PASHA bank, risk odaklı yaklaşımı ve müşterileriyle kurduğu kazan-kazan esasına dayalı işbirliği sayesinde etkili bir şekilde büyüyor. 2024 üçüncü çeyreğinde 10 milyar 966 milyon TL aktif büyüklüğe ulaşan banka, şimdi de ticari ve kobi segmentine yoğunlaşarak hizmetlerini daha geniş bir tabana yaymayı hedefliyor. PASHA Bank Genel Müdür Vekili H. Cenk Eynehan, 2025’te kredilerde yüzde 25 büyüme hedeflediklerini söylüyor. – Ersan Taylan
PASHA BANK, yatırım bankacılığı alanında geleneksel iş modellerinin ötesine geçerek şirketlere iş ve yatırım fırsatları sağlıyor. Örneğin reel sektörün kalkınması ve istihdamın artması için önem teşkil eden VDMK ihraçları konusunda yatırım bankaları arasında öncü rol üstleniyor. Aslen Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticareti geliştirmeye odaklanan banka aynı zamanda Türkiye’deki faaliyetlerini genişletiyor. Bu doğrultuda sürdürülebilir büyüme, gelişim ve dönüşüme katkı sağlayan şirketlere destek oluyor. PASHA Bank’ın 2023 aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında artırarak 9.910 milyon TL’ye ulaşmıştı. Banka 2024’te de büyümesini sürdürdü. 2024 üçüncü çeyreği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.8 büyüyerek 10 milyar 966 milyon TL aktif büyüklüğe ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kredi büyüklüğü ise yüzde 15.4 oranında arttı. Bankanın ilk 9 aylık karı 391.3 milyon TL olarak gerçekleşti. 2024 yılında ayrıca, SAHA Rating tarafından yapılan kurumsal yönetim derecelendirme çalışmasında, Kurumsal Yönetim Uyum notu 9.39’dan 9.41’e yükseldi. Ulusal kredi notu ise JCR Eurasia Rating tarafından Eylül ayında A + (tr) olarak teyit edildi.
Üç yıllık planı
PASHA Bank Genel Müdür Vekili H. Cenk Eynehan, “2024 yılını güçlü sermaye yapımız, sağlam müşteri portföyümüz, sağlıklı kredi büyümemiz ve donanımlı insan kaynağımızın da desteğiyle ulaştığımız başarılı finansal sonuçlarımızı duyurmak için sabırsızlanıyoruz. PASHA Bank olarak, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini yükseltmek, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve bölgede dış ticaretten aldığımız payımızı artırmak hedefleriyle yola çıktığımız 2024-2026 dönemini kapsayan üç yıllık stratejimizin ilk yılını hedeflerimiz doğrultusunda başarıyla tamamladık. Sürdürülebilirliğin ön planda olduğu bu yeni strateji dönemimizin ikinci yılında da, Türkiye-Azerbaycan – Gürcistan üçgenindeki ticaretin artmasında üstlendiğimiz rolü gerek finansal kaynak sağlayarak gerek danışmanlık hizmeti vererek desteklemek, sermaye piyasalarında çıkardığımız tahvil, bono, VDMK gibi sermaye piyasası ürünleri ile reel sektörü desteklemeye devam etmek, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürünler ve hizmetlerimizi çeşitlendirerek müşteri odaklı hareketimize devam etmek, insan kaynağımızı geliştirmek ve değer katmak önceliklerimiz olacaktır” diyor.
