Piyasalar Denge Bulmaya Çalışıyor 

By Fortune Türkiye

TCMB’den gelen açıklamaların enflasyon-faiz denkleminin nasıl şekilleneceğine dair soru işaretleri yaratması nedeniyle TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken USD/TL son iki haftanın zirve seviyelerini test etti.

Küresel büyümeye yönelik endişelerle hafta başından bu yana satış baskısına sahne olan piyasalar zayıflıktan sıyrılma çabasını sürdürüyor. Beklentilerin belirgin şekilde altında kalan ağustos ayı istihdam rakamlarının ardından ABD’de işsizlik maaşı başvurularının tahminlerden daha iyi bir tablo ortaya koyması risk iştahına destek veren bir unsur olarak çalışsa da ABD’de varlık fiyatlarının gerek artan korona virüs vaka sayılarının yaratığı endişeler gerekse iki hafta sonraki Fed toplantısına ilişkin belirsizliklerle kazanımlarını korumakta başarılı olamadığını gördük. Buna karşın yeni güne hem Asya piyasaları hem de ABD vadeli işlem kontratları iyimser sayılabilecek bir zeminde başlıyor.

Yeni Beklentiler…

ÜNLÜ Menkul Değerler Araştırma Departmanı’ndan Murat Akyol’un değerlendirmeleri şu şekilde: Yurt dışı kaynaklı satış baskısının etkilerini net şekilde hisseden ve hafta içindeki değer kaybı yüzde 2.5’e yaklaşan BIST-100 endeksi ise dün yurtdışındaki toparlanma çabalarının desteğini de arkasına alıp göreceli olarak çok daha güçlü bir tepki verirken günü yüzde 1’in üzerinde değer kazanımı ile tamamladı. Henüz çok güçlü bir momentumdan söz etmek zor olsa da haftanın son işlem gününde varlık fiyatlarının kayıpları azaltma çabasını ne ölçüde sürdürebileceğini takip edeceğiz. USD/TL yön arayışında. Önceki gün TCMB’den gelen açıklamaların enflasyon-faiz denkleminin nasıl şekilleneceğine dair soru işaretleri yaratması nedeniyle TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken USD/TL son iki haftanın zirve seviyelerini test etti. Teknik açıdan baktığımızda 8.4725 seviyesini öneminin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde 8,54’e kadar tepkiler görmemiz olası. Kaldı ki, dün söz konusu seviyenin aşılmasının ardından yükselişin 8,52 sınırına kadar devam ettiğine şahit olmuştuk. 8.4725’in altında kalınması ve hatta bu bölgede kapanışlar yapılmasının ise TL açısından oldukça pozitif bir sinyal vereceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda kurun 8.40’ın altını hedeflemesi olası görünüyor.

Borsa’da Tepki Alımları 

Borsa İstanbul tepki alımları ile destek buldu. Yurtdışı piyasalardaki satış baskının hafiflemesi Borsa İstanbul’un dün iyimser bir zeminde hareket etmesini sağlarken BIST-100 endeksi 1440 puandan geçen 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine yeniden yükselmeyi başardı. Teknik açıdan önemi yüksek olan bu seviyenin üzerinde kalınmasının kayıpları azaltma çabasına destek vereceğini söylemek mümkün. Her ne kadar kısa vadeli göstergeler henüz tam anlamıyla iyileşmemiş olsa da 200 günlük ortalamanın üzerinde kalındıkça ilk etapta 1460 puana doğru bir eğilim oluşması şaşırtıcı olmayacak.

BIST-30 Ekim Vadeli VİOP Kontratı 

Arka arkaya iki günde yaşanan geri çekilmenin ardından Ekim vadeli kontratta 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1552 seviyesini ilk destek olarak takip edeceğimize dikkat çekmiştik. Dünkü geri çekilmede 1553 seviyesine kadar inilirken bu bölgeden tepki alımları geldiğini gördük. Tepkinin devamının gelebilmesi için 1570 puanın üzerinde kalıcı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda ilk etapta 1594 seviyesine kadar yükseliş görebiliriz. 

USD/TL Eylül Vadeli VİOP Kontratı 

8,5315 seviyesinin aşılması ile kısa vadeli görünümünün bozulduğuna vurgu yaptığımız Eylül vadeli USD/TL kontratında 8,59 seviyesinin direnç olduğuna dikkat çekmiştik. Beklentimize paralel olarak dün açılışla birlikte yukarı yönlü bir eğilim izlenirken 8,60 seviyesine kadar tepki verildiğini gördük. Günlük bazda 8,5315’in önemini koruduğunu düşünüyoruz. Öyle ki, bu seviyenin üzerinde kalındıkça bir kez daha 8.60’a doğru yukarı yönlü tepkiler görmemiz olası duruyor. 8.5315’in altındaki rakamlar ise 8,4500’a doğru bir eğilimi tetikleyebilir.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...