Tahvil Piyasalarında Alarm Zilleri

By Fortune Türkiye

2024 yılı tahvil piyasaları için parlak değildi ancak yatırımcılar 2025’te çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacak.

Yaklaşık 3 trilyon dolarlık ABD borçlanma araçlarının 2025’te ödeme zamanı geliyor; bunların büyük bir bölümü de Hazine Bakanlığı tarafından ihraç edilen kısa vadeli bonolar.

ABD hükümetinin borçların vadesini uzatması beklenirken, piyasalar ABD’nin yaklaşık 2 trilyon dolarlık bütçe açığını kapatması için yeni bir Hazine bonosu ihracını hazmetmekte çok zorlanabilir.

Analistler halihazırda Hazine piyasasında 2 trilyon dolarlık “fazladan” Hazine bonosu olduğunu tahmin ediyorlar. Bunların da aşamalı olarak beş ila 10 yıllık tahvillere dönüştürülmesi bekleniyor ve bu da piyasalar açısından önemli bir endişe kaynağı.

Normalde, Hazine Bakanlığı tahvil ihracını toplam borcun yüzde 20’sinin biraz üzerinde tutmayı tercih ediyor. Ancak borç tavanı ve bütçe tartışmaları nedeniyle bu oran son yıllarda yükseldi. Hazine Bakanlığı’nın hükümetin işleyişi için nakit bulması gerekiyordu.

2024 yılında, kasım ayına kadar olan sürede Hazine Bakanlığı toplam 26,7 milyar dolar tutarında bono ihraç etti. Bu da 2023 yılına göre yüzde 28,5’lik bir artışa denk düşüyor.

Hazine Bakanı Janet Yellen 2024 yılı başlarında hem Kongre’deki Cumhuriyetçiler’den hem de ekonomist Nouriel Roubini’den, kısa vadeli borçlanma maliyetini düşük tutmak ve seçim yılında ekonomiyi desteklemek için çok fazla tahvil ihraç etmekle eleştirildi. Eleştirenler arasında, yeni seçilen başkan Trump’ın Hazine Bakanlığı için belirlediği isim Scott Bessent de vardı.

Ancak FED’in eylül ayı sonlarında 50 baz puan faiz indirimine gitmesiyle tahvil getirileri yüksek kaldı.

Faiz getirileri ve fiyatların ters yönlere gitmesiyle, Hazine tahvil piyasaları için çok kötü bir yıl oldu. 20 yıllık Hazine bono ETF’si 2024 yılında yüzde 11 oranında değer kaybetti. Buna karşılık, S&P 500 yüzde 23 oranında değer kazandı.

Bu yıl ise, brokerler daha düşük oranda faiz indirimi beklerken ve yatırımcılar da devasa tahvil miktarıyla baş etmek zorunda kalırken, bono piyasalarının çok sıkıntılı olacağı aşikar.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...