Para Politikasında Yeni Dönem

By Fortune Türkiye

Sıkı para politikası ile dört ay içerisinde faizler yüzde 10,25’ten yüzde 19’a geldi. Mevcut seviye tepe noktası. Düşüş, enflasyona bağlı başlayacak.
ZEYNEP AKTAŞ

Para politikasında yeni bir döneme girildi. 20 Mart gece yarısı Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınarak yerine AKP eski Milletvekili Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasıyla birlikte para politikasındaki yeni seyrin de mesajları verildi.

Bu yaşanan değişim; piyasalarda şok etkisi yarattı. BIST 100 Endeksi iki gün içerisinde 1.553’ten 1.256’ya kadar geriledi. Dolar kuru 7,21 seviyesinden 8,48’e kadar yükseldi. Türkiye’nin risk primini gösteren CDS oranı 300 baz puandan 486 baz puan seviyesine çıktı. Üstelik Yurtdışı piyasalarda ABD 10 yıllık tahvilleri yükselme eğiliminde
ve yurtdışı riskler artarken yaşandı bu gelişmeler.

Tam da bu dönemlerde geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle borsada dip seviyeler görülmüş hisse senetlerinde aşağı yönlü hareketler artarken kurlarda yükseliş, yabancıların hisse senedi paylarında düşüş görülmüştü. Pandeminin birinci yılı dolarken vaka sayılarındaki yükseliş ve para politikaları cephesinde hareketlilik sürüyor.

Merkez Bankası başkanının görevden alınma şekli ve görevden alınmadan önceki kararı piyasalarda yaşanan depremin ana nedenleri. Son iki yıl içerisinde dört Merkez Bankası başkanı değişikliği yaşandı. Son Merkez Bankası başkanının 20 Mart gece yarısı kararı ile görevden alınması olağandışı bir sürece işaret ederken bundan sonraki adımların da sorgulanmasına neden oldu. Merkez Bankası başkanı her toplantıda sıkı para politikasına dikkat çekerken faizleri dört ay içerisinde yüzde 10,25 seviyesinden yüzde 19,00’a çıkardı. Son toplantıda ise piyasa beklentilerinin de üzerinde önden yüklemeli 2 puanlık faiz artışı gerçekleştirdi. Böylece dört ay içerisinde 8,75 puanlık faiz artışı gerçekleştirmiş oldu. İşte bu karar sonrasında görevden alınmanın gerçekleşmesi, yeni politika değişikliğine dair adımı göstermiş oldu.

Şimdi gözler 15 Nisan PPK Toplantısı’na çevrilmiş durumda. TCMB’nin alacağı faiz kararı kadar şahin ya da güvercin açıklamaları da önemli olacak. Açıklamalar ne olursa olsun, bilinen bir gerçek var ki faiz indirim döngüsü enflasyona bağlı gerçekleşecek.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...