“Türkiye-Avrupa Ticaret Hattı Yatırımlarına Devam Edeceğiz”

By Fortune Türkiye

Gelecek beş yıl içinde taşımacılık yöntemlerinde en iyi beş lojistik şirketinin arasında yer almak Ceva Logistics’in en büyük hedefi. CEO Mathieu Friedberg, Türkiye’nin CEVA Logistics’in bünyesindeki en büyük faaliyet ağlarından biri olduğunu söylüyor. Karayolu, intermodal merkezli işletme ve nakliyeci olarak Türkiye-Avrupa- Türkiye ticari hatlarının önemine değiniyor.
ŞULE LALELİ

CEVA Logistics açısından bakıldığında yeni normal; 8,5 milyon metrekareden daha fazla depo alanı işletmek, kargo uçağıyla yılda 400 binin üzerinde taşıma yapmak, denizyoluyla 1.05 milyon TEU nakletmek ve karayolu nakliyesi gerektiren 2.4 milyon ton yük taşımak anlamına geliyor. Ceva Logistics, CMA CGM’nin Grubun üyesi. Taşımacılık ve lojistikte dünyada başarı grafiği yüksek. İki şirketin toplam cirosu yaklaşık 30 milyar dolar ve dünyanın her yerinde 750’den fazla ofiste, 110 binin üstünde çalışanı var. Operasyonlarını farklı yöneten Ceva Logistics, COVID-19’da hem tedarik zinciri mekanizmasını hem de global kaynak bulma sistemini değiştirdi. Fortune Türkiye’nin sorularını cevaplayan Ceva Logistics CEO’su Mathieu Friedberg, hem bölgeselleşmeyi desteklemek hem de ilgili pazara ulaşırken geçen süreyi kısaltmak için CMA CGM Grubun
bir üyesi olarak daha fazla hava çarter hizmeti kullandıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Sınırlarda karşı karşıya kalabileceğimiz sorunlardan kaçınmak için daha fazla Intermodal yönteme başvurduk. Kısa deniz hatlarına yatırım yaptık. Lojistik penceresinden bakıldığında e-ticaret ve sağlık sektörlerine yatırım yapmak kaçınılmaz. Bu sektörlerde büyüyerek yolumuza devam edeceğiz.”

Grup stratejileri ve bölgeselleşme beklentilerine paralel olarak CEVA Logistics, faaliyetlerini özellikle Afrika’da genişletmek için 2020 yılında önemli adımlar attı. Koronavirüs salgını boyunca tüm dünyadaki müşteri üretim hatlarının çalışmaya devam etmesini sağlamak üzere parça ve malzeme teslim etmek için 86 kargo uçağı için satınalım yaptı. Hem doğuya hem de batıya giden çarter uçakları çalıştırarak global ekonomiyi desteklemek üzere stratejiler geliştirdi. Otomotiv, havacılık, bilgisayar ve ileri teknoloji elektronik ürün sektörlerinde faaliyet gösteren müşterileri için çarter uçaklar, üretim hatlarının durmasını engellemek ve başka yollarla tedarik sağlanamayacak alanlarda kısa sürede stok yenilemeyi mümkün kılmak içindi. COVID-19 salgınıyla mücadelede Fransa’ya tıbbi malzeme sağlamak için lojistik köprü kuran CMA CGM Grubunun girişimiyle, Fransa’ya 20 milyondan fazla maske götürülmesini sağladı. Acil sevkiyatlar için Fransa için Asya’dan kargo uçakları temin edildi. CEO Friedberg şu bilgileri paylaşıyor: “General Motors’un tüm solunum cihazı üretim tedarik zincirinin yönetiminden sorumlu 4. Parti lojistik ortağı olan Ceva Logistics, GM’nin ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı ile yaptığı sözleşmeyle General Motors şirketinin Kokomo, Indiana fabrikasında üretilecek Ventec Yaşam Sistemleri V+Pro yoğun bakım solunum cihazlarında kullanılmak üzere yüzlerce parça teslim etmekle görevlendirildi.”

