Roubini: “Ciddi Resesyon ve Büyük Bir Mali Kriz Geliyor”

By Fortune Türkiye

Küresel ekonomi son derece kasvetli bir görünüm sunuyor.

Ekonomist Nouriel Roubini’ye göre, “1970’lerle 2008’in mali krizini birleştiren bir durumla karşı karşıya kalacağız.”

Bu stagflasyonist mali kriz, 1970’ler ve 2008 yılının en kötülerini bir araya getirecek.

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers da, resesyon ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Harvardlı ekonomist, geçen 65 yılda enflasyonun yüzde 4’ün üzerinde seyrettiği, işsizliğin yüzde 5’in altında olduğu ve ekonominin iki yılda resesyona girmediği hiçbir dönem olmadığını belirtiyor. 

Summers ve başka ekonomistler resesyonun hafif olacağına inanıyor ancak ünlü ekonomist Nouriel Roubini aynı fikirde değil.

Roubini, “Ciddi bir resesyon, borç ve mali krizle karşı karşıya kalacağımız savını destekleyen pek çok kanıt var” diyor. 2008-2009 yılı mali krizini öngören Roubini, “Bu sürecin kısa ve az hasarlı olacağını düşünenler tam bir hayal dünyasında yaşıyorlar.” 

Nouriel Roubini durumu şu sözlerle açıklıyor: “1970’lerde stagflasyon vardı ama ciddi bir borç krizi olmadı çünkü borç miktarı düşüktü. 2008 yılından sonra bir borç krizimiz oldu, bunu düşük enflasyon ya da deflasyon izledi çünkü kredilerin çökmesi negatif bir talep şoku yaratmıştı.”

Peki bugünkü durum ne?

Roubini, “Bugün çok daha yüksek borçlanmanın olduğu bir ortamda tedarik şoklarıyla karşı karşıyayız ve bu da 1970’larınkine benzer bir stagflasyon ve 2008’inkine benzer borç krizlerinin bileşimine doğru yol aldığımızı gösteriyor. Yani stagflasyonist bir borç krizinden söz edebiliriz.”

30 Eylül’de sona eren 2021 mali yılında ABD’de bütçe açığı GSYİH’nin yüzde 12’siydi; bu da 1945 yılından beri ikinci en kötü senaryo (2020’den sonra).

Roubini’ye göre, ABD borsaları çok daha fazla gerileyecek, hem Amerikan varlıkları hem de global varlıklar yaklaşık yüzde 35’lik bir gerileme yaşayacak.

Roubini sözlerini şöyle tamamlıyor: “Gelecek resesyon hem stagflasyonist olacağı hem de mali kriz eşlik edeceği için varlık piyasalarında yüzde 50’ye yakın bir değer kaybı yaşanabilir.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...