Müşterilerine Kesintisiz Ticaret Sağlıyor

By Fortune Türkiye

Tam Finans, faktoring pazarında tek bir alana odaklanarak, mikro kredilerde tüm rakiplerini geride bırakıyor. Müşteri sayısında pazarın yüzde 53’üne hakim olan şirket, şimdi de yeni ürünleriyle ciro payını artırmayı hedefliyor. 2024’ü 180 bin işlemle kapatmayı beklediklerini belirten Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı, “Yıl sonunda 1.2 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” diyor. – Ersan Taylan

Tam Finans’ın Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi’ndeki Quasar İstanbul’daki ofisi, şimdiye kadar görmeye alışık olduğumuz iş yerlerinden çok farklı. İş merkezinin 3. katında yer alan genel müdürlükten içeri girdiğimizde geçtiğimiz koridorlar adeta birer sanat galerisine dönüştürülmüş. Toplantı odasına ilerlerken, aralarında çok nadir bulunabilecek eski bilgisayarlar ve benzeri teknolojik ürünlerin sergilendiği bir alanı görüyoruz. Sohbetimizi gerçekleştireceğimiz masadaki yerimizi aldıktan hemen sonra Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı odaya giriyor.

Karamanlı, mühendis kökenli biri. Bilgisayar mühendisi olan Karamanlı’nın teknolojiye düşkünlüğü sadece masasını kaplayan cihazlarla sınırlı değil. Aynı zamanda muazzam bir kitap arşivine sahip… Karamanlı, iş dünyasında cesur kararlar verme yeteneğiyle tanınan bir isim. Sonu gelmeyen sektör analizlerine bel bağlamıyor. Şirketinin kurum kültürüne de bu özelliği aşılamış. Örneğin bir şirketin ticaret akışından emin olunduğu anda, o sektörde durum ne kadar negatif olsa bile finansman desteleri sonuna kadar açılıyor.

Karamanlı, aynı zamanda tüm kadrolarıyla yakın iletişim halinde. Tüm çalışanlarıyla ve de müşterileriyle arkadaşlık bağları kuruyor. Herkesin fikirlerine önem veren bu yaklaşım tarzı aynı zamanda Karamanlı’nın kritik kararlar ya da karşılaşılan zorlukları aşmadaki en büyük gücü. Yönetim ile çalışanlar arasındaki bu güçlü bağ aynı zamanda müşteriler arasında da kuruluyor. İşte bu dinamik şirket, Temmuz 2024’te Mısırlı MNT Halan tarafından satın alındı. Bu satın almanın ardından Türkiye pazarındaki faaliyetlerini genişletme kararı alan Tam Finans, önümüzdeki dönemde yeni işbirliklerine hazırlanıyor.

Farklı Özellikleri

Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı, “Sadece faktoring pazarında değil, finansın tamamında bazı özelliklerimizle farklı bir konumdayız. Örneğin bizim saha ekiplerimiz muazzam bir çalışma sergiliyorlar. Ortalama 50 bin kayıtlı müşteri ziyareti gerçekleştiriliyor. Kaydetmediklerimizle bu rakam 60 bine kadar çıkabiliyor. Bu sayede müşteri sayımızı artırmayı başarıyoruz. Üstelik Türkiye faktoring pazarında son 4-5 yıldır küçülme olmasına rağmen… Pazardaki müşteri sayısı 120 binlerden 88 bine kadar geriledi. Ancak bizim payımız hızla artıyor” diyor.

Türkiye’deki KOBİ ve mikro KOBİ’lere hizmet veren faktoring şirketi Tam Finans’ın, dikkat çekici özelliklerinden biri de teknolojiyi çok etkin bir şekilde kullanıyor olması. Bu iki temel konu şirkete çok önemli avantajlar sağlıyor. Öncelikle çalışanların işlerini rekor seviyelerde kolaylaştırıyor. Aynı zamanda müşterilerine neredeyse anında geri dönüş sağlayarak iş akış hızını rekor seviyede yükseltiyor. Üstelik bunu yaklaşık 10 yıldır kullandığı teknoloji sayesinde gerçekleştirebiliyor. Yapay zeka destekli söz konusu bu teknoloji, şirketin kendi bünyesindeki Ar-Ge merkezinde geliştirilmiş. Müşterilerinin yeni teknolojiye uyum sağlamada oldukça hızlı olduklarını vurgulayan Karamanlı, “Biz uzaktan işlem yapabilmeyle ilgili hazırlıklarımızı çok öncesinden tamamlamıştık. Altyapımızı yönetmelikler bize bu izni vermeden önce geliştirmiştik. Üstelik mobil uygulamamız bile hazırdı. Pandemi döneminde BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) izin verdiği ve resmi gazeteden yayınlandığı sabah, ilk işi 08.00’de dijital yaptık. O gün yaptığımız işin yüzde 30’u dijital onaylıydı. Yani bir günde dijitale muazzam bir geçiş yaptık. Şu anda işlemlerimizin yüzde 100’e yakını dijitalden tamamlanıyor” diyor.

Teknoloji Üretiyor

Türkiye faktoring sektöründe banka dışı finans kuruluşları arasında ilk ve tek Ar-Ge merkezine sahip olan Tam Finans, sadece teknolojiyi kullanan değil teknoloji üreten bir şirket. 2015 yılında başlatılan Ar-Ge çalışmaları, 2017’de Sanayi Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezi statüsünü kazanarak resmileşmiş, 2018’de ilk TÜBİTAK destekli proje hayata geçiriliyor. 2020 yılından itibaren üniversitelerle ortak projeler geliştirerek akademik çalışmaları da iş süreçlerine entegre eden Tam Finans, sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen iş modelleri ile de sektöre katkı sağlıyor. Ar-Ge merkezinde geliştirdiği dijital çözümler sayesinde yalnızca birkaç saniyede, insan müdahalesi olmadan, müşterilerinin çek sorgulama ve nakit ihtiyaçlarına dair çözümler sunuluyor. Örneğin Tam Finans Mobil uygulaması ile sunduğu 7/24 çek sorgulama hizmeti, işletmelerin nakit akışlarını güvenle ve hızla yönetmelerine olanak sağlıyor.

Uygulama aracılığıyla ticari alacaklarına ait çek bilgilerini girerek anlık risk değerlendirmesi hizmeti sunmakta, müşterilerinin ön başvurularını şubelere gitmelerine gerek kalmadan online ortamda yapabilmelerini sağlıyor. Bu sayede Tam Finans, müşterilerinin işlerini hızlandırarak, onlara zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor. Robot yazılımlar son yıllarda ön plana çıktı. Ancak Tam Finans, bu merkezde geliştirdiği robot yazılımları 10 yıldır kullanıyor. Bu ve benzeri teknolojilerin sayesinde etkili, isabetli kararalar alabildiklerini belirten Karamanlı, “Türkiye’deki ticaretin nabzını tutabilecek kadar müthiş bir veriye sahibiz.

Bu verileri anlamlı hale getirebilecek teknolojilerimiz sayesinde önemli avantajlar sağlıyoruz. Hemen hatırlatmakta fayda var. Bazen işler kötüye gittiğinde o sektörlerde faaliyet gösteren firmaların bankalardan kredi almaları neredeyse imkansız hale geliyor. Oysa biz böyle davranmıyoruz. Bir sektöre toptan yaklaşmanın doğru olmadığını biliyoruz. Çünkü biz o sektörde kimin, hangi şirketin nasıl etkilenebileceğini görebiliyoruz. Bu kararları alırken hem söz konusu teknolojilerin hem de sahada yoğun çalışan arkadaşlarımızın gözlemlerinin çok büyük faydalarını görüyoruz. Piyasalara genel olarak bakmanın yanı sıra onun altındaki diğer parametreleri inceliyoruz. Örneğin nakit akışını inceliyoruz. Eğer nakit akışında problem varsa bir sektörde problem vardır. Bunun için nakit akışını etkileyecek parametrelerle oynuyoruz. Bunlar değişik parametreler olabiliyor. Örneğin dövizle borçlanması artan firmalarda sorun olduğunu görüyorsak buna göre karar alabiliyoruz. Özetle biz hiçbir sektöre bakmadan piyasaya genel bir bakış açısıyla bakıp şirketlerin nakit akışını inceliyoruz. Ar-Ge’nin gücüyle zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyoruz” diyor.

Mutlu Çalışanlar Şirketi

Tam Finans’ın farklı bir şirket kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Karamanlı, “Mutlu çalışıyoruz. Tüm çalışanlarımız şirkete sahip çıkıyorlar. Herkes insiyatif alabiliyor. Özetle herkesin kendisiyle yarıştığı bir ortama sahibiz. Örneğin terfi sistemimiz klasik anlayışın dışında. Bu konuda eğitim, tecrübe gibi hiçbir geleneksel kritiğe bağlı değiliz. İşini iyi yapan hızla yükseliyor. Altıncı ayında şube müdürü olan çalışma arkadaşlarımız var. Terfi için yıllarca bekletmiyoruz hiç kimseyi. Herkes kendi performansıyla terfi eder. Yöneticilerimizin yüzde 85’nin içerden yetişmiş olmalarından gurur duyuyoruz” