KPMG Türkiye’nin “KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2024” raporu açıklandı. Rapora göre, 2024 yılında dünyada birleşme ve satın alma hacmi 3 trilyon dolar seviyesine ulaşarak, 270 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Buna karşılık işlem adedi 2023 yılındaki 55,862 adet işleme kıyasla 51,082 adet olarak gerçekleşti.
Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlemleri incelendiğinde, toplamda 575 işlem ve açıklanan 5,3 milyar dolar işlem hacmiyle geçen yıla kıyasla işlem sayısında bir azalma olsa da işlem hacminde kayda değer bir artış gözlendi. Değeri açıklanmayan işlemlerin tahmini değeri de göz önünde bulundurulduğunda, toplam işlem hacminin de önemli ölçüde artarak 2024 yılı için 10,1 milyar dolar seviyesinde olduğu öngörüldü.
2024 yılında, işlem hacmi ve adedi açısından öne çıkan sektör, teknoloji, medya ve telekomünikasyon oldu. Önümüzdeki dönemde de, 2024 yılına benzer şekilde TMT’nin yanı sıra enerji, endüstriyel üretim ve otomotiv sektörlerine yönelik ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.
Türkiye’de 2023 yılında herhangi bir mega işlem (değeri bir milyar dolar ve üzerindeki işlem) gerçekleşmezken, 2024’te yılın tek mega işlemi, Kaspi.kz’in Hepsiburada’nın yüzde 65,4’lük payını 1,1 milyar dolar karşılığında satın alması oldu. Bu kritik hamle, Türkiye’nin teknoloji ve e-ticaret ekosistemindeki know-how ve stratejik konumunu desteklerken, bu işlem ile Kaspi.kz ise dijital ekosistemi ve e-ticaret faaliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Yılın en büyük işlemi olan Hepsiburada’ya ek olarak TMT’de gerçekleşen ve ikinci en büyük işlem olan diğer işlem ise ABD merkezli finansal yatırımcı General Atlantic’in Insider’a yaptığı 500 milyon dolarlık ileri aşama yatırım oldu. Bu işlem, Türkiye’den çıkan ve pazarlama teknolojileri alanında dünya sahnesinde lider konumda bulunan Insider’ın gelecek vizyonu ve planlarını ortaya koyması için küresel yatırım çevreleri tarafından da desteklendiğini kanıtladı.
2025 yılı için beklentiler olumlu yönde
KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri, Şirket Ortağı Özge İlhan Acar 2025 yılına ilişkin beklentiler hakkında şunları söyledi: “2024, global ölçekte merkez bankalarının faiz artırımları nedeniyle küresel büyümenin yavaşladığı bir yıl oldu. ABD’deki başkanlık seçimleri, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’da süregelen jeopolitik gerginlikler küresel piyasalarda belirsizliğe yol açarak yatırımcıların temkinli hareket etmesine neden oldu. Buna karşın, 2024 yılı global ölçekte işlem hacminin arttığı ancak işlem adedinin azaldığı, yatırımcıların güvenli liman aradığı ve büyük ölçekli yatırımlara yöneldiği bir yıl oldu. Türkiye özelinde ise gündemi genel seçimler sonrasında ekonomik istikrarı sağlama yönünde atılan adımlar, enflasyonla mücadele, gri listeden çıkış ve mart ayında tamamlanan yerel seçimler belirlerken, yatırımcıların ilgi odağı işlem hacmi bazında TMT, endüstriyel üretim ve otomotiv, perakende ve enerji sektörleri oldu. Değeri açıklanmayan işlemlere ilişkin tahminlerimiz dikkate alındığında, TMT sektörüne ek olarak, endüstriyel üretim ve otomotiv ile enerjinin toplam tahmini işlem hacminin büyük çoğunluğunu oluşturduğunu gözlemlemekteyiz, bu da geçtiğimiz yıl 2024 yılına ilişkin yaptığımız öngörüleri kanıtlar nitelikte. Türkiye için 2025 yılının, enflasyonu düşürme ve makroekonomik istikrarı sağlama hedefi doğrultusunda sıkı para politikası ve bütçe açığını azaltmaya yönelik mali düzenlemelerle şekillenmesi öngörülürken; yatırımcı dostu politikaların da etkisiyle bir süredir cazibesini koruyan TMT ve enerji sektörlerine ek olarak, endüstriyel üretim ve otomotiv alanında faaliyet gösteren şirketler ile ileri teknoloji kullanarak katma değerli üretim yapan şirketlerdeki satın alma aktivitelerinin artarak devam etmesini beklemekteyiz.”