Pizza siparişlerinde artık menüye bakıp, sözel sipariş verme dönemi geçmişte kalabilir. Pizza Hut insanların yalnızca gözlerini kullanarak siparişlerini birkaç saniye içinde vermelerini sağlayan yeni bir teknolojiyi test ediyor. İşte gelecek!
Pizza devi “dünyanın ilk bilinçaltı menüsü” olarak adlandırdığı bu sistemi ekim ayından beri İngiltere’deki 300 lokasyonda uygulamaya koymuş durumda. Test amaçlı seçilen bu restoranlarda müşterilere kâğıt menü yerine özel bir, göz hareketlerini okuyucu tablet veriliyor. Dijital menü müşterilere 20 malzemeyi içeren bir ekran sunuyor ve en uzun süre baktıkları malzemeler seçilerek 4,896 kombinasyondan biri hazırlanıyor. Müşteri yeniden denemek isterse “yeniden başlat” (restart) düğmesine bakabiliyor.
Pizza Hut yetkililerine göre, bu sistem kararsız müşterilerin ve uzun süre menüyü inceleyenlerin doğru seçimi daha kısa sürede yapmalarını sağlayacak.
İsveçli göz izleme teknolojisi firması Tobii Technology’nin ortaya koyduğu menü, altı aylık bir retina tarama geliştirme ve “psikolojik araştırma” sürecinin ürünü. Pizza Hut, halen İngiltere’de deneme aşamasında olan sistemi başarılı bulursa ABD’ye yaymayı planlıyor.
Dünyadaki fast-food imparatorluğunda, çok az şirket insanların sipariş verme tarzını değiştirmek için yoğun bir yatırım yaptı. Bu konu üzerinde en çok çalışanlar Amerika’daki 38 milyar dolarlık pizza endüstrisinin devleri. Pizza Hut geçen mali çeyrekte dijital siparişlerin toplam siparişleri içinde yüzde 40’lık bir paya sahip olduğunu kaydederken, Domino’s da müşterilerin online sipariş vermeleri halinde genellikle daha fazla para harcadıklarına dikkat çekiyor.
Peki tablet muştusu kâğıt menülerin sonunu getirebilir mi? Analistler bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Bir pepperoni’ye birkaç saniye bakmak, devasa bir etli pizzayı iştahla yemek istemeyi dile getirmekten çok farklı bir şey.
O halde, tablet üzerinden yemek siparişi restoranları niçin bu kadar heyecanlandırıyor? Bu tür menüler bütün seçenekleri gözler önüne serip, müşterinin istediği ekstraları daha çabuk görmesini sağlıyor. Böylece garson, yazma vs’ye gerek kalmadığından, sipariş süresi hızlanıyor ve daha organize hale geliyor.
Bu tür “bilinçaltı menüsü” tam olarak gerçekleşmese bile, Pizza Hut rakibi Domino’s gibi buna dijital bir deneyim olarak bakabilir. Nitekim Taco Bell, KFC ve Pizza Hut gibi markaların sahibi olan Yum! Brands’in CEO’su David C.Novak, amaçlarının yalnızca dijital cephede rekabeti yakalamak değil aynı zamanda 2015’te bir numara olmak olduğunu belirtiyor.