ODE Yalıtım, KOD 2020 Stratejisine Odaklandı

By Fortune Türkiye

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 2020 yılında yeni dönem stratejisi olarak KOD 2020’yi lanse ettiklerini söylüyor. Tüm üretim-hizmet süreçlerini, K’si Kurum İçi Girişimcilik, O’su Operasyonel Mükemmellik, D’si de Dijital Dönüşüm’ü temsil eden bu strateji doğrultusunda şekillendirdiklerini anlatıyor. Turan, “İK, dijitalleşme, Ar-Ge ve inovasyon yol haritalarını başlattık. Tüm bu çalışmalar, stratejik planımızı destekleyen ana ögeler oldu” diyor. Orhan Turan gelecek dönem hedeflerini ve ana stratejileri Fortune Türkiye ile paylaştı.  

ŞULE LALELİ

2020 yıl sonu hedeflerini 350 milyon TL ciroya ulaşmak olarak belirlediklerini söyleyen Orhan Turan, ciro içinde ihracatın payını 2019’da yüzde 40’a ulaştırdıklarını, 2020 için de bu seviyede devam ettiklerini söylüyor. 2023 yılına kadar ise şirket adına kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım planlanıyor. ODE Yalıtım, 2020 sonrası hedeflerinde, inovatif gelişmelerle bundan sonraki dönemlerde de fark yaratacak gibi görünüyor. 

ODE’nin geçtiğimiz iki yıl içindeki performansını değerlendirir misiniz? 2019-2020 yılı nasıl geçti? Operasyonel verimlilik konusundaki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

ODE Yalıtım olarak 35 yıldır sektörde faaliyet gösteriyor, yaklaşık çeyrek asırdır da üretim yapıyoruz. Üretime başladığımız dönemden itibaren büyümeye de odaklandık ve önceki yıllarda olduğu gibi son iki yılda da bu alanda başarı elde ettik. 2019 yılında başta ihracat olmak üzere tüm hedeflerimize ulaştık. Portföyümüze çok sayıda yeni ve katma değerli ürün ekledik. 2020 yılına ise yeni dönem stratejimiz olan KOD 2020’yi lanse ederek başladık. Tüm üretim-hizmet süreçlerimizi, K’si Kurum İçi Girişimcilik, O’su Operasyonel Mükemmellik, D’si de Dijital Dönüşüm’ü temsil eden bu strateji doğrultusunda şekillendirmeye başladık. Ar-Ge ve dijital dönüşüm eksenli çalışmalarımıza hız kazandırdık, geçen yıl başlattığımız mentorluk sistemini güçlendirerek kurum içi girişimciliği artırdık. Ayrıca İK, dijitalleşme, Ar-Ge ve inovasyon yol haritalarını başlattık. Tüm bu çalışmalar, stratejik planımızı destekleyen ana ögeler oldu. Pandemi sürecinde de planlarımızı değiştirmeden yolumuza devam ettik. Çünkü biz kuruluşumuzdan itibaren uzun bir yolculuğa çıktığımıza inandık ve bu tip zorlu dönemlerin bizi hedeflerimizden uzaklaştırmaması yönünde adımlar attık. Bu kapsamda pandeminin olağanüstü koşullarında da büyüme trendimizi sürdürdük ve yatırımlarımıza planladığımız gibi devam ettik. Mayıs ayında Çorlu’daki membran tesislerimizin modernizasyon yatırımını gerçekleştirdik. Kauçuk üretiminde kapasitemizi artırırken aynı zamanda bir test laboratuvarı kurduk ve Ar-Ge yatırımlarımızı hızlandırdık. Yine bu süreçte şirketimizin dijital dönüşümü açısından çok önemli bir yatırım yapıp ERP sistemimizi yeniledik. Bununla birlikte ödeme koşulları, lojistik gibi pek çok konuda bayilerimizin yanında yer alarak bu dönemi hep birlikte atlatmaya odaklandık. ODE her zaman paydaşlarına değer yaratan bir kurum ve marka oldu. Paydaşlarına değer yaratamayan hiçbir organizasyonun, markanın başarı şansının olmadığına inanıyoruz.

Dünyada giderek önem kazanan kıt kaynakların verimli kullanımı sorunu enerji verimliliği ve enerji tasarrufunun önemini artırdı. Binalarda enerji verimliliği ve enerji tasarrufunun en önemli yapı taşları artık teknoloji geliştirmek üzerine. ODE’nin bu yönde geliştirdiği teknolojiler hakkında bilgi verir misiniz? İnovasyon ve Ar-Ge yatırımlarınızdan bahsder misiniz?

Dünyada tüketilen toplam enerjinin yüzde 40’ı binalarda kullanılıyor. Türkiye için de benzer tablo söz konusu. Bunu yüzde 30 ile sanayi izliyor. Geri kalan yüzde 30 ise ulaşım ve tarım gibi ana tüketim alanlarında kullanılıyor. En çok enerji tüketiminin binalarda olması konunun önemini ve alınması gereken önlemlerin aciliyetini gösteriyor. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında bina var. Bu 10 milyon civarında binanın yüzde 80’inde yalıtım yok veya çok kötü yalıtım uygulamaları var. Bu binaların yalıtımlarının yapılmasıyla hem geleceğimizi koruyabilir hem de dışa bağımlı enerji tüketimimizi azaltabilir, toplam enerji faturasını yüzde 50 oranında aşağıya çekebilir ve ekonomimize yılda yaklaşık 15 milyar dolar katkı ile cari açığın düşürülmesine destek sağlayabiliriz. Küresel yolculuğumuzda en önemli gücümüzü Ar-Ge çalışmalarımız oluşturuyor. Son birkaç yıldır tüm yatırım ve yapılanmamızı, yeni yönetmeliklerin ses, ısı ve su yalıtımında doğuracağı talep ile yeni ve mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine kurguluyoruz. Özellikle 2019, bu doğrultuda önemli adımlar attığımız ve portföyümüze yeni katma değerli ürünler eklediğimiz bir yıl oldu. Bunlardan birkaç örnek verecek olursak, Türkiye’de ilk kez -30 derece soğukta bükülme dayanımına sahip versiyonları da bünyesinde barındıran membran serimizi piyasaya sunduk ve bu kapsamda sektörde bir ilke imza atarak 15 yıllık garanti sistemini de hayata geçirdik. Tesisat yalıtımında, tesisatı koruyarak ömrünü uzatan ve enerji verimliliğini artıran ürünler geliştirmeyi başardık ve özellikle Batı Avrupa için ürün geliştiriyoruz. Bunların yanı sıra TÜBİTAK ile birlikte geliştirdiğimiz ürünler de mevcut. Sözgelimi, Beyaz Taş Kaplı Membran ürünümüz, sıcak bölgelerde, bina içerisine giren ısıyı düşürerek soğutma amaçlı kullanılan enerjiden tasarruf sağlıyor. Ar-Ge önümüzdeki dönemde de önceliğimiz olmaya devam edecek. Önümüzdeki üç yıl içinde ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge ve dijitalleşmeye ayıracağız.

ODE’nin global marka olma yolunda kendine seçtiği hedefler neler? ODE’nin dijital dönüşüm konusunda gündeminde neler var? Yalıtımda dünya markası olabilmek için neleri gündeme aldınız? Yol haritanız nedir?

ODE Yalıtım olarak global bir marka olma vizyonuyla hareket ediyor, bunun yolunun da Ar-Ge ve ihracat kaynaklı büyüme stratejisinden geçtiğine inanıyoruz. Bu kapsamda dünyanın dört bir yanındaki farklı pazarların ihtiyacını karşılamaya yönelik yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Günümüz itibarıyla sektörün en önemli ihracatçılarından biri konumundayız. Yalıtım sektörünün toplam ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini biz gerçekleştiriyoruz. Yılın ilk yarısında Benin, Moğolistan, Etiyopya, Malta ve Vietnam’ı da pazar ağımıza ekleyerek ihracat yaptığımız ülke sayısını altı kıtada toplamda 75’in üzerine taşıdık. MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika), Doğu Avrupa, Batı Avrupa ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerindeki gücümüzü Güney Amerika pazarına da taşıyarak yalıtım sektöründe dünya markası olma hedefimize daha da yaklaşmayı hedefliyoruz. Dijital dönüşümün getirdiği değişimleri ve sektörümüzün gerekliliklerini göz önünde bulundurarak gerek üretim gerekse hizmet süreçlerimizde teknoloji ve inovasyonu önceliklendiriyoruz. Bu dönüşüm pandemi ile birlikte daha da arttı, insan odaklı iş modellerinin ve üretim süreçlerinin değiştiği bir dönem başladı. Biz de bu dönemde, inşaat sektöründe faaliyet gösteren paydaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak yenilikçi sistemleri devreye aldık. Bu sistemlerden ilki, çevrim içi sistem seçim aracı ODE Select. Ülkemizde ilk, dünyada da sayılı örneklerden biri olan uygulamamız; çatılar, temel ve perdeler için yalıtım çözümleri, proje kriterlerine uygun sistemler, 2D detaylar, şartnameler ve teknik dokümanları görüntülemeyi ve bilgisayara indirebilmeyi sağlıyor. İnşaat projeleri için en uygun çözümleri ve teknik dokümanları dakikalar içinde bir araya getiren ODE Select’te, yaklaşık 500 doküman ve 218 farklı sistem çözümünü 42 farklı ürün grubu için 5 farklı uygulama alanında sunuyoruz. Bu sene başladığımız yeniliklerimizden biri olan ODE Proje Hizmetleri ile projelerin tüm süreçlerini kapsayacak şekilde çeşitli hizmetler sunuyoruz. Amacımız sağlıklı ve güvenli su yalıtım uygulamalarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak. İnşaat projelerinde yalıtım çözüm ortağı olarak yer alarak mimarlar, tasarımcılar, danışmanlar ve uygulamacılar ile iş birliği içinde projelerin başarılı ve sorunsuz gerçekleşmesine destek oluyoruz. ODE Proje Hizmetleri altında proje danışmanlığı, süpervizörlük, eğitim seminerleri ve SAFEZONE garantisi sunuyoruz. Bu dönemde hayata geçirdiğimiz bir diğer hizmetimiz ise ODE BIM Kütüphanesi. Uluslararası projelerde bir dünya standardı olarak kabul edilmeye başlanılan BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), ülkemizde de son yıllarda kullanılmaya başlandı. Bu sistemi, sektörde bir ilk olarak, ürünlerimizin modellemesini yaparak kütüphane haline getirdik ve hem ülkemizde hem de ihracat yaptığımız ülkelerdeki inşaat projelerinde faaliyet gösteren paydaşlarımızın kullanımına sunduk.

 Yalıtımda dünya markası olma vizyonunuzda yalıtım ve enerji bilincini arttırmaya yönelik çalışmalara imza atıyorsunuz. ODE’nin şirket mottosu nedir? 2020 ve sonrası için belirlenen ana hedefler neler? Gerçekleşmesi beklenen 2020 yıl sonu ciro nedir? Gelecek dönem yüzde kaç büyüme gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

Faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz yalıtım, doğası gereği gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakmakta son derece büyük bir öneme sahip ve iklim değişikliğiyle mücadelede atılması gereken ilk adımlardan biri. Enerji de son derece önemli bir konu. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’i ısıtma-soğutma için harcanıyor. Kışın doğal gaz, yazın ise elektrik tüketiminde ciddi artış söz konusu. Doğru malzeme seçimi ve uygulamayla ısıtmada yüzde 50, soğutmada ise yüzde 30’a varan tasarruf sağlanabilir. Bu da kış aylarında hane bütçesinde büyük bir yer tutan doğal gaz faturasının yarı yarıya düşürülmesi anlamına geliyor. Isı yalıtımı olmayan binalarda enerjinin yarısının israf olması, enerji ithalatını direkt olarak etkilediğinden ülke ekonomisine de zarar veriyor. 2016’da sektörün ilk Kurumsal Sosyal Sorumluluk raporunu yayımlayarak bu alanda sektörümüze öncülük ettik. Bu yıl yayımladığımız ikinci raporla da bu alandaki kararlılığımızı sürdürdük. Şirketimizin mottosu da “Geleceği Yalıtır”. İyi bir gelecek için iyi yalıtım yapıyor, geleceği yalıtıyoruz. 2020 yıl sonu hedefimizi 350 milyon TL ciroya ulaşmak olarak belirledik. Ciromuz içinde ihracatın payı 2019 itibarıyla yüzde 40’a ulaştı, 2020’de de bu seviyelerde devam ediyor. 2023’te bu payı yüzde 50’ye çıkarmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021 yılı içinde Eskişehir’deki üretim kapasitemizi geliştirmek için ilave yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 150 kişiye de istihdam sağlayacağız. Ar-Ge’ye ve dijitalleşmeye odaklanmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2023 yılına kadar da kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım planlıyoruz. En değerli kaynağımız olan insana yönelik yatırımlarımız da sürecek. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...