PASHA BANK TÜRKİYE, AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN ÜÇGENİNDE TİCARET VE YATIRIM PLANLARI OLAN, HALİHAZIRDA İŞ YAPAN ŞİRKETLERE YÖNELİK HİZMETLERİNİ ARTIRIYOR. PASHA BANK GENEL MÜDÜRÜ H. CENK EYNEHAN, “ÖNÜMÜZDEKİ ÜÇ YIL İÇİN YENİ BİR STRATEJİ PLANI HAZIRLADIK. PROJE FİNANSMANI KREDİLERİNİN YANI SIRA TİCARİ VE KOBİ SEGMENTİNE ODAKLANACAĞIZ” DİYOR. -ERSAN TAYLAN
PASHA BANK, yabancı sermayeli ilk yatırım bankası olarak 2015’ten bu yana ülkemizde faaliyet gösteriyor. Bankanın hissedarlık yapısı yüzde 71.75 PASHA Holding ve yüzde 28.21 PASHA Bank OJSC şeklinde. PASHA Bank, Türkiye’deki dokuz yıllık süreçte bilanço yönetimi, sürdürülebilir büyümesi ve karlılığı ile sektörün önemli oyuncula- rından birine dönüşüyor.
Banka, şirketler için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstlenen banka kurumsal, ticari ve yatırım bankacılığı hizmet-erinin yanı sıra premium bankacılık alanında da hizmet veriyor. Kurumsal ve ticari bankacılık tarafında nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing işlemleri, proje finansmanı, yatırım kredileri, forfaiting, alacak finansmanı ve alacak garantisi ürünlerinin yanı sıra hazine ürünleri ve dış ticaret ürünleri ile hizmet veriliyor.
Banka Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerine yerel para birimleri ile işlem yapma olanağı sağlıyor. Yatırım bankacılığı tarafında ise tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları ihracı ve bu ihraçlara aracılık hizmeti veriliyor.
2.5 MİLYAR TL VDMK İHRACI
PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, “Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasası’nı geliştirmek ve desteklemek amacıyla, menkul kıymet- leştirme işlemlerine aracılık etmek üzere 2020 yılında kendi bünyemizde Varlık Finansmanı Fonları kuruluşlarına başladık. Kaliteli varlık havuzuna sahip ancak bu tür işlemler aracılığıyla uygun şartlarda finansmana erişimi olmayan müşterilerimiz için, yapılandırılmış bir sermaye piyasası aracı olan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçlarına aracılık yaparak nitelikli yatırımcıları müşterilerimizle buluşturuyoruz” diyor. PASHA Bank, VDMK ihraçlarında öncü bir banka. 2020’den bu yana yaklaşık 2.5 milyar TL tutarında VDMK ihracı gerçekleştirerek tarım ve otomotiv sek- törlerine kaynak sağlandı.
ODAKLANDIĞI ALANLAR
Banka, premium bankacılık alanında ise yatırımcı çeşitliliğini genişletiyor. Portföyüne nitelikli bireysel yatırımcıları katarak, müşterilerine döviz işlemleri, bono, eurobond, repo ve yatırım ban- kacılığında öncülüğünü yaptığ VDMK ürünleri ile getiri imkanı sunuyor. Ayrıca premium bankacılık çatısı altın- da, Türkiye ve Azerbaycan’da yaşayan ve Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen Azerbaycan vatandaşlarına yönelik, 10 yıla varan vadelerde, Azerbaycan Manatı, dolar, euro ve TL döviz cinsin- den mortgage ürünü var.
Eynehan, “Odak noktalarımız olarak belirttiğimiz hizmetlerimiz, zaman içerisinde müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda gelişebilen ve kişiye özel olarak modelleyebildiğimiz hizmetlerdir. Bundan sonraki süreçte de müşterilerimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak doğru zamanlama, doğru model ve doğru iş yaklaşımı çerçevesinde stratejimizle uyumlu yeni iş modelleri geliştirmeye devam edeceğiz” diyor.
ÜÇ ÜLKEDE FİNANSAL KÖPRÜ
PASHA Bank’ı Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bölgesel güçleri, ülkeler arası kültürel bağları ve çağdaş ba-
kış açıları ile şekillenen bir vizyonun bankacılılığa yansıması olarak tarif eden Eynehan, “Kurulduğumuz yıldan bugü- ne, bölgede akla gelen ilk banka olmak hedefiyle, finansal köprü olma misyo- numuzla yolumuza devam ediyoruz ve bölgedeki gücümüz bizi sektörde farklı- laştırıp ön plana çıkarıyor. PASHA Bank olarak sahip olduğumuz bölgesel gücü, bölgesel ticaretin gelişmesi ve refahın at- tırılması için de önemli bir unsur olarak görmekteyiz. Finansal dünyada köprü olmak kavramı, içinde sürekli etkileşim- de olmayı da barındırmakla beraber, verimli yatırımlarla kalıcı değer üretmek noktasında da büyük önem taşıyor. Biliyoruz ki sahip olduğumuz bölgesel gücümüz ilerleyen zamanlarda da hep bizim rehberimiz olmaya devam edecek- tir. Güçlü, Güvenilir ve Sürdürülebilir yaklaşımımız sahip olduğumuz en temel ve bizi farklılaştıran özelliklerimiz arasında. Gerek iş modelimiz gerek müşterilerimizle kurduğumuz güveni- lir çözüm ortağı olma ilişkimiz gerek hissedarlarımızın gücü ve Türkiye’ye duydukları güven ve büyüme arzuları ile her zaman sürdürülebilir büyüme bizim için öncelikli olacaktır. Aynı zamanda Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanında duyarlılığımız, sürdürülebilirlik anla- yışımız ve sanata verdiğimiz destekle hizmet vermeye devam ediyoruz” diyor.
YENİLENEN STRATEJİSİ
PASHA Bank, 2021-2023 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji dönemini geride bıraktı. Bu dönemi başarıyla tamamladıklarını vurgulayan Eynehan, “Bu yıl itibarıyla 2024-2026 yıllarını kapsayan yeni strateji dönemimize başladık. Sürdürülebilirliğin ön planda olduğu bu yeni strateji dönemimizde de Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgenin- deki ticaretin artmasında üstlendiğimiz rolü gerek Finansal kaynak sağlayarak gerek danışmanlık hizmeti vererek desteklemek, sermaye piyasalarında çıkardığımız tahvil, bono, VDMK vb. ürün ihraçları ile reel sektörü desteklemeye devam etmek, müşterilerimizin ihtiyaç- larına yönelik ürünler ve hizmetlerimizi çeşitlendirerek müşteri odaklı hareketimize devam etmek, insan kaynağımızı geliştirmek ve değer katmak önceliklerimiz olacak” diyor.
Banka önümüzdeki üç yıllık dönemde leasing ve özellikle yenilenebilir enerji olmak üzere proje finansmanı kredileri ile müşterilerimize uzun vadeli kaynak sağlamayı, Ticari ve KOBİ segmentinde yoğunlaşarak hem geniş tabana yayılmayı hem de müşteri adedimizi artırmayı hedefliyor.
Banka risk odaklı yaklaşımı ve müşterileriyle kazan-kazan esasına dayalı iş birliği kurmayı kendine kılavuz belirlemiş. Bu doğrultuda müşteri portföyünü büyütmeyi hedefliyor.
“2024 DENGELEME YILI”
Sıkı finansal koşulların korunması, enflasyonla mücadele amacıyla tüketici ta- lebini kısmaya yönelik adımlar atılması ve sınırlı kredi büyümesinin desteklen- mesi doğrultusunda özellikle bankacılık sektöründe yaşanan regülasyonel değişiklikler reel sektörün ihtiyaç duyduğu nakit desteğine ulaşmasını zorlaştırdı. Tüm dünyada tanık olduğumuz yaşam maliyeti krizi nedeniyle gelir-gider dengesindeki eşitsizliğin derinleştiğine dikkat çeken Eynehan, “Hem finansal piyasalarda hem de jeopolitik alanda
birçok öngörülemez gelişmenin yaşandığı şu dönemde piyasalardaki daralma, sektör bazında değişmekle birlikte vadelerdeki uzama ve içinden geçtiğimiz enflasyonist ortamın etkisi ile öngörülemez gider maliyetlerinin etkisi ile firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarında ciddi bir artış olacak. Diğer taraftan 2024’te tüm dünyada geçiş ve dengeleme yılı olması ve bu doğrultuda enflasyonun kontrol altına alınarak Türkiye piyasa- ları dahil faiz indirimlerinin yaşanması, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının hazırladıkları raporlarda belirttikleri olumlu görüşler neticesinde Türkiye için not artışı beklentisi yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisinin büyüme trendine girmesi paralelinde firmaların yatırım iştahlarının artması olasılığını arttırıyor.
Bu dönemde firmaların yatırım, ihracat, üretim ve işletme giderleri ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik nakit ve gayri nakit krediler, leasing, birleşme/ satın alma ve proje finansman kredileri, dış ticaretin finansmanı ve tedarikçi finansmanına yönelik çözümler başta olmak üzere sağladığımız hizmetler ile reel sektörü desteklemeye hız kesmeden devam edeceğiz. Özellikle tedarikçi finansmanı alanında gerçekleştirmeyi planladığımız iş ortaklıkları ile reel sektördeki orta, büyük işletmelerin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap vermek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” diyor.
AKTİF BÜYÜKLÜK 9.9 MİLYAR TL
Banka, 2023’ü 9.9 milyar TL aktif büyüklük ve 5.6 milyar TL nakit kredi büyüklüğü ile kapattı. Bir önceki yıla kıyasla aktifi yüzde 61, kredileri yüzde55 artış gösterdi. Eynehan, 2024’te, faiz oranlarındaki artış, seçim nedeni ile ilk üç ayda yaşanan belirsizlik ve durgun- luk, bankacılık sektöründeki yeni regülasyonlar nedeni ile kredilerde geçen yıl olduğu gibi yüzde 50’lere değil yüzde 25-30’lara varan bir büyüme yaşana- cağını öngörüyoruz. Ancak reel sektöre sağladığımız kaynak sadece kredilerle sınırlı değil. Öncü konumda olduğumuz Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçlarımızla 2020 yılından bugüne reel sektöre toplamda 2,5 milyar TL’a ulaşan bir kaynak sağladık. 2024’te 2 milyar TL civarında VDMK ihracı gerçekleştirmeyi ve reel sektöre kaynak sağlamayı sürdürmeyi hedefliyoruz” diyor.
