2025 yılının, sigorta sektöründe fiyat istikrarı ve hasar yönetimi süreçlerinin yeniden değerlendirileceği, aynı zamanda vatandaşların sigorta ürünlerine olan güveninin sınanacağı bir yıl olacağına dikkat çeken Vizyon Brokerlık CEO’su Hasan Ekmen, “Bu nedenle, hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalıların bilinçli adımlar atması büyük önem taşıyor. ‘Tamamlayıcı BES’ veya ‘tamamlayıcı emeklik’, belki de önümüzdeki 50 yılı kurtaracak” diyor.
2024 yılı, sigorta sektörü açısından küresel ve yerel ölçekte önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Makroekonomik dalgalanmalar, iklim değişikliği kaynaklı afetlerin artışı, siber risklerdeki yükseliş ve yapay zeka destekli teknolojilerin sektördeki etkinliği, sigortacılık ekosistemini yeniden şekillendirdi. Türkiye özelinde ise, enflasyonist baskılar, kur dalgalanmaları ve regülasyon değişiklikleri, sektörün dinamiklerini doğrudan etkiledi. Özellikle ABD’de yaşanan kasırgalar, sigorta sektörüne yaklaşık 50 milyar dolarlık zarar verdi. Türkiye’de ise deprem, sel ve yangın gibi afetlerin, sigorta poliçelerinin önemini daha fazla gündeme taşıdığını bunun da reasürans fiyatlarının yükselmesine ve sigortalının daha fazla prim ödemesine sebep olduğunu belirten Vizyon Brokerlık CEO’su Hasan Ekmen, “Türkiye’deki enflasyon oranlarının yüksek seyretmesi, sigorta primlerinin artmasına neden oldu” diyor.
Bu durum, 2024 yılında özellikle oto sigortaları ve kasko ürünlerinde maliyetleri artırırken, sigortalıların primlerini düzenli ödeyebilme kapasitesini zorladı. Sağlık sigortalarında büyüme devam etti. Pandemi sonrası artan sağlık bilinci, tamamlayıcı sağlık sigortalarına olan ilgiyi artırdı. Ayrıca, çalışan yan hakları içinde sağlık sigortalarının payı arttı ve grup poliçeleri genişlemeye devam etti. Ancak sağlık enflasyonun yüksek olmasının sağlık sigortalarının fiyatlarını çok yükselttiğine dikkat çeken Ekmen, “Sağlık harcamalarının yüksekliği fiyatları da aynı derecede etkiledi. Sigorta primleri artarken sigortalı sayısı ve sigorta poliçesi azaldı. 2025 yılında ise sigorta şirketlerinin odağında, teknolojik yenilikler, risk yönetimi ve müşteri odaklı çözümlerin yanı sıra enflasyon ve teknik karlılık, sermaye yeterliliği en önemli konular olacak. Bu değişimler, vatandaşların sigorta deneyimlerini doğrudan etkileyecek” diye anlatıyor.
Sağlık sigortasında büyüme potansiyeli var
Sağlık sigortaları açısından ise 2025 yılının, enflasyon baskısı ve özel hastane tedavi maliyetlerinin artışı nedeniyle önemli bir büyüme potansiyeli taşıdığına değinen Ekmen, şunları anlatıyor: “Türk toplumunun sağlık hizmetlerine olan ilgisi, hastane ve doktorlara sık başvurması ile ilaç kullanımının yaygın olması, sağlık giderlerini artırıyor. Bu nedenle özel sağlık sigortalarına olan talebin yoğun olacağını öngörüyorum. Kurumsal sağlık sigortaları, çalışan yan hakları açısından öne çıkan bir gelişim alanı olarak dikkat çekiyor. Çalışanlara aylık 500 TL gibi bir ek ücret verilmesi önemli bir motivasyon yaratmazken, aynı maliyetle sunulacak bir sağlık sigortası, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini önemli ölçüde artırıyor.”
2025 yılının, sigorta sektöründe fiyat istikrarı ve hasar yönetimi süreçlerinin yeniden değerlendirileceği, aynı zamanda vatandaşların sigorta ürünlerine olan güveninin sınanacağı bir yıl olacağına da dikkat çeken Ekmen, “Bu nedenle, hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalıların bilinçli adımlar atması büyük önem taşıyor. ‘Tamamlayıcı BES’ ve ya ‘tamamlayıcı emeklik’, belki de önümüzdeki 50 yılı kurtaracak” diye ekliyor.