Siesta Mobilya, Yurtdışı Pazarlara Odaklandı

By Fortune Türkiye

Global bir marka olma hedefiyle yola çıkan Siesta, kaliteli ürün üretme misyonunu, estetik ve tasarım ile buluşturarak iç ve dış mekanlar için ürünler tasarlıyor. Siesta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Işıldar, mobilya sektöründeki gelecek dönem beklentileri Fortuneturkey.com’a anlattı.

Siesta Mobilya hakkında detaylı bilgi aktarabilir misiniz?
Türkiye’nin ilk plastik bahçe mobilyaları üretimi ile sektörün lideri Siesta, 1978 yılında lşılplast Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı altında kurularak, 1987 yılında plastik mobilya üretimine başladı. Siesta Mobilya, nitelikli ürün tasarlama çizgisiyle, Türkiye’den dünyaya 100’ü aşkın ülkede 500 satış noktasına ulaşarak, sektöründe en çok ihracat yapan firma konumunda yer alıyor. Siesta, bugün 50.000 m2 alana sahip olan Büyükçekmece’deki fabrikasında, her mekâna uygun kaliteli ve dayanıklı ürünlerini müşterilerinin beğenisine sunuyor. Global bir marka olma hedefiyle yola çıkan Siesta, kaliteli ürün üretme misyonunu, estetik ve tasarım ile buluşturarak iç ve dış mekanlar için ürünler tasarlıyor. Koltuk ve sandalyeden tabure ve sehpaya, şezlongtan köşe takımlarına ve çocuk grubu ürünlerine kadar birbirinden farklı tasarımları tüketicileri ile buluşturuyor. Siesta Mobilya koleksiyonlarını İtalyan tasarımcılarla hazırlayarak müşterilerinin talep ve ihtiyaçlarına uygun ürünler geliştiriyor.

Son dönemde öne çıkan tasarımlarınız neler? Tasarımlarınızı oluştururken öncelikle nelere dikkat ediyorsunuz? Bu yıl geliştirdiğiniz yeni ürünlerden bahseder misiniz?
Özellikle pandemi sonrası dönemde evlerimiz ve bahçelerimizle daha yakın bir temas kurduk. Bu süreçte hayatımıza giren minimalizm kendisini hem ev hem de bahçe mobilyalarında belirgin şekilde gösterdi. Dar alanlar için daha kullanışlı, yer kaplamayan, katlanabilen masalar, sandalyeler, oturma alanları için yapboz parçalara ayrılabilen/birleşebilen koltuklar, ortama ferahlık katarken aynı zamanda dingin bir görünüm sunması ile tüketicileri cezbetmeye başladı. Dekorasyon tercihlerimizde öncelik ihtiyaçlarımız oldu. Ergonomik tasarımın önemini ve değerini daha iyi anladık. Günümüz trendlerine göre hem ev mobilyalarında hem de bahçe mobilyalarında rahatlık, fonksiyonellik ve tasarım en çok dikkat çeken konular oldu. Biz de tasarımlarımızı bu kapsamda şekillendiriyoruz. 2022 yılında iç ve dış mekanlar için yeni ürünler tasarladık. Hayatı kolaylaştıran işlevsel çözümler üretme misyonu ile hareket eden firma olarak, Pacific koleksiyonumuzu müşterilerimizin beğenisine sunduk. İstiflenebilir özellikte, doğal renklerde ve beden yapısına uygun tasarımlarımız çok beğenildi. Yine sonbahar sezonunda, Contract koleksiyonumuzdan, katlanabilir Sky masaları satışa sunduk. 2023 yılına kadar ise farklı formlarda renkler ve tasarımlarla bar tabureleri, koltuklar ve sandalyeler ile mekanlara canlılık ve estetik katacak tasarımlarımlar üretimlerimize devam ediyoruz.
2022’in ilk yarısı nasıl geçti? 2022 yılı sonu ve 2023 için hedeflerinizden bahseder misiniz?
Siesta Mobilya olarak üretimimiz, teknoloji merkezli olduğu için makine ve ekipman yatırımlarımız her zaman artıyor ve üretim kapasitemiz arttıkça da daha fazla kişiye istihdam yaratmayı hedefliyoruz. 2022’nin ilk yarısı firmamız adına epey başarılı bir şekilde geçti ve ilk yarı ciromuz 700 milyon TL’ye ulaştı. Yılın ikinci yarısında ise dünyada yaşanan ekonomik daralma sebebiyle özellikle yılın son çeyreğinde yavaşlama yaşadık. Maalesef tüm dünyada aynı anda hem pandemi hem de Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle de satışlarımızda sezon bazında ciddi bir daralma yaşandı. Tüm olumsuz süreçlere rağmen Siesta olarak üretim kapasitemizi artırarak yeni koleksiyon tasarımlarımız ve faaliyetlerimizle 2022 yılı sonunda 1 milyar TL ciroya ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 2023 yılında hedeflerimizle birlikte sektör adına verimli bir yıl geçirmeyi diliyoruz.
Mevcut mağaza sayınız nedir? Yurtiçi ve yurtdışında kaç mağazaya ulaşmayı planlıyorsunuz?
Türkiye’de ve dünyanın farklı bölgelerinde bayilerimiz bulunuyor, buna bağlı olarak bayilerimizin de franchise olarak açtığı mağazalar var ve satışlarımızın yüzde 85’ini ihracat oluşturuyor. Mevcut olarak 500 satış noktasında, 100 ülkede aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Türkiye genelinde otel ve restoran sektörünün yoğun olduğu şehirlerde mağazalar açmaya devam ediyoruz.
2022 için ihracat hedefleriniz neler? İhracatta yeni pazarlara girecek misiniz? İhracatın cironuz içindeki payı nedir?
Siesta Mobilya olarak ihracat bizim olmazsa olmazımız. 100 ülkede aktif bir marka olarak yıllardır TİM ilk 1000 firma arasında yer alıyoruz. İhracatta yeni pazar olarak Güney Amerika’ya yoğunlaşıyoruz. 2023 yılı için yüzde 85 ihracat hedefimiz vardı ve 150 milyon TL yatırım yapıldı. Ancak 2023 yılında daralma sebebiyle bir artış öngöremiyoruz. 2021-2022 yılı rakamlarını yakalayabilirsek bunun büyük başarı olacağını düşünüyoruz çünkü navlunlar düşmeye devam ediyoruz ve Uzak Dogu tekrar piyasaya dahil olmaya başladı, tüm ihracatçılar için yeni bir dönem başlayacak, 2023 yılı, güçlü ve iyi olanın kazanacağı bir yıl olacak.
Sektörünüzde Ar-Ge ne kadar önemli? Siz bu alanda ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Siesta olarak Ar-Ge çalışmaları bizim için çok önemli. Fonksiyonellik, dayanıklılık ve kolay temizlenebilme gibi özellikler Ar-Ge çalışmalarımızın odağında yer alıyor. Dayanıklı ve beden sağlığını önemseyerek tasarladığımız sandalye ve şezlong gruplarımızla insanların daha keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak işlevsel tasarımlara odaklanıyoruz.
Sektörde mobilyanın geri dönüştürülmesi ve atıkların tekrar ekonomiye kazandırılması alanında ne gibi çalışmalar var?
Eski mobilyaların yeniden kullanımı ve geri dönüşümü konusunda tüketici artık daha bilinçli. Geri dönüşümü mümkün olan ve doğal malzemelerden üretilen ürünler tercih ediliyor. Geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı düşünmek zorundayız. Siesta olarak genç sanatçılarla, tasarımcılarla çalışıyoruz, eski mobilyaları sanat eserine dönüştürerek, fabrikamızdaki müze alanımızda sergiliyoruz. Plastik, metal, cam, kağıt, karton, ahşap, tekstil ve çeşitli kompozit malzemeler, yeniden kullanıma girebilen ve mobilya tasarımında kullanılabilen malzemeler, bunların da geri dönüşümü mümkün. Mobilya firmaları da yüzde 100 geri dönüştürülmüş kumaşlar kullanarak bunları tasarımlarına yansıtıyorlar. Bizim kullanmış olduğumuz polipropilen ya da polikarbonat hammaddeler yüzde 100 geri dönüşüme uygun ve doğaya zarar vermiyor. 2023 yılı içerisinde yüzde 100 geri dönüşümde mamul sandalyeleri müşterilerimizin beğenisine sunmayı planlıyoruz, bilinçli tüketiciler tarafından da büyük talep var.
Mobilya pazarının büyüklüğü ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Türk mobilya sektörü dünyada en çok ihracat yapan sektörler arasında yerini koruyor. 2021 yılında 4,8 milyar dolarlık bir ihracat rakamına imza attık, 2022 yılında ise 5,8 milyar dolar büyüklük hedefleniyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...