BUTİK HİZMET ANLAYIŞI
Hizmet verdikleri her alanda butik hizmet anlayışı ve belirlemiş oldukları strateji paralelinde, müşterileriyle daha hızlı ve etkili bir biçimde ilgileniyor ve daha derinlikli bir müşteri ilişkisi kurdukları vurgulayan Eynehan, “Bankamız kurulduğu günden bu yana Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan üçgenin- de ticaret yapan firmalar için finansal köprü olma misyonu ile Türkiye’de Lari ve Manat cinsinden işlem yapan ilk ve tek banka konumundadır. “Kardeş Vatanda Misafir Değil, Ev Sahibi Olun” mottosu ile Türkiye’de ev almak isteyen Azerbaycan vatandaşlarına mortgage ürününü sunan tek bankadır. Lider konumunda olduğumuz Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçlarına aracılık yaparak nitelikli yatırımcıları müşterile- rimiz ile buluşturmaya devam etmekteyiz. Sektördeki gücümüzü artırmak, sermaye piyasası araçları ile daha fazla yatırımcıyı buluşturmak amacıyla, yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, nitelikli yatırımcılara PASHA Bank müşterisi olmadan da bu ihraçlara katılma imkanı sağlamak üzere PASHA Bank web sitesi üzerinden dijital platform oluşturduk” diyor.
YENİ ÜRÜNLER
PASHA Bank, Türkiye’de ilk kez uygulanacak, banka müşterisi olmayan nitelikli yatırımcıların web sitesi aracılığıyla ihraca katılabilecekleri dijital bir kanal oluşturdu. Web sitesinde oluşturulan bir platform aracılığı ile nitelikli yatırımcılar kolaylıkla bono ve VDMK ihraçlarına katılım sağlayabilecekler.
Eynehan, “Bu platformun bizim için özel olmasının bir yanı da Türkiye’de bir ilk olması. Bizler VDMK ürününün, ülkemizde de gelişmiş sermaye piyasasına sahip ülkelerde olduğu gibi gelişmesini ve işlem hacimlerinin hız kazanarak artmasını bekliyoruz. PASHA Bank olarak reel sektöre destek olmaya ve Türk ekonomisine katkıda bulunarak büyümeye devam edeceğiz. Bankamız ve ülkemiz sürdürülebilir büyümesine pozitif katkı sağlayacak projelere, dijital dönüşümlere odaklanmayı sürdüreceğiz. Bunun dışında 2022 yılında “İki Devlet Tek Millet” mottosundan hareketle “Kardeş Vatanda Misafir Değil Ev Sahibi Olun” diyerek Azerbaycan vatandaşlarına özel mortgage ürünümüzü hayata geçirmiştik. Azerbaycan’ın Türkiye ile olan yakınlığı yadsınamaz. Onlar için Türkiye ikinci vatanları. Tatillerde, sağlık kontrollerinde buraya geliyorlar, öğrenciler üniversite ve yüksek lisans eğitimleri için Türkiye’ye geliyor, çoğunun ailesi her iki ülkede yaşıyor. Dolayısıyla bura- da ev sahibi olmak istiyorlar. Biz Kredi vermenin yanı sıra süreçle ilgili kendile-rine danışmanlık hizmeti vererek de ön planda olmaya devam edeceğiz” diyor.
ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER
PASHA Bank olarak, Türkiye’de fi- nansman konusunda sektörel bir ayrım yapmamakla beraber önceliklerinin doğru işlerle sürdürülebilir büyümeyi sürekli kılmak ve bunu yaparken de dengeli sektörel konsantrasyon yapısını devam ettirmeyi hedeflediklerini belirten Eynehan, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Çalışacağımız sektörden ziyade sektörün en iyileri ile çalışmayı kendimize prensip edindik. Özellikli ürünlerimiz olan proje finansmanı alanında başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere enerji, turizm, madencilik ve inşaat, yatırım bankacılığı alanında ise satın alım finansmanı ve VDMK ihracı ürünlerimizle tarım, otomotiv ve tekno- loji odaklandığımız sektörler arasında bulunuyor. Pasha Bank Türkiye olarak Azerbaycan’da yaptığımız uzun vadeli yabancı para cinsinden tahvil ihraçları, yurtiçinde ihraç ettiğimiz finansman bonolorı, yerli ve yabancı bankalardan yapılan uzun vadeli borçlanmalar ile müşterilerimizden repo yoluyla sağlanan kaynakların yanı sıra PASHA Holding’den temin edilen sermaye benzeri kredi ile fonlama kaynaklarımız çeşitlendirmeye devam ediyoruz.”