Spor Firmaları Zararda Ama Kazandırdı

By Fortune Türkiye

Spor firmaları pandemiye rağmen geçen yıl yüzde 92, bu yılın ilk yarısında ise yüzde 20 prim yaptı. Futbol sahalarının yeniden kapılarını açması futbol severler kadar borsa yatırımcısının da ilgi odağında. Spor şirketlerinin kâr edememesi ise en önemli sıkıntı kaynağı. ZEYNEP AKTAŞ

Spor firmaları, yüksek borçları ve zayıf mali yapılarıyla sürekli tartışma konusu olmakta. Buna rağmen söz konusu firmalar, yatırımcıların radarında kalmayı başarıyor. Yılbaşından bu yana Beşiktaş Futbol Yatırım, yüzde 61,8 değer kazanırken Fenerbahçe Futbol hisseleri yüzde 30, Trabzonspor Sportif de yüzde 9 prim yaptı. Spor şirketleri arasında yılın ilk yarısında tek kaybettiren Galatasaray Sportif oldu. Hisse yılın ilk altı ayında yüzde 7,4 kaybettirdi.

LIG ŞAMPIYONU BEŞIKTAŞ’IN YÜKSELIŞ VE DÜŞÜŞÜ
Lig şampiyonu Beşiktaş hızlı yükselirken aynı hızlı geriledi. Hissenin geçmiş verileri takip edildiğinde bezer hareketleri daha önce de yaptığı gözlenecektir. Hisse senetleri Mart ayında 3,90 TL seviyesindeyken 15 Nisan’da 13,51’e kadar çıktı. Şampiyonluğa ilişkin beklentiler hissedeki hareketi sürekli canlı tuttu. Ancak bu hızlı yükselişin ardından şampiyonluğun gelmesi ve beklentilerin bitmesiyle birlikte gerileyerek 2 Haziran günü 5,43 TL’ye kadar indi. Sonrasında toparlansa da nisan ayındaki zirvesinin hayli gerisinde bulunuyor.

BIST SPOR SEKTÖR ENDEKSININ PERFORMANSI
BIST Spor Endeksi son iyi yılı geçkin sürede oldukça yüksek bir performans sergiledi. Sektör endeksi Nisan 2019’da dip seviyesini gördükten sonra yönünü yukarı çevirdi. 2020 yılının ilk çeyreğinde etkisini hissettiren pandemiye rağmen yatırımcının artan beklentisi hisseleri destekledi. BIST Spor Endeksi, 2019 yılında yüzde 77,9 değer kazanırken, 2020 yılında yüzde 92,24 prim yaptı. 2021’in ilk yarısındaysa 23 Haziran itibariyle çıkış oranının yüzde 20,12 olduğu gözleniyor.

YABANCILARIN POZISYONU
Spor firmaları mali yapıları nedeniyle yabancıların uzak durduğu hisseler arasında yer alıyor. Dört spor şirketinde yabancıların ortalama payı yüzde 2,51 seviyesinde bulunuyor. Yerli kurumsal yatırımcıların da spor hisselerindeki payı oldukça düşük.

SPOR FIRMALARININ GELECEĞI
Milyonlarca taraftarı bir araya getiren futbol kulüpleri, ekonomik hacmi, kurumsallaşma yönündeki çalışmaları, markalaşma ve altyapı yatırımları, yeni gelir yaratma çabaları ile sürekli gündemdeki yerlerini korumaktalar. Kulüpler bir yandan mali yapılarını güçlendirmeye çalışırken diğer yandan kendi aralarında da büyük bir rekabet içerisinde bulunuyorlar. Futbol kulüpleri artık sadece sportif başarıları ile değil, finansal yönetimdeki hedeflerine ulaşma noktasında da yatırımcıların takibinde. Önümüzdeki dönemde finansal açıdan güçlenme belirtisi gösteren spor şirketleri diğerleri içerisinde ön plana çıkabilecektir. Ancak istikrarlı bir kârlılığa kavuşacaklarına dair henüz arzu edilen o güçlü işaretin alınmadığını da not etmek gerekiyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...