Solunum cihazlarının üretimi için gerekli olan tüm parçaların tedarikçi, sipariş yönetiminden, nakliyesinden ve
gümrük geçişteki süreç kontrolünden sorumlu olarak, şirketin Singapur, Houston ve Detroit şehirlerindeki Kontrol Kuleleri, projenin uygulanmasında rol aldı. Pandemi sonrası normal düzende Türkiye’nin
yeriyle ilgili de bilgi veren Friedberg, Türkiye’deki operasyonun CEVA Logistics’in bünyesindeki en büyük faaliyet ağlarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Global kaynak bulma sürecinde daha kilit rol üstleneceklerini ve bu sebeple, Türkiye’deki faaliyetleri büyütmeye devam edeceklerine değinen CEO, yerel faaliyetlerde büyük oranda e-ticarete odaklanırken, karayolu, intermodal merkezli bir işletme ve nakliyeci olarak Türkiye-Avrupa- Türkiye ticari hatların önemli olduğunu söylüyor. Türkiye’ye yönelik yatırım planlarıyla ilgili olarakda e-ticarete odaklanarak kısa bir sürede depo alanını yaklaşık 100 bin metrekare büyütmeyi planladıklarını anlatıyor. Bu atılımı desteklemek için dijitalleşmeye, ekipman ve raf sistemlerine yaklaşık 20 milyon Avro yatırım gündemde. Ayrıca 3 binden fazla insana da iş olanağı yaratılacak. Depolama faaliyetlerine ek olarak Türkiye’de e-ticaret dağıtım ağı genişletilecek. Sadece bir yılda sekiz kat büyüyen faaliyetler, Türkiye-Avrupa ticaret hattındaki genel yatırımlarla devam edecek.

Özellikle Çin’in global tedarikçi olarak pozisyonunu yeniden ele alan siyasi gündemle ve iki taraflı yeni sözleşmelerle temeli atılan yeni ticari ilişkilerle ticaretin yeniden şekillendiği göz önünde bulundurulduğunda, lojistik sektörünün yeni normali ne olacak sorusuna ise Friedberg; yakın gelecekte bölgeselleşmenin globalleşmeden çok daha önemli olacağına inandıklarını söyleyerek cevap veriyor. Asya’nın yanı sıra ABD’de ve Avrupa’da büyük çaplı değişimler olacağı kanısında ve bu değişimlerin tümüne “hazırız” cevabını veriyor.

Uluslararası ticaret penceresinden bakıldığında CEVA Logistics’in stratejik büyüme planı, 2020’de daha çok hız kazandı. Şirket hedefi, tüm kıtada faaliyet gösteren lider piyasa oyuncusu olmak üzerine belirlendi. Bunun adımlarından biri de AMI Worldwide şirketinin çoğunluk hissesini alarak bu şirketin Doğu ve Güney Afrika’daki geniş ağını CEVA Logistics bünyesine katmak oldu. Buradaki büyüme trendlerine daha da hız vermek için Kasım ayında Mısır’daki IBA Freight Services şirketinin çoğunluk hissesini satın alan şirket, Kuzey Afrika’yla uzun süredir devam eden ilişkisini de güçlendirdi. Aynı zamanda, Etiyopya’daki MACCFA şirketinin
azınlık hissesini satın aldı ve Doğu Afrika’daki varlığını güçlendirdi. 2020 Aralık ayında Fas’lı ASTI şirketinin ise hâkim hissedarı oldu. Şu anda, Afrika’da 42 ülkede faaliyet gösteriyor.

Yeni teknolojilerle de oldukça ilgili olan şirket, sadece verimliliği arttırmak amacıyla değil aynı zamanda güvenliği ve sadeliği sağlamak için de dijitalleşmeye ve blockchain teknolojisine büyük yatırımlar yapıyor. Konuyla ilgili olarak Friedberg: “2020 yılında, entegre bir lojistik uygulama platformu olan CargoWise sistemini hayata geçirdik. Dijitalleşme, dönüşüm planımızın temel taşı ve bu stratejik yatırım sayesinde CEVA Logistics, tüm 4. Parti lojistik operasyon süreçlerini global ağı üzerinden sadeleştirerek standartlaştıracak. CargoWise sistemi, önümüzdeki beş yıl boyunca hayata geçirilecek. Bu planlı süreçte, birden fazla eski sistemin yerini alarak faaliyetlerimiz genelinde verimliliğin artmasını sağlayacak” diyor.

Gelecek dönem hedeflerde, dijitalleşmeye giderken, dünyanın her yerindeki ekiplerin navlun taşımacılığı ve gümrük operasyonları adımlarını tek bir platformdan gerçek zamanlı olarak görmesini sağlamak ve operasyon verimliliğini yükseltmek var. Özel üretim çözüm olan Cargowise; her birimden, ofisten, ülkeden ve dilden çalışanların tek bir veri tabanı üzerinden aynı bilgiye ulaşılmasını sağlıyor. 2022’de tüm CEVA Logistics işyerlerinin yüzde 50’sinde kullanıma hazır Cargowise platformu yerini alacak. 2025 yılında ise proje tamamlanacak. Göndericilerin, tüm gönderi yolculuğunu online olarak yönetmesine imkan sağlayan yeni myCEVA işlem platformunu hayata geçirmek şirketin dijital dönüşümünü de hızlandıran çalışmalardan biri.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...