında AKN’si olan hizmetleri kullanıyor. Yani bu kullanıcıların bağlantı hızları, 50 GB veri indirdikten sonra düşüyor. 1 Mayıs 2017’ye  kadar AKN sınırına gelen kullanıcıların hızları, sözleşme hızları ne olursa olsun 2 ya da 3 Mbit/saniyeye düşürülmekteydi. Mayıs ayında BTK tarafından yapılan düzenlemeyle hız düşüşü sözleşmede alınan hıza göre belirlenmeye başladı. Ayrıca 1 Mayıs 2017 sonrasında sabah 02:00 – 08:00 arası yapılan kullanımlar AKN kapsamından çıkartıldı.

MILLENICOM’DAN ‘GERÇEK LIMITSIZ’ PAKETI
Alternatif Telekom sektörünün öncülerinden Millenicom, AKN’siz, kotasız, “Gerçek Limitsiz” İnternet paketinde tarife seçeneklerini çoğaltarak her türlü hız ihtiyacına karşılık veriyor! İnternette sınırları ortadan kaldıran “Gerçek Limitsiz” internet paketi, 8 Mbps tarifesine ek olarak 12 ve 16 Mbps tarifeleriyle de yenileniyor. Millenicom’un “Gerçek Limitsiz” paketinden yararlanan müşterilere dilerlerse avantajlı fiyatlarla Reeder Tablet ya da Vestel Cep Telefonu sahibi olma olanağı da sağlanıyor. Millenicom, internette sınırları ortadan kaldıran “Gerçek Limitsiz” paketine yeni tarifeler ekleyerek her türlü hız ihtiyacına cevap veriyor. “Gerçek Limitsiz” paketiyle ayda 59,90 TL’ye AKN’siz, kotasız internet deneyimi sunan Millenicom, 8 Mbps tarifesine ek olarak artık 12 ve 16 Mbps tarifeleri de sunuyor. Millenicom başka operatörde taahhüdü olan müşteriler için 200 TL’ye kadar cayma bedeli karşılayan Millenicom’un “Gerçek Limitsiz” paketi damga vergisi dışında herhangi bir ek veya sürpriz ücret içermiyor. Bu sayede kullanıcılar sürpriz bir faturayla karşılaşma derdi olmadan interneti kullanabiliyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...