‘Önceliğimiz Genç Sanatçılara Destek Olmak’

By Fortune Türkiye

Ülkemizde genç sanatçıların eğitime erişimden deneyim kazanmaya pek çok açıdan desteklenmesi noktasında önemli eksiklikler olduğunu belirten ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, “Yürüttüğümüz çalışmalarda genç sanatçılara umut ve destek olmak her zaman önceliğimiz oldu” diyor.  – Sebla Kutsal

Çağdaş, üreten ve sorgulayan bireyler yetiştirme misyonuyla yola çıkan ENKA Vakfı’nın kültür-sanat alanındaki faaliyetlerini yürütmek üzere 1983 yılında kurduğu ENKA Sanat, bugün de her yaştan sanat severi, müzikalden film gösterimlerine geniş bir etkinlik seçkisiyle buluşturmaya devam ediyor. 1989 yılından itibaren, sanatın sürekliliğini sağlamak, sanatçıları, sanat kurumlarını desteklemek ve sanatı daha fazla izleyiciye ulaştırmak hedefiyle Kültür Sanat Buluşmaları adı altında düzenlediği bu etkinliklerin yanı sıra, genç sanatçıları desteklemek ve kültürel mirası nesilden nesle aktarmak için de çeşitli projelere imza atan ENKA Sanat’ın kuruluşuna şahitlik eden ve uzun yıllardır kurumun direktörü olarak görev yapan Gül Mimaroğlu, hayata geçirdikleri etkinlik ve projeleri şöyle anlatıyor: “Halen üç ayrı mekanımızda; Açıkhava Tiyatrosu, Oditoryum ve Sanat Galerisi’nde müzikaller, tiyatro oyunları, sanat müziği, klasik, caz, pop müzik konserleri, film gösterimleri ve çocuklara yönelik temsiller gerçekleştiriyoruz. Her yıl aralıksız sürdürdüğümüz etkinliklerin bugün kentin lokomotif kültür sanat etkinlikleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bugüne dek 350’ye yakın konsere, 380’den fazla tiyatro oyununa, 125 sergiye, 300’den fazla film gösterimine, 55 dans ve performans gösterisine ev sahipliği yaptık; 7 binden fazla sanatçıyı, 675 binden fazla sanatseverle buluşturduk.” Klasik müzik alanında genç sanatçılara yönelik Lale Tara Sanat Bursu ile ENKA Sahne projesini yürüttüklerini sözlerine ekleyen Mimaroğlu, farklı kurumlarla iş birliği içerisinde sponsorluk desteği verdiklerini, dijital projelere imza attıklarını, geliştirilen proje ve programlarla sanata katkılarını çok yönlü olarak sürdürdükleri belirtiyor.

Belgesel serisi devam ediyor

ENKA Sanat’ın son yıllarda odaklandığı biyografik belgesel serisine de değinen Mimaroğlu, “Tiyatro tarihimizin derin ve zengin mirasını gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarma misyonumuzun bir parçası. Bu belgesellerle sadece sanatçıların yaşam hikayelerini ve kariyerlerini belgelendirmekle kalmıyor, aynı zamanda Türk tiyatrosunun farklı dönemlerini, sanatsal dönüşümlerini ve kültürel gelişimini de aydınlatmayı hedefliyoruz. Arşiv değeri taşıyan görüntüler, röportajlar ve sahne anekdotlarıyla, tiyatro sanatını geleceğe taşımak adına somut bir katkı sunuyoruz. Bugüne dek duayen tiyatrocularımız Genco Erkal’ın (Genco) ve Yıldız Kenter’in (Caniko) yanı sıra usta tiyatro rejisörü Işıl Kasapoğlu’nun (Anlatmadan Yapamam) yaşamlarını mercek altına alan üç belgesele yapım sponsoru olduk. Gelecek yıllarda yeni yapımlara yönelik çalışmalarımız devam edecek” diyor. ENKA Sanat’ı benzer kurumlardan ayıran en belirgin özelliklerden biri eğitim, sanat ve sporu bir bütün olarak ele alan ENKA Vakfı’nın geniş misyonunun bir parçası olması. “Toplumsal gelişim için bu üç alanın birbiriyle etkileşim içinde olması gerektiğine inanıyoruz; eğitim, bireylerin akademik bilgi ve becerilerini geliştirirken; spor, fiziksel sağlık ve disiplin kazandırır; sanat ise duygusal zekayı, yaratıcılığı ve estetik algıyı besler” diyen Mimaroğlu, bu çok yönlü ve bütüncül yaklaşımın özellikle genç nesillerin şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını dile getiriyor. Ülkemizde kültür-sanat alanında ne gibi eksiklikler gözlemlediklerini sorduğumuz ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, gençlerin karşılanamayan ihtiyaçlarına değiniyor: “Ülkemizde kültür sanat alanındaki genç sanatçıların desteklenmesi noktasında önemli eksiklikler olduğunu gözlemliyoruz. Genç sanatçıların konser, ödül ve okul başvurularında kullanabilecekleri profesyonel kayıt ve fotoğraflardan oluşan portföylerinin bulunmayışı, yeteneklerini sergileyebilecekleri ve izleyiciyle buluşabilecekleri sahne ve dijital mecraların yetersizliği, nitelikli eğitime erişim güçlüğü ve bu eğitimler için maddi imkansızlıklar, çözüm üretilmesi gereken başlıca sorunlar arasında yer alıyor.”

Genç yetenekler ENKA Sahne’de

ENKA Sanat olarak, yürüttüğümüz çalışmalarda genç sanatçılara umut ve destek olmak her zaman önceliğimiz oldu. Bu kapsamda yıllar içerisinde farklı destek programları tasarladık ve yürüttük. Bunları gerçekleştirirken de amacımız desteğin bir defaya mahsus değil sürdürülebilir olmasıydı. Bu sayede daha fazla gencin hayatına dokunacağımızı biliyorduk” diyen Direktör, “Daha iyi bir gelecek için gençlerle sanat” söyleminden ilhamla yürüttükleri ENKA Sahne projesini anlatıyor. Klasik müzik alanında yetenekli gençleri odağına alan projenin temelleri kültür- sanat alanında dijital dönüşümün hiç olmadığı kadar hızlandığı ve sanatçıların izleyiciyle buluşma yönteminin farklılaştığı pandemi döneminde atılmış. Dijitalleşen dünyanın getirdiği potansiyeli fark edip, çok katmanlı bir yapı oluşturularak hayata geçirilen projenin amacı; genç sanatçılara maddi destek sağlarken, onlara izleyici karşısında konser deneyimi kazandırmak, bu performansların görüntü-ses kayıtlarını dijital mecralar üzerinden çok sayıda ve çeşitlilikte kitlelere ulaştırmak ve en önemlisi, sanatçılara hediye edilen bu profesyonel kayıtlarla eğitim ve kariyer hayatlarında önemli yer tutan portföylerine katkı sağlamak. Katılımcılar, bu materyallerle gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki ödül, konser ve okullara başvurabiliyorlar.

Lale Tara sanat bursu

ENKA Vakfı’nın eğitim, spor ve sanatla genç nesiller yetiştirme misyonuyla uzun yıllardır genç sanatçılara burs imkânı sunan Lale Tara’nın vizyonundan hareketle doğan Lale Tara Sanat Bursu hakkında da bilgi veren Mimaroğlu, “Ekibimle birlikte, bu destekleri sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmuş olmak bizleri son derece gururlandırıyor. Bu burs programıyla yetenekli genç sanatçılarımızın yurt dışındaki okullarda finansal engellerle karşılaşmadan eğitimlerini sürdürebilmelerini sağlayarak sanatsal potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına destek olmayı amaçlıyoruz. Kuşkusuz bu tür burslar aynı zamanda, gençlerimizin müziği ve sanatı küresel bir perspektiften ele alma, deneyimleme ve farklı müzikal yaklaşımları keşfetme imkânı tanıyor, profesyonel ağlarını genişletmelerini sağlıyor ve sanatsal gelişimlerini destekliyor. Bursiyerlerimizin eğitim hayatlarını ve kariyerlerindeki gelişmeleri yakından takip ediyor, başarılarıyla gururlanıyoruz” diyor. Türkiye’de sadece genç sanatçılar için değil, yıllanmış kurumlar ve duayen sanatçılar için bile kültür sanat alanında kaliteli işler ortaya koymak başta ekonomik nedenlerle git gide zorlaşıyor. Mimaroğlu, ENKA Sanat olarak ekonomik zorluklar karşısında hem kısa hem de uzun vadeli hedeflere ulaşabilmek için kaynakları optimize ederek projeleri önceliklendirdiklerini, organizasyonlar, kendi yapımları, sponsorluklar, burs ve destek programları arasında doğru dengeyi kurarak, bütçeyi verimli bir şekilde kullanmaya özen gösterdiklerini belirtiyor. “Dijital dönüşüme ayak uyduruyor, bu gibi maliyet etkin kanalları tercih ederek, izleyicilerimizle doğrudan iletişim kuruyor, projelerimizin etkisini artırmayı ve daha fazla kişiye ulaşmayı mümkün kılıyoruz” diyen Mimaroğlu, ENKA Sanat olarak 2025’te sanatın farklı dallarından örnekler sunan programlarına ve imza projeler üretmeye devam ederken, bir yandan da sponsorluk, destek ve burs programlarını sürdüreceklerini ve yeni belgesellerini tamamlayacaklarını dile getiriyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...