Obeziteye karşı küresel mücadele çağrısı

By Fortune Türkiye

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada giderek artan obeziteyle mücadele amacıyla tüm ülkelere küresel çağrıda bulundu.

AA muhabirinin Örgütün Türkiye Ofisi’nden aldığı bilgiye göre, Örgütün Genel Direktörü Jose Graziano da Silva tarafından yapılan çağrı, obeziteyle mücadele için geçen yıl İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen 2’inci Uluslararası Beslenme Konferansı’nda alınan taahhütlerin hayata geçirilmesini amaçlıyor.

Çağrıda, dünya çapında obezitenin artışı ve ekonomik olarak getirdiği küresel yükün çarpıcı boyutlarına dikkat çekiliyor.

Çağrıya göre, küresel çapta sadece yüksek gelirli ve gelişmiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkan obezite ve aşırı kilonun yaygınlığı düşük gelirli ülkelerde dahil tüm bölgelerde artış gösteriyor. Günümüzde ülkelerin yarıya yakını hem yetersiz beslenmeyle hem de aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ediyor. Yetersiz beslenme ve obezite aynı topluluklarda, hatta aynı hanenin içinde bile birlikte yer alabiliyor.

Dünyada yaklaşık iki milyar insan aşırı kilolu
Çoğu yoksul ve orta gelirli ülkede gelir artışıyla birlikte yaşanan ekonomik ve sosyal dönüşümle birlikte, uygun fiyatlı işlenmiş gıdaların küresel ölçekte elverişli hale gelmesi insanların yaşam tarzlarında değişime yol açtı. Beslenme alışkanlıkları ve azalan fiziksel aktivite de bu değişimin bir parçası haline geldi.

Dünyada 2000’den 2013’e kadar hiçbir ülkede obezite verilerinde bir düşüş görülmedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, 1.9 milyar insan aşırı kilolu, bunların üçte biri ise obez.

Obezitenin sosyal ve ekonomik bedelleri dengesiz beslenmenin getirdiği sonuçlarla birleşince toplumların altından kalkamayacağı yüke neden oluyor.

FAO’nun her yıl yayınladığı Gıda ve Tarımın Durumu Raporu’nun 2013 dönemine verilerine göre, aşırı kilo ve obeziteden kaynaklı sosyal yük, son 20 yıl da ikiye katlandı. Raporda yayınlanan tahminlere göre aşırı kilonun ve obezitenin başlıca nedeni olan bulaşıcı olmayan hastalıkların getirdiği toplam maliyet ise 2010’da 1.4 trilyon dolar.

ABD merkezli McKinsey Küresel Enstitüsünün kısa süre önce obezitenin küresel maliyetiyle ilgili yaptığı çalışmaya göre de kalp hastalığı riski, hipertansiyon, kriz, diyabet ve hayat kalitesini düşüren bazı kanser türlerinin faturası yılda 2 trilyon dolarla maliyet listesinin üst sıralarına kadar çıkabiliyor. Listenin başlarında 2.1 trilyonla sigara ve silahlı çatışmalar var.

Açlık, yetersiz beslenme, mikrobesin yetersizlikleri ve obezite gibi dengesiz beslenmenin tüm türleriyle mücadele etmek için beslenmenin sosyokültürel, ekonomik ve politik boyutlarına yoğunlaşmak gerekiyor.

Geçen yıl İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen 2’inci Uluslararası Beslenme Konferansı’na katılan ülkelerin temsilcileri, yetersiz beslenme, büyüme geriliği, aşırı zayıflık, mikrobesin yetersizlikleri, obezite ve bulaşıcı olmayan hastalıklara çözüm getirmek için ”Beslenme Üzerine Roma Deklarasyonu” ve ”Eylem Çerçevesi”ni kabul etmişti.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...