Samsung Türkiye’deki ilk Ar-Ge merkezini açıyor

By Fortune Türkiye

Samsung Electronics, 17 ülkede bulunan 36 araştırma ve geliştirme merkezlerine bir yenisini eklemek üzere Türkiye’yi seçti.

Bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Semper-Tech ortaklığıyla hayata geçen Ar-Ge merkezinde başta sağlık ve eğitim yazılım ve uygulamaları olmak üzere, 4G teknolojileri çalışmalarına odaklanılacak.

Çalışmalar doğrultusunda, yılda ortalama 4 ila 5 projenin tamamlanması hedefleniyor.

Samsung’un, Türkiye’de ilk kez yazılım geliştirmek üzere Teknopark İstanbul’da hizmete sunduğu Ar-Ge merkezinin açılış töreni, 24 Şubat’ta, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung’ın ev sahipliğinde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Yunsoo Cho, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Semper-Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Şahin Albayrak ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. İsmail Arı’nın katılımlarıyla düzenlendi. 

“Türkiye küresel pazarlar içinde bizim için en önemli ülkelerden biri”
Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung, Samsung’un Ar-Ge’ye vizyonunu şu sözlerle ifade etti: “Dünyanın lider teknoloji şirketi olmamızı, araştırma ve teknoloji alanındaki yenilikçi buluşlarımıza borçluyuz. Ar-Ge’nin başarısı sadece bu alana yapılan yatırımların düzeyine değil, aynı zamanda bu Ar-Ge ağının kapsamına, yani meyve veren bu ağacın dallarının ne kadar uzağa eriştiğine da dayanmaktadır. Samsung’un başarılı Ar-Ge stratejisinin arkasında güçlü insan kaynakları ve Samsung’un yerel pazar dinamiklerine yönelik derin bilgisi yatıyor. Bu doğrultuda dünyanın dört bir yanına yayılmış Ar-Ge ağına sahibiz..”

Yoonie Joung, Samsung’un topluma fayda sağlama vizyonundan hareketle Türkiye’ye yatırım yapmakta olduğunu belirterek Türkiye’nin önemini şu şekilde değerlendirdi: “Türkiye, küresel pazarlar içinde bizim için en önemli ülkelerden biridir. Türkiye pazarındaki varlığımız, aynı zamanda Türk toplumuna katkı sağlamak konusundaki taahhüdümüzü ve yetenekli ve eğitimli genç bir nüfusa sahip olan bu dinamik ülkeden ‘öğrenmeyi’ de içermektedir.. Bu açıdan Türkiye’yi, Samsung’un Ar-Ge merkezi noktalarından biri olarak seçtik.”

“Ar-Ge merkezinin açılışının 4G çalışmalarının hızlandığı günlere denk gelmesi tesadüf değil”
Joung, Teknopark İstanbul’da açılan Ar-Ge merkezinin kapsamını ise; “Ar-Ge merkezimizin açılışının, Türkiye’de 4G çalışmalarının hızlandığı bugünlere denk gelmesi tesadüf değil. 4G konusundaki küresel bilgi birikimimizi, yerel bilgi ve geri bildirilmlerle besleyerek büyütmeyi hedefliyoruz..Ar-Ge merkezimiz, Türkiye’de yazılım ve uygulama geliştirme yolunda, attığımız önemli bir adımı temsil ediyor. Çalışmalarımızda çoğunlukla eğitim ve sağlık konularına odaklanacağız. Her yıl daha da gelişecek Ar-Ge takımımızda, eğitimi ve yetenekleri ile geleceği parlak mühendisleri istihdam edeceğiz” diyerek açıkladı.

Semper-Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Şahin Albayrak; “Slabs; Samsung ve Semper’in ortak olarak kurduğu bir çalışma platformudur. Bu platform bir başarı platformu olacak. Semper olarak Almanya’daki tecrübemizi burada da değerlendirmek istiyoruz. Samsung dünyanın en büyük teknoloji şirketi ve biz birbirimizi çok iyi tamamlıyoruz. Ortak kurduğumuz laboratuvar, inovasyon ve teknolojiyi bir araya getirecek şekilde hazırlandı. Biz bu laboratuvarda dünyanın en iyi teknolojisini geliştirmek istiyoruz” dedi.

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. İsmail Arı ise Teknopark İstanbul’un kısa sürede gerçekleştirdiği yükselişinden bahsederek şunları söyledi: “2013 yılında faaliyete geçen Teknopark İstanbul olarak 2023 yılında sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük teknoparkı olma hedefi taşıyoruz. Kısa sürede hızla büyüyerek bu hedefe ulaşma yolunda önemli bir adım attık. Bugün açılışı gerçekleştirilen Slabs’in de çalıştığı tüm alanlarda İstanbul Teknopark’a büyük katkı sağlayacağına eminiz.”

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) olarak her zaman girişimlere destek verdiklerini belirtti ve ekledi: “SSM’nin de destek verdiği İstanbul Teknopark, sektördeki diğer şirketleri de bu alanda yatırım yapmaya teşvik edecek. Slabs bir fikir kuluçka merkezi olarak konumlanıyor ve bu vizyonun önemli bir parçasını oluşturuyor. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.”

Türkiye’de son 10 yılda Ar-Ge ile ilgili gelişmeleri değerlendiren BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2002’de Ar-Ge harcamaları 3 milyar dolarken şu anda 15 milyar doları aştı. Daha da önemlisi 10 yıl önce Ar-Ge harcamalarının 3’te 1’i biri özel sektöründü. Şu anda özel sektörün payı yüzde 50’yi aştı. Teknoparkta istihdam edilen personel çok iyi yetiştirilmiş durumda. 2008 yılında yapılan 3. nesil lisans döneminde öncelikler arasında temin edilecek yazılımın en az yüzde 50’sinin Türk şirketlerinden alınması yer alıyordu. Ayrıca en az 500 Ar-Ge elemanı istihdam edilmesi zorundaydı. Bugün önemli bu şartların olumlu sonuçlarını görüyoruz. 4. nesilde de benzer gelişmelerin tetiklenmesini bekliyoruz. Samsung’un bu girişimi nedeniyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Samsung, Güney Kore’nin büyümesinde önemli rol oynadı”
Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, Samsung’un Güney Kore’nin gelişimindeki rolünden söz etti: “Bence bu merkezin açılması birçok açıdan önem taşıyor. Öncelikle Samsung dünyanın en önemli şirketlerinden biri ve Güney Kore’nin son 50 yılda sağladığı çok hızlı büyümede önemli bir rol oynadı. Samsung’un önderliğinde Güney Kore 2013’te bir trilyon dolarlık ihracat yaptı.
Bu Ar-Ge merkezi açılışı vesilesiyle belirtmek isterim ki Türk gençlerinin çok iyi başarılar elde edebileceğini biliyoruz. Güney Kore olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine destek vermekten memnuniyet duyuyoruz. Bunu bir fırsat görerek önemli bir adım atan Samsung’a teşekkür ediyorum.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Ar-Ge merkezinin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ileterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizin arzu ettiği yüksek katma değerli ekonomiye geçme aşamasında bu tür laboratuvarlar çok büyük önem taşıyor. Buna katkıda bulunan tüm girişimcileri destekliyoruz. Türkiye bugünkü Güney Kore’nin kurulmasına katkı sağladı. Güney Kore, zor zamanlardan bugüne dünyanın gıpta ettiği bir ülke haline geldi. Özellikle Samsung’un dünya çapındaki başarıları bizler için de önemli bir motivasyon kaynağı ve örnek oluyor. Samsung ile başlanan bu girişimin devam etmesini bekliyoruz. Bunu ilk adım olarak görüyoruz ve Samsung ile işbirliğimizin uzun süre devam etmesini temenni ediyoruz. Türkiye’nin de 2023 hedefleri doğrultusundaki gelişiminde Samsung’un da etkisinin olmasını arzu ediyoruz.”

Dünya çapında 71 bin kişilik geniş AR-GE ağı
Samsung, 71 bin kişilik araştırma ve mühendis ekibiyle, dünya çapında 17 ülkede, 36 araştırma ve geliştirme merkezinde yeni pazar trendleri yaratma ve mükemmellik standartları oluşturmaya yönelik stratejik teknolojiler konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Samsung’un 2013 yılında gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları, toplam 14.6 milyar dolar değerinde yatırımı temsil ediyor. Samsung, mevcut Ar-Ge merkezlerine ek olarak tüm dünyada işbirliği yaptığı ve üniversitelerin bünyesinde çalışmalarını sürdüren alt kurumları da kapsayan geniş bir Ar-GE ağına sahip.

 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...