Yeni müşteri segmenti
Banka, risk odaklı yaklaşımı ve müşterileriyle kazan-kazan esasına dayalı işbirliği kurmayı kendine kılavuz olarak belirlemiş. Stratejisiyle bağlantılı olarak önümüzdeki dönemde de başta leasing işlemleri ve öve proje finansmanı kredileri ile müşterilerimize uzun vadeli kaynak sağlamayı, Ticari ve KOBİ segmentinde yoğunlaşarak hem geniş tabana yayılmayı hem de müşteri adetini artırmayı hedefliyor. Eynehan, “Sektörde öncü konumda olduğumuz VDMK ihraçlarında büyümemizi ve kaynak sağladığımız sektörleri çeşitlendirmeyi sürdüreceğiz. Gerek müşterilerimize sunduğumuz uzun vadeli finansman gerek VDMK ihraçlarımızla reel sektöre sağladığımız kaynakla Türkiye ekonomisini güçlendirmeye devam edeceğiz” diyor.
4.5 milyar TL’lik VDMK ihracı
PASHA Bank, Yatırım Bankacılığı tarafında tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları ihraçlarına aracılık hizmeti veriyor. Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasası’nı geliştirmek ve desteklemek amacıyla, menkul kıymetleştirme işlemlerine aracılık etmek üzere 2020 yılında kendi bünyesinde Varlık Finansmanı Fonları kuruluşlarına başladı. Eynehan, “Kaliteli varlık havuzuna sahip ancak bu tür işlemler aracılığıyla uygun şartlarda finansmana erişimi olmayan müşterilerimiz için, yapılandırılmış bir sermaye piyasası aracı olan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçlarına aracılık yaparak nitelikli yatırımcıları müşterilerimizle buluşturuyoruz. VDMK ihraçlarında öncü bir banka olarak, ihraçlarla bugünün, geleceğin ve ekonominin sürdürülebilirliğini desteklemeye devam ediyoruz. 2020 yılından bu yana 4.5 Milyar TL’nin üzerinde VDMK ihracı gerçekleştirerek reel sektöre kaynak sağladık ve işlemlerimize önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz” diyor.
Öncelikli sektörler
PASHA Bank, Türkiye’de finansman konusunda sektörel bir ayrım yapmamakla beraber önceliği doğru işlerle sürdürülebilir büyümeyi sürekli kılmak ve bunu yaparken de dengeli sektörel konsantrasyon yapısını devam ettirmek şeklinde özetleniyor. Banka çalışacağı sektörden ziyade sektörün en iyileri ile çalışmayı kendine prensip ediniyor. Özellikli ürünleri olan proje finansmanı alanında başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere enerji, turizm, madencilik ve inşaat, yatırım bankacılığı alanında ise satın alım finansmanı ve VDMK ihracı ürünlerimizle tarım, otomotiv ve perakende odaklandığımız sektörler arasında bulunuyor. PASHA Bank, Türkiye’de finansman konusunda sektörel bir ayrım yapmamakla beraber önceliği hangi sektörde olduğu fark etmeksizin doğru işlerle sürdürülebilir büyümeyi sürekli kılmak ve bunu yaparken de dengeli sektörel konsantrasyon yapısını devam ettiriyor. Bankanın kredi portföyünün ilk beş sırasında otomotiv, kimya, turizm, enerji ve toptan ticaret var. Yatırım bankacılığı alanında ise, satın alım finansmanı ve VDMK ihracı ürünleriyle tarım, otomotiv ve perakende odaklandığı sektörler arasında bulunuyor.
2025 stratejisi
Pasha Bank Kurumsal ve Ticari Bankacılık tarafında nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing işlemleri, proje finansmanı, yatırım kredileri, emtia finansmanı, forfaiting, alacak finansmanı ve alacak garantisi ürünlerinin yanı sıra hazine ürünleri ve dış ticaret ürünleri ile hizmet veriyor, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerine yerel para birimleri ile işlem yapma olanağı sağlıyoruz. 2024 yılında hayata geçirdikleri emtia finansmanı ürünü ile sektörde farklılaşmaya ve müşterilerine alternatif finansal çözümler sunmaya devam ettiklerini vurgulayan Eynehan, “Bu ürün 2025 stratejimiz için de önemli bir finansal enstrüman niteliğindedir. PASHA Bank olarak biz; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bölgesel güçleri, ülkeler arası kültürel bağları ve çağdaş bakış açıları ile şekillenen bir vizyonun bankacılılığa yansımasıyız. Kurulduğumuz yıldan bugüne, bölgede akla gelen ilk banka olmak hedefiyle, finansal köprü olma misyonumuzla yolumuza devam ediyoruz ve bölgedeki gücümüz bizi sektörde farklılaştırıp ön plana çıkarıyor.
PASHA Bank olarak sahip olduğumuz bölgesel gücü, bölgesel ticaretin gelişmesi ve refahın attırılması için de önemli bir unsur olarak görmekteyiz. Finansal dünyada köprü olmak kavramı, içinde sürekli etkileşimde olmayı da barındırmakla beraber, verimli yatırımlarla kalıcı değer üretmek noktasında da büyük önem taşıyor. Biliyoruz ki sahip olduğumuz bölgesel gücümüz ilerleyen zamanlarda da hep bizim rehberimiz olmaya devam edecektir” diyor. 2025 yılında kredilerde yüzde 25 büyüme hedeflediklerini vurgulayan Eynehan, “Bizim reel sektöre sağladığımız kaynak sadece kredilerle sınırlı değil. Öncü konumda olduğumuz Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçlarımızla da 2024 yılında reel sektöre yaklaşık 2.5 milyar TL büyüklüğünde kaynak sağladık. 2025 yılında da 3 milyar TL tutarında VDMK ihracı gerçekleştirmeyi ve reel sektörü desteklemeyi sürdüreceğiz” diyor.
Fonlama kaynakları
Eynehan, “PASHA Bank Türkiye olarak Azerbaycan’da yaptığımız uzun vadeli Yabancı Para cinsinden tahvil ihraçları, yurt içinde ihraç ettiğimiz finansman bonolorı, yerli ve yabancı bankalardan yapılan uzun vadeli borçlanmalar ve sermayedarımız PASHA Holding’den temin edilen 25 milyon dolar sermaye benzeri kredi ile fonlama kaynaklarımız çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz. 2024 yılında toplamda 1 milyar 300 milyon TL tutarında çeşitli vade ve büyüklüklerde yurtiçinde TL finansman bonolarımız nitelikli yatırımcılarla buluştururken, Azerbaycan’da gerçekleştirdiğimiz 25 milyon ABD Doları cinsinden tahvile yurtdışı bireysel ve kurumsal yatırımcılar büyük ilgi gösterdi. SIBOS, Euromoney gibi uluslararası etkinliklere banka olarak üst düzeyde katılım göstererek farklı coğrafyalardan da finansman imkanı yarattık ve 2025 yılında da Türk ekonomisinde beklenen pozitif iyileşme ile fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmeye devam edeceğiz” diyor.
İşletmelerin ihtiyaçları
2025 yılında devam eden enflasyonla mücadele tedbirleri sebebiyle, ekonominin büyüme hızının görece yavaşlayacağı bir yıl olmasını beklediklerini belirten Eynehan, “Bu durum, ekonomik aktivite hacminin geçmiş iki yıla kıyasla daha az büyüyeceği ve buna bağlı olarak da firmaların kısa vadeli işletme sermayesi finansmanı için finansal kuruluşlara daha fazla gereksinim duyacağı beklentisini oluşturuyor. Bu sebeple 2025, PASHA Bank olarak daha önce de olduğu gibi firmaların yatırım faaliyetleri kapsamında orta ve uzun vadeli finansman ihtiyaçlarının yanı sıra üretim ve ticaret faaliyetlerinden kaynaklanan kısa vadeli finansman ihtiyaçları için de işletme kredileri, emtia finansmanı, tedarikçi finansmanı, sell & lease back vb kredi ürünleri ile müşterilerinin yanında olmaya ve alternatif finansman çözümleri ile fayda sağlamaya devam edeceğimiz bir yıl olacak” diyor.