AVM’ler eski doluluklarını kaybetmiş durumda. Fiziki mağazalaşmanın gerilediği, firmaların müşterileri mağazada daha fazla tutarak harcamalarını artırmaya çalıştıkları bir dönemdeyiz. Alışveriş sırasında fonda duyduğunuz ya da restoranda çok sevdiğiniz yemeği yerken çalan, otelin lobisinde birini beklerken kulağınıza gelen müzik orada kalış sürenizi ne kadar değiştirebilir, tahmin etmek güç, fakat hiç etkilenmeyeceğinizi söylemek yanlış olur. Araştırmalara göre doğru müzik, stratejik olarak kullanıldığında mekan ile müşteri arasında duygusal bir bağ oluşmasını sağlıyor. Ve müşterilerin mekanda kalma süresini, hatta harcama miktarlarını da etkiliyor.
SMG Multimedya ve Proje Hizmetleri, bu saptama doğrultusunda iş alanını seçmiş. Şirketin ana işi halka açık mekanlarda yasal olarak müzik yayın hizmeti vermek. Kendi yazılımları ve ekiplerini kullanarak, AVM’ler, oteller, perakende satış noktaları, restoranlar, turistik tesisler ve sağlık merkezleri gibi farklı yerlerde; müzik, bekleme müziği, anons, jingle, entegre ses-görüntü, ekran yönetimi ve reklam yayınları alanında hizmet veriyorlar. Gül Gürer Alimgil Türkiye’de dijital müzik iletimindeki eksiklikleri fark edip, 2009 senesinde Moris Alhale ve Serkan Polat ile birlikte ortaklarının baş harfleriyle ismini verdikleri SMG’yi kurdu.
“Son dönemde birçok restoran kapısına kilit vuruyor. Büyük yatırımlarla açılan, tanıtımı çok iyi yapılan mekanlar bile kısa süre sonra kapanabiliyor. Bu durumun ekonomik kriz ile birlikte birçok sebebi var; misafirlerin mekanda kendilerini rahat hissetmemesi de önemli bir neden. Bunda ambiyans ve müziğin etkisi çok büyük” diyen SMG Yönetim Kurulu Başkanı Gül Gürer Alimgil, sözlerini şöyle sürdürüyor; “İyi bir müzik yayını için mekanın akustiğinin düzgün, yayın sisteminin kaliteli olması şart ama bunlar da yetmez. Hoparlörlerin dağılımı, duvarların dokusu, zemin, koltuklar, kumaş gibi ses emici özelliği olan malzemelerin yoğunluğu da müzik yayınını etkiler.”
SMG, Türkiye’de 7 bine yakın halka açık noktada yasal müzik yayını yapıyor. Bu 7 bin noktayı; yaklaşık 110 AVM, şubeleri de hesaba katılacak 320 civarında firma oluşturuyor. Tüm şubeleriyle birlikte, Migros, Carrefour, Turkcell, Burger King bunlardan bazıları…
Alimgil, müşterilerin bu hizmeti neden dışarıdan aldığını ise şöyle anlatıyor: “Bu çağa, hızlı çağ diyorum. Kimsenin çalacak müzikle uğraşacak vakti de yok. İstiyorlar ki bir firma bu işi tamamen alsın; yani teknik altyapısını çözsün, hangi bilgisayarlar üzerinden kurulumlar yapılacak, mağazaların içinde hoparlörler nereye konulacak ve altyapı denetimi nasıl sağlanacak, hoparlör sayısı o mekana uygun mu, hoparlöre uygun amfi seçilmiş mi gibi tüm soruların cevabını bilmemiz detaylandırmamız ve ilgilenmemiz isteniyor. Ve biz de seve seve ilgileniyoruz.”
Alimgil, yapılan en büyük hatalardan birinin eser teliflerinin ödenmemesi ve yasal müziğin göz ardı edilmesi olduğunu hatırlatırken, “Özellikle bu işe yeni başladığımız dönemde, kimse müzik çalmak için meslek birliklerine telif ödemek gerektiğini ya da teliften muaf olabilecekleri bir içerik temin etmeleri gerektiğini bilmiyordu. Bu noktada doğru, sağlıklı bir denetleme çok önemli. Kimin, nerede, ne şekilde müzik çaldığını müşterilere kontrollü bir şekilde aktarmak gerekir” diyor.
Telif bedelleri ise firmanın faaliyet alanına, hangi şehirde olduğuna, şube sayısı ve şubelerin metrekarelerine göre değişirken “Türkçe dahil bütün şarkılar çalsın” diyorsanız MÜ-YAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği), MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği), MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) ve MÜYORBİR’e (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) telif ödemek gerekiyor. Eğer işin içine radyo, televizyon da giriyorsa RATEM’e (Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği) de telif ödemek zorundasınız. Aksi halde ciddi miktarlarda ceza ödemek durumunda kalınabilir. “Telif ödemek istemeyen firmalar için ise yurt dışından aldığımız çeşitli kataloglardan müzikler iletebiliyoruz. Onun telif bedelleri, sorumluluğu da bizde oluyor” diyor Alimgil.
SMG’nin en önemli ve ayırt edici özelliği yayınlarını kendi yazılımı aracılığıyla yapması. Lisansı kendisine ait dijital yazılımı ile yayınları, örneğin AVM’nin kendi bilgisayarından veya SMG music-box üzerinden depola-çal yöntemiyle gerçekleştiriyor. Müzik listeleri SMG DJ’leri tarafından hazırlanıp, farklı saatlere göre planlanıyor. Açılış-kapanış anonsları, kampanya veya reklam spotları istenilen sıklıkta ya da belirli bir saatte çalacak şekilde yayına eklenebiliyor. İnternet üzerinden sürekli akış yani streaming metoduyla yayın yapılmadığı için internet sadece ilk yükleme yapılırken ve güncellemeler sırasında kullanılıyor. Bu nedenle yayınlar internet kesintisinden de etkilenmiyor.
“Öncelikle müşterimize tüm tarzlara ait örnek şarkıların bulunduğu bir link iletiyoruz. Müşterimiz bu linkten şarkıları dinleyerek istediği tarzı bize söyleyebiliyor ya da tercihi bize bırakıyor. Müzik departmanımızdaki müzisyen ve DJ arkadaşlarımız -ki çoğu konservatuar mezunu, her hafta sonu Çeşme Alaçatı’ya giden oradaki beach club’larda çalan profesyoneller- seçimleri yaparak müşteriye özel müzik listelerini oluşturabiliyor” diyor Alimgil ve ekliyor: “Yazılımımız sayesinde, sıkıştırılmış müzik listelerini müşterimizin bilgisayarına uzaktan bağlanarak yüklüyoruz ve yazılım yüklenen noktada açılarak müzik yayınını iletmeye başlıyor.”
Fiyatlar konusunda ise, “Piyasada çok firma var. Biz başlarken de birkaç firma vardı ama biz ilk defa kurumsallık ve yasallığa önem vererek başladık” diyen Alimgil şöyle devam ediyor; “Çok kısa zamanda Türkiye’de her sektördeki öncü firmalarla çalışmayı başardık. 7/24 müzik yayınımız devam ederken teknik ekibimizin de cep telefonlarından server’a ulaşarak değişiklik yapma imkanları var. Fiyatlarla ilgili, öncelikle yaptığımız hizmetleri ayırdık. İçinde donanım bulunmayan, anons seslendirmesi olmayan ve en az ayda bir kere müzik listelerinin güncellendiği giriş seviyesi hizmet paketimiz 300-450 TL’den başlarken, anons seslendirmesi ve donanım ihtiyacı olursa fiyatlarımız 550-700 TL arasında oluyor. Perakende sektöründe ise giriş seviyesi paketimiz 70 TL’den başlıyor.”
SMG ayrıca uzun zamandır bir ürün geliştirmekle de uğraşıyor: Kişi sayımı hizmeti. Giriş çıkış sayısını gösteren bir yazılım ile şubelerin, mağazaların, AVM’lerin giriş kapılarına cihaz koyarak, o gün kaç kişinin girip çıktığı, içeri girenlerin ne tarafa doğru yönlendiği ölçülebiliyor. “Örneğin bir markette ya da birkaç markanın ürünlerinin satıldığı bir yerde müşterilerin ne tarafa yöneldikleri önem kazanıyor. İnsanların yönelimlerine göre ürün yerleşimleri yeniden yapılabiliyor. Dolayısıyla bu, o işletmenin kârlılık ve verimlilik oranlarına yüzde 100 yansıyor” diyen Alimgil, bu yeni ürünlerinin henüz üç firma tarafından kullanılmaya başlandığını da söylüyor