TKYB’den Kalkınma İçin Küresel Kaynak Avı

By Fortune Türkiye

TKYB, yeşil temalı eurobond ihracı için uluslararası piyasalarda fırsat kolluyor. Genel Müdür İbrahim Öztop, bu girişimle kalkınmaya yeni kaynaklar kazandırmayı amaçlıyor.

1975 yılında Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası (DESİYAB) adıyla faaliyetlerine başlayan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), özel hukuk hükümlerine tabi bir kalkınma bankası olarak Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol üstlendi. 1988 yılında unvan değişikliği ile faaliyet alanını genişleten banka, 2018 yılında yeniden yapılandırılarak “İklim Dostu Kuruluş” belgesini alan ilk banka oldu. Bugün yenilenebilir enerji, girişim sermayesi fonları, karbon emisyonunun azaltılması ve çevresel projelere finansman sağlama gibi alanlarda öncü bir rol üstleniyor.

50. yılını kutlayan banka, sürdürülebilir kalkınma misyonuyla hareket ederken, Genel Müdür İbrahim Öztop liderliğinde başarılarını ve gelecek vizyonunu değerlendirdi. Öztop, Türkiye ekonomisine katkıyı artırmak amacıyla yeni kaynak arayışlarını hızlandırdıklarını, kaynak çeşitlendirerek uygun bir zeminde yeşil temalı bir eurobond ihracı ve sendikasyon için çalışmalar yaptıklarını anlattı. 

Sorunsuz kredi yönetimiyle öne çıkıyor

TKYB, son 6 yılda verdiği kredilerde hiç sorunlu kredi oluşmamasıyla dikkat çekiyor. Genel Müdür Öztop, kredilerin yalnızca ekonomik değil, sosyal ve çevresel etkilerinin de değerlendirildiğini belirtti.

Enerjide dönüşümün güçlü finansörü

Kredilerinin yüzde 58’ini yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine ayıran banka, Türkiye’nin enerji kapasitesinin %6’sını finanse ederek sektörün lider oyuncularından biri haline geldi.

Nato fonu ile yatırım ortaklığına doğru

Savunma sanayisine yönelik projeler için NATO’nun 1 milyar dolarlık fonuyla iş birliği yapan TKYB, Türkiye’de yatırım yapılmasını sağlamak için şirketleri ve fonları buluşturuyor.

2025 Zorlu ama stratejik fırsatların yılı

Genel Müdür Öztop, 2025 yılının bankacılık sektörü için zorlu geçeceğini, ancak faiz indirimi ve yabancı yatırımcı ilgisinin sektöre pozitif katkı sağlayacağını belirtti.

Yüksek özkaynak kârlılığıyla sağlam finansal yapı

Yüzde 40 özkaynak kârlılığı ve yüzde 20,9 sermaye yeterlilik oranıyla dikkat çeken TKYB, güçlü mali yapısıyla uluslararası rekabet gücünü artırıyor.

Girişimcilik ekosistemine 238 projeyle destek

Türkiye Kalkınma Fonu aracılığıyla teknoloji, biyoteknoloji ve siber güvenlik gibi alanlara finansman sağlayan banka, 238 girişim projesine destek vererek ekosistemin gelişmesine öncülük ediyor.

Karbon emisyonuna karşı 200 milyon dolarlık kredi

Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında, karbon emisyonunu azaltmaya yönelik 200 milyon dolarlık krediler sunan banka, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunuyor.

Uluslararası kaynaklarla Türkiye’ye yatırım

2025 yılında yabancı sermaye girişinde artış bekleyen TKYB, uluslararası kaynakları daha uygun maliyetlerle ülkeye kazandırmayı ve projelerde katalizör etkisi yaratmayı hedefliyor.

Teknoloji finansmanında 50 milyon dolarlık üst fon

Banka, yeni kurduğu 50 milyon dolarlık üst fon ile girişim sermayesi fonlarına yatırım yaparak, teknoloji sektöründe öncü projelere finansman sağlamayı planlıyor.

Sürdürülebilir kalkınma için katalizör etki

TKYB, yalnızca finansman sağlamakla kalmayıp özel sermayeyi harekete geçirerek projelerde katalizör etkisi yaratıyor. Bu vizyonla Türkiye’nin ekonomik dönüşümüne liderlik etmeye devam ediyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...