Perakende Vizyoneri Dr. Giuseppe Stigliano İstanbul’da

By Fortune Türkiye

Dünyaca ünlü pazarlamacı Dr. Giuseppe Stigliano, yeni kitabı “Redefining Retail: 10 Guiding Principles for a Post-Digital World”ün (Perakendeyi Yeniden Tanımlamak: Post Dijital Dünya İçin 10 Yol Gösterici İlke) tanıtımı için, kitabı Türkçe’ye kazandıran Esas Gayrimenkul’ün daveti ile özel olarak İstanbul’a geldi. Stigliano, perakende sektörünün dijital dönüşümü ile teknolojik ilerlemelerin perakendeyi nasıl etkilediği hakkında birçok önemli noktayı paylaştı. Basın mensupları ile yapılan toplantının açılışı konuşmasını yapan Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç ise, perakende sektörünün geleceğinin teknolojiye dayalı olacağını belirterek, “Perakende sektörü, teknolojiyle geliştirilmiş harika müşteri deneyimleri sunmak için operasyonlarını evrimleştirip dönüştürdükçe parlak ve ilginç bir gelecek bizi bekliyor. Esas Gayrimenkul olarak, kendi alanımızda teknolojiye önemli yatırımlar yapmaya devam ederken, perakende teknolojilerindeki gelişmeleri de çok yakından takip ediyoruz.” dedi. 

Dünyaca ünlü uluslararası pazarlamacı ve perakende vizyoneri Dr. Giuseppe Stigliano, Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul yatırım şirketlerinden Esas Gayrimenkul tarafından düzenlenen özel bir buluşmanın konuğu olarak İstanbul’a geldi.  “Pazarlamanın babası” olarak kabul edilen Prof. Philip Kotler ile ortak yazarı olduğu ve Esas Gayrimenkul tarafından Türkçe’ye kazandırılan Redefining Retail: 10 Guiding Principles for a Post-Digital World”ün (Perakendeyi Yeniden Tanımlamak: Post Dijital Dünya İçin 10 Yol Gösterici İlke) adlı yeni kitabının tanıtımı için basın mensuplarıyla bir araya gelen Stigliano, dijital sonrası çağda perakende sektörünün geleceğine ışık tutacak tavsiyelerde bulundu.

“Müşteri deneyimini artırmak için teknolojilerin sürekli hızlanmasını göreceğiz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, değişen dünyanın perakende sektöründe de değişim talep ettiğini belirterek, “Perakende sektörünün geleceği teknolojiyle birlikte olacak. Küresel akıllı perakende pazarının büyüklüğünün 2030’a kadar %29,1’lik bir YBBO (Yıllık Birleşik Büyüme Oranı) ile artması bekleniyor. Pandemi, birçok perakendecinin farklı teknolojilere yatırım yapmasını hızlandırdı. Operasyonları hızlandırmak ve müşteri deneyimini artırmak için teknolojilerin sürekli geliştiğini göreceğiz. Alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için yapay zekâ kullanımının artacağına inanıyoruz. Perakendeciler, ürün etkileşimleri veya sanal deneme-giydirme yoluyla benzersiz müşteri deneyimleri için mağazalarda artan bir şekilde artırılmış ve sanal gerçeklik kullanımına gidecekler” dedi.

“Bu kitap, perakendecilerin post dijital çağda başarılı olmaları için bir kılavuz niteliğinde”

Eriç, sözlerine şöyle devam etti: “Perakende sektörü, teknolojiyle geliştirilmiş harika müşteri deneyimleri sunmak için operasyonlarını evrimleştirip dönüştürdükçe parlak ve ilginç bir gelecek bizi bekliyor. Esas Gayrimenkul olarak, kendi alanımızda teknolojiye önemli yatırımlar yapmaya devam ederken, perakende teknolojilerindeki gelişmeleri de çok yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda perakende iş ortaklarımızın post dijital çağda başarılı olmaları için bir kılavuz niteliği taşıyan bu önemli kitabı dilimize kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz.” 

Dr. Giuseppe Stigliano: “Perakende sektöründe sadece en yenilikçi şirketler ayakta kalabilecek”

Perakendeyi Yeniden Tanımlamak kitabının yazarı Giuseppe Stigliano; kitabın perakendenin yeni yüzü ve tüketici marka pazarlaması üzerine pratik bir tartışma sunduğunu belirterek şunları söyledi; “Bu kitapta pandemi sonrası değişen tüketici davranışlarına odaklanarak perakendenin geçirdiği evrimi ve bu evrime ayak uydurmanın yollarını derinlemesine analiz ettik. Post-dijital çağ olarak adlandırdığımız bu dönemde “perakende için kusursuz fırtına” olarak tanımladığımız mevcut durumu ve mağazaların kapanmasından dijital platformlardaki büyümeye kadar olan süreci detaylı bir şekilde ele almaya çalıştık. “Kusursuz fırtına”; makroekonomik baskılar ve tüketici dinamiklerindeki dönüşümle birlikte belirginleşen, kurumsal şirketlerin bu değişimlere ayak uydurmakta zorlandığı bir dönemi tanımlamak için kullandığımız bir ifadedir. Artan maliyetler, pandemi kaynaklı borçlar, yüksek faiz oranlarının getirdiği ekonomik durgunluk, tedarik zinciri aksaklıkları, uzaktan çalışma trendleri ve rekabetçi olmayan ücretler nedeniyle perakende çalışanlarının yetersizliği gibi faktörler bu fırtınanın altını çiziyor. Buna riskten kaçınan kültür, teknolojiyi benimsemede gecikme, yetersiz veri kullanımı ve dijital başarı eksikliği gibi faktörler de eklendi. Dijital odaklı şirketlerin güçlü yükselişi ve mülk sahiplerinin yüksek kira talepleri de dış baskılar arasında yer aldı. Uzun vadede sadece en uyumlu ve yenilikçi şirketlerin bu fırtınadan sağ çıkacağını varsayıyor ve öngörüyoruz. Perakendeciler sadece hayatta kalmanın ötesine geçmeli, işletme modellerini proaktif bir şekilde yeniden tanımlamalı, gelişen teknolojilere açık olmalı ve tüketiciye yaklaşımlarını çeşitlendirmelidir.”

“Perakende, Çoklu Kanal’dan Bütüncül Kanal’a doğru evriliyor. Fakat bizler Opti Kanal’a doğru ilerlememiz gerektiğini savunuyoruz”

Stigliano açıklamalarına şöyle devam etti: “Dijital sonrası çağda perakendecilerin, bir yandan kanalların yalıtıldığı ve müşterilerin bir kanaldan diğerine geçerken temas yaşadığı çok kanallı yaklaşımın artık geçersiz hale geldiğini anlayacakları bir olgunluk aşamasına ulaşmaları gerekmekte. Aynı zamanda, kanalların ve temas noktalarının mevcut bölümlenmesinin yanı sıra, herhangi bir planı istikrarsız hale getiren genel değişkenliğin ortasında bunları yönetmek için gereken kapsamlı kaynaklar sebebiyle, gerçekten kusursuz/kesintisiz birçok kanallı/bütüncül kanal stratejisi çoğu zaman bir gerçeklikten çok bir ideal olarak kalır. Bu sebeple, perakendeciler ve tüketici marka yöneticileri ‘Opti Kanal’ yaklaşımı olarak adlandırdığımız yaklaşımı dikkate almalarını tavsiye ediyoruz. Bu strateji, çok sayıda kanal ve temas noktasına değil de müşteri deneyimini geliştirmek için en etkili olanları seçmeye odaklanmaktadır. Profesyoneller, hedeflenen kişilerin belirli müşteri yolculuklarıyla mükemmel şekilde uyum sağlayan doğru kanal karmasını tespit etmelidir, bu sayede her temas noktasının rolünü tanımlamak ve kaynakları en etkili oldukları yere tahsis etmek suretiyle müşteri deneyimini optimize etmelidir.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...