NAKITSIZ TOPLUMA DOĞRU EVRILEN ALTI ÜLKE

By Fortune Türkiye

VERI VE ANALITIK ŞIRKETI GLOBALDATA, HANGI ÜLKELERIN GERÇEK ANLAMDA BIR NAKITSIZ TOPLUMA DOĞRU EVRILECEĞINI ARAŞTIRDI. BUNA GÖRE DÜNYADA FINLANDIYA, ISVEÇ, ÇIN, GÜNEY KORE, INGILTERE VE AVUSTRALYA ÖN PLANA ÇIKACAK.

Günlük yaşamımızın her aşaması dijitalleşmeye evrilirken, önümüzdeki on yıla teknolojik kökten dönüşüm damgasını vuracak. Buna tabii ödeme biçimlerimiz de dahil. Dünyanın önde gelen veri ve analitik şirketi GlobalData, hangi ülkelerin gerçek anlamda bir nakitsiz topluma doğru evrileceğini dair tahminlerini açıkladı. Bu önemli çalışma ilginç tespitler içeriyor.

NAKİTSİZ TOPLUM SAYISI ARTIYOR

GlobalData Ödeme Analisti Vlad Totia, “E-ticaret 2019 yılında tüm dünyada 3,5 trilyon dolarlık bir hacme ulaştı. Akıllı telefonlar en az gelişmiş ülkelerde bile gittikçe daha fazla kullanılırken, bankalar yavaş yavaş fiziki şubelerini kapatıp, tam olarak dijitale geçiyor. İnsanlar da genellikle uluslararası işlemlerin günlerce sürmesinden artık bıkmış durumda” diyor.

Tüm bu gelişmeler de şu soruyu gündeme getiriyor: Bu tabloda nakdin yeri ne? Özellikle bankalar arasındaki işlemlerde hâlâ önemli bir yere sahip olsa da, bu paraların depolanması, transferi ve üretimi maliyetli bir iş. Basılan paraların çoğu, bunların üretimi için kullanılan materyalden daha az değerli.

Dünya nakitsiz toplumların şekillendireceği heyecan verici bir geleceğe doğru evrilirken, GlobalData gelecek on yılda hangi ülkelerin nakitsiz olma potansiyeli taşıdığını inceledi.

EN HAZIRI FİNLANDİYA

GlobalData’nın uzmanları, halihazırda nakitsiz topluma geçmek için en hazır olan ülkenin Finlandiya olduğunu söylüyorlar. Finlandiya kart kullanım sıklığında İrlanda’dan sonra ikinci sırada. E-ticaret harcamalarının GSYİH’ye oranında beşinci sırada. Finlandiya, internet bankacılığı penetrasyonunda üçüncü ve akıllı telefon kullanımında ikinci sırada bulunuyor.

İSVEÇ BİRİNCİLİĞE YÜKSELECEK

GlobalData’ya göre; eğer birkaç yıl içinde ilk sıraya sıçrayacak ve gerçek anlamda nakitsiz topluma dönüşecek bir ülke varsa, bu İsveç’tir. İsveçlilerin yaklaşık yüzde 80’i alışverişlerde kart kullanıyor. Kart ya da aplikasyonlarla dijital ödemeler o kadar yaygın kabul görüyor ki, pek çok İsveçli artık nakit taşımıyor. Hatta çocuklar bile debit kartlarla ödeme yapıyor. İsveç Ticaret Federasyonu’ndan Bengt Nilervall bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Nakitsiz toplum bağlamında sanırım İsveç diğer ülkelere göre çok önde; bunun nedeni ise, İsveç’te genellikle hükümete, sisteme, bankalara ve yetkililere güven duyulması.” Son birkaç yıldır binlerce İsveçli banka kartı, kimlik kartı ve hatta tren biletleri taşımak zorunda kalmamak için ellerine biyometrik mikroçip taktırdı.

ÇİN’İN HEDEFİ TAMAMEN NAKİTSİZ

Global düzeyde Çin, 2023 yılında tamamen nakitsiz toplum olmayı hedefleyen İsveç’in arkasında. Ancak nüfusuyla karşılaştırıldığında, Çin’de mobil ödemelerdeki artış çok daha önem kazanıyor.

Mobil ödemelerin hızla benimsenmesinde olağanüstü gelişmeler kaydedildi. Telefonla ödemede en popüler yöntemlerden biri QR tarama kodu. Toplum bu yöntemi hızla benimsedi.

Çin’in nakitsiz topluma doğru evrildiğinin kanıtı ise, e-ticaretteki tartışmasız lider konumu. Çin 2019 yılında 80 milyar nakit işlemi gerçekleştirdi. Çin halen dünyanın en büyük mobil ödeme pazarı ve
aynı zamanda insanların birbirlerine mesajlaşarak ödeme yaptıkları uçtan uca ödeme sisteminde de lider.

GÜNEY KORE’DE HIZLA ARTIYOR

Güney Kore’de insanlar gittikçe daha fazla kredi kartlarına ve dijital ödemelere yüklenirken, nakitsiz toplum yapısı da güçleniyor. Güney Kore halen Çin’den çok daha ilerde ve Asya’nın nakitsiz şampiyonu. Çin’in nakitsiz seçenekleri benimsemesi daha hızlı olsa da, Güney Kore bu konuda altyapısını büyük ölçüde tamamlamış durumda. Ülke GYSİH’sinin yaklaşık yüzde 6’sı ve her yıl kart başına ortalama yüz işlemden çoğu e-ticaret harcamalarından oluşuyor. Güney Kore bu özelliğiyle 2022’de nakitsiz ilk üç ülkeden biri olma yolunda.

Ülkedeki bin 600 banka şubesinin yarısından çoğu nakit mevduat kabul etmiyor ve nakit çekimi gerçekleştirmiyor. Bu arada hemen belirtelim. Güney Kore’de devlet kurumlarının önemli bir bölümü de tamamen nakitsize dönüştü.

İNGİLTERE VİTES YÜKSELTTİ

İngiltere ve özellikle Londra teknoloji alanında vites yükseltti ve paranın dijitalleşmesi de geride kalmadı.
Online bankacılığın da küresel başkenti sayılabilecek olan İngiltere, pek çok fintech inovasyon alanında başı çekiyor. Mobil ödemeler ülkede yeni değil ve Finlandiya, Çin, İngiltere, gittikçe daha fazla sayıda küçük tüccar kart ve mobil ödeme kabul ediyor.

İngilizler e-ticaretin GSYİH’ye oranında dünyada Çin’in ardında ikinci sıradalar. İngilizler günlük en sıradan alışverişlerinde bile telefon ya da kart kullanmaktan çekinmiyorlar. İngiltere bu gidişle 2020’lerin ortalarında ağırlıklı olarak nakitsiz bir toplum olabilir.

AVUSTRALYA ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI
Avustralya nakitsiz topluma hazırlıkta yedinci sırada. Ülke, ekonomisinin büyük bir bölümünü dijitalleştirmek için de çalışmalarını hızlandırdı. Avustralya’da, 2022 yılında nüfusun büyük bir bölümü en az bir akıllı telefona sahip olacak. İnternet bankacılığı penetrasyonunun Avustralyalıların hemen hemen yüzde 70’ine ulaşması bekleniyor. Avustralya Ödemeler Network’ü CEO’su Dr. Leila Fourie, dijital nakitsiz işlem mekanizmalarında son beş yılda hızlı bir artış gördüklerini söylüyor. Dr. Fourie, son beş yılda debit kart kullanımının yüzde 87, online bankacılık hizmetlerinin yüzde 43 arttığını, buna karşılık ATM ve çek kullanımının ise sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 60 oranlarında azaldığını ifade ediyor.

DIJITAL ÖDEME TEKNOLOJILERI KÜRESEL YÜKSELIŞTE

Emerging Payments Association EU (EPA EU) yayınladığı 2020 Aralık raporu, COVID-19 salgınının küresel ölçekte dijital ödemelere olan etkisini ele alıyor.

Son yıllarda özellikle finansal teknoloji alanına yönelik yapılan yatırımlar bir hayli arttı, ancak pandemi birçok endüstrinin yapısındaki değişim hızını artıracak. Bu hızlı yükseliş beraberinde birçok zorluğu da gün yüzüne çıkarıyor. EPA EU ve LFF‘in raporu, küresel sağlayıcıların birlikte çalışabilirliğini sağlarken müşterilerin kişisel verileri güvende tutması gerektiğini söylüyor.

Farklı küresel pazarları inceleyen raporun temel çıkarımlarından bazıları şunlar:

∫ Avrupa bir miktar parçalanmış durumda. Banka kartları tüm yaş gruplarında kıtanın tercih edilen ödeme yöntemi olmaya devam ediyor. EPA, kıtanın dijital dünyada parlamasını, yerel ağların ve çözümlerin AB genelinde birlikte çalışabilir ve sürtünmesiz olması gerektiğini savunuyor.

∫ ABD’de ise geleneksel kredi ve debit sağlayıcıları, büyük teknoloji ve dijital oyuncuların saldırısı altında. Apple Pay şu anda ABD’deki perakende satış noktalarının yüzde 60’ında kabul ediliyor. Trustly’nin verilerine göre 2019 yılında ABD’de yaklaşık yüzde 600’lük bir büyüme görüldü.

∫ Asya’da elektronik ödeme sistemleri ortamında anal bir tekele sahip UnionPay, Haziran 2019 itibariyle 6 milyardan fazla kart çıkarttı. Şirket şu anda Avrupa’daki faaliyetlerini genişletmek isterken Alipay ve WeChat gibi yerel devler küresel olarak genişleme hedefinde.

KRIPTO PARA ARAŞTIRMA RAPORU-2020
Türkiye’nin en yüksek hacimli dijital varlık işlem platformu Paribu adına Akademetre Araştırma’nın yaptığı “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması”nın sonuçları kripto para sektörüyle ilgili önemli veriler ortaya koydu. Araştırmaya göre; Kripto parada en çok işlem yapanlar Y Kuşağı’nın temsilcileri (yüzde 68,7). Eğitim seviyesi arttıkça kripto para yatırımları da artıyor. Kripto para ile işlem yapanların yüzde 87,3’ünü lise ve üniversite mezunları oluşturuyor. Kripto para ile işlem yapanların yüzde 75,3’ü ücretli çalışanlardan oluşuyor.

Kripto paranın hangi amaçla kullanıldığı yönündeki soruya verilen çoklu yanıtlarda oranlar şöyle: Yatırım (yüzde 58,4) Al-sat işlemleri (yüzde 57,7) Para transferi (yüzde 29,9) Kullanıcılar teknolojiye dayalı olduğu için kripto parayı tercih ederken (yüzde 48,3), bunu “merak” (yüzde 47) ve “yüksek getiri beklentisi” (yüzde 24) takip ediyor. Kripto para bilgi kaynağı tercihinde internet araştırması (yüzde 33,3) ve sosyal medya (yüzde 17,7) ilk iki sırada yer alıyor.

2023’DE AVRUPA DIJITAL ÖDEMELER PAZARI 1 TRILYON DOLAR OLACAK
Dijital ödeme yöntemleri kullanan ülkeler, son birkaç yıldır mobil cüzdanlar, P2P mobil ödemeleri, gerçek zamanlı ödemeler ve kripto para birimleri gibi birçok yenilik gördü. Pazar ve oranlar büyük bir hızla artıyor.

Finanso.se tarafından toplanan verilere göre, Avrupa’daki dijital ödemeler piyasası 2020 yılında 802 milyar dolar değerine ulaştı. Verilere baktığımızda 2017 yılında 614 milyar dolar değeri olan dijital ödeme piyasasının 3 yıl içinde yüzde 30 büyüme gösterdiğini söyleyebiliriz. Aynı verilere göre 2023 yılında bu pazarın 1 trilyon dolar değerine ulaşması bekleniyor. Bu yıl işlemlerin yüzde 90’ınından fazlasını üretmesi beklenen dijital ticaret, piyasanın en önemli segmentini temsil ediyor.

Avrupa dijital ödeme endüstrisinin bu segmentinde kullanıcı başına ortalama işlem değeri de son üç yılda arttı ve 2017’de 1.053 dolardan 2020’de 1.239 dolara yükseldi. Bununla birlikte, pazarın mobil POS ödemeleri segmentinin önümüzdeki yıllarda daha da önemli bir büyümeye tanık olması bekleniyor.

Avrupa mobil ödemelerinin işlem değeri son üç yılda 2,5 kat arttı. 2017 yılında 17,4 milyon dolarken 2020’de 48 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2023’te ise bunun 11,4 milyon değerine ulaşması bekleniyor. Mobil ödeme segmentindeki kullanıcı başına ortalama işlem değeri son üç yılda neredeyse iki katına çıkarak 2020’de 931 dolara ulaştı. İstatistikler, bu miktarın 2023 yılına kadar 1.767 dolara yani 2017 rakamlarından üç kat daha fazla olacağına işaret ediyor. İstatistikler, nakitsiz ödeme yöntemleri kullanan Avrupalıların sayısının 2023 yılına kadar 705 milyona ulaşacağını gösteriyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...