Reis Makina Yalova’da Üretim Tesisi Kuruyor 

By Fortune Türkiye

Elektrikli el aletleri, jeneratör, bahçe ürünleri, kompresör, yıkama ürünleri ve kaldırma ekipmanlarının da içinde olduğu hırdavat sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü 25 milyar dolar civarında. Reis Makina  da  ithalatı azaltmak, markalaşma sürecini hızlandırmak amacıyla Yalova’da dev üretim tesisi kuruyor. Pandemi sürecinde tedarik zinciri kırılınca imalata ağırlık veren firma, ithalatını bu sayede bir yılda beş milyon dolar azalttı. Yerli üretimi artırıp dışa bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Reis Makina 40 milyon dolara mal olacak dev yatırımın startını verdi. 

Reis Makina Genel Müdürü Başar Demircan; “Şu anda üretimimizi İstanbul Sancaktepe ve Konya’da bulunan imalat tesislerimizde yapıyoruz. Yerli markalar oluşturarak dünya çapında bir oyuncu olmayı hedefindeyiz. Kendi markalarımızla üretim yapıyoruz ancak gelen talepler arttığı için yeni bir üretim tesisi açmaya karar verdik. Kendi markamız olan Full Jeneratör, Craft Metal İşleme Makinaları ve Biglift kaldırma ekipmanlarının üretimini artırarak dünyada daha yaygın halde kullanılmasını istiyoruz. Bu nedenle Yalova’da 55 bin metrekare alanda üretim tesisi açacağız. 2025 yılında tamamlanması beklenen tesisin ilk aşaması 40 milyon dolara mal olacak. Yalova’daki üretim kapasitesiyle şu anda yıllık üretimimiz 1200 adet dizel jeneratör iken, bu sayı 8 bin adete çıkacak.  İlerleyen dönemde ise metal işleme makinaları markamız olan Craft’ın üretimini burada yapmayı planlıyoruz. Bu tesis ile birlikte grup olarak istihdam edeceğimiz kişi sayısı 500’e ulaşacaktır” dedi. 

2023 Ciro Hedefi 100 Milyon Dolar 

Bünyesinde hırdavat sektöründe kullanılan 40’ı yerli 100 marka olan Reis Makina 20 bin çeşit ürünle özellikle iç pazarda sektörü domine eden firmalardan biri konumunda. Makina, inșaat, enerji, hırdavat ve nalburiye sektörlerinde, yüzyıla yaklașan ticari geçmișiyle faaliyetlerini sürdüren Reis Makina; Makita, Knipex, Proxxon,Lavorwash,Leica, Virax, Gison, BMI,ve BEA bașta olmak üzere, küresel büyüklükte birçok markanın Türkiye Genel Distribütörlüğünü de yapıyor. Reis Makina 2023 yılının ilk 6 ayında tüm dünyada yaşanan ekonomik sorunlar ve enflasyona rağmen dolar bazında yüzde 60 büyüme gösterdi. 2023 yılı sonunda ise ciro hedefi 100 milyon dolar. Reis Makina Genel Müdürü Başar Demircan “Son 5 yılda imalata başladık. Tersine mühendislik yaparak kendimiz ürün geliştirip, üretiyoruz ya da ürettiriyoruz. 2022 yılında toplam imalatımız, ciromuzun yüzde 20’sini buldu. 5 milyon dolar civarında imalat ve satışımız var. 2025 yılına kadar ihracatımızı 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz ciromuzun yüzde 50’sini üretimden, yüzde 50’sini ihracattan elde etmek. Şu anda jeneratör ile ilgili ihracatımız ön planda. Full jeneratör markamızı Balkan 

ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri,  Afrika ülkeleri,  Amerika’nın içinde olduğu 25 ülkeye ihraç ediyoruz” bilgisini veriyor.  

Reis Makina Genel Müdürü Demircan, COVID-19 pandemisi sürecinde yaşanan emtia krizinde “Tüm sektörler gibi biz de Çin’e üretim açısından güvenemeyeceğimizi anladık” diyor.  Yaşanan krizlere rağmen Türkiye’de üretimin hiç durmadığına dikkat çeken Demircan, özellikle Avrupa ve Amerika pazarından taleplerin arttığını belirtiyor. “Bu süreçte enerji krizi yaşanırken Çin’le çalışan Avrupalı firmalardan üretimi sizde yapalım teklifleri de aldık. Hatta Çinli firmalardan da üretimi Türkiye’de yapalım teklifleri geliyor. Üretim arttıkça Türkiye’ye talep artıyor. Bu aşamada markalaşmak büyük önem taşıyor” dedi.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...