Zeynep Aktaş – Fonlara yönelik artan bir ilgi var. Sadece şubat ayının ilk üç haftasında 36 yeni yatırım fonu kurulurken en fazla, serbest fonlar ve girişim sermayesi yatırım fonları kategorisi tercih edildi. Stratejilerine bakıldığındaysa, tematik yatırımlar ve döviz bazlı fonlar ön plana çıkıyor. Zeynep Aktaş Şubat ayında ilk 20 günde 36 yeni fon kuruldu. Bunlar arasında en fazla paya sahip olanlardan 14’ü serbest fon ve 10’u girişim sermayesi yatırım fonu oldu. Hisse senedi fonları, karma ve değişken fonlar, gayrimenkul yatırım fonları ve katılım fonları ise daha sınırlı sayıda yer alıyor. Serbest fonlar, esnek yatırım stratejileriyle dikkat çekerken, girişim sermayesi fonları ise teknoloji, sağlık ve turizm gibi büyüme potansiyeli yüksek sektörlere yatırım yapıyor.
Yeni Kurulan Fonların Stratejileri
Serbest fonlar arasında döviz bazlı fonlar, arbitraj stratejileri ve özel sektör tahvilleri öne çıkıyor. Bu fonlar döviz cinsinden borçlanma araçlarına da yatırım yaparak yatırımcısına istikrar gelir hedefliyor. Girişim sermayesi fonlarında ise teknoloji ve sağlık odaklı yatırımlar öne çıkıyor. Mutlak Getiri Hisse Senedi Fonların Sayısı Artıyor Serbest fonlar, yatırımcı sayısı bakımından açık ara önde. QNB Portföy Kar Payı Serbest Fonu 967 yatırımcı ile en fazla yatırımcıya sahip fon olarak dikkat çekiyor. Onu, İş Portföy Mutlak Getiri Hisse Senedi Fonu 458 yatırımcı ile izliyor. Yapı Kredi Portföy Mutlak Getiri Hisse Senedi Fonu ise 509 yatırımcı ile arkadan geliyor. Tefas’ta Işlem Gören Fonlar Yeni kurulan 36 fonun yalnızca 15’i TEFAS’ta işlem görüyor. Serbest fonlar ve girişim sermayesi fonlarının çoğu, sadece nitelikli yatırımcılara açık olduğundan, Tefas’ta işlem görmüyor. Şubat Ayının Fon Trendleri Şubatta en fazla fon kurulan kategoriler serbest fonlar ve girişim sermayesi yatırım fonları oldu. Döviz bazlı fonlar ve tematik yatırımlar, yatırımcıların ilgisini çekerken, en yüksek getiri sağlayan fonlar genellikle döviz ve arbitraj stratejilerine dayalı fonlar oldu. Yatırımcı sayısı en yüksek fonlar, kar payı dağıtan ve istikrarlı getiri hedefleyen serbest fonlar olarak öne çıkıyor.
SON BİR YILDA EN FAZLA KAZANDIRAN SERBEST FONLAR
Serbest fonlar, yüksek getiri ile dikkat çekiyor. Son bir yılda en fazla kazandıran Ziraat Portföy’ün Birinci ve İkinci Serbest Fonları, sırasıyla yüzde 122.09 ve yüzde 120.53 getiri ile zirvede yer aldı. İstanbul Portföy Ondördüncü Serbest Fon yüzde 119.90 ile ardından geldi. Re-Pie Portföy Birinci Serbest Fon ve Inveo Portföy İkinci Serbest Fon da yüzde 80’in üzerinde getiriyle öne çıkmayı başardı. Altın ve gümüş odaklı fonlar da listede kendine yer buldu. İş Portföy Gümüş Serbest Fonu yüzde 73.73 getiri ile dikkat çekti. İstatistiksel arbitraj ve döviz bazlı fonlar, dalgalı piyasalarda da istikrarlı getiriler sağlamayı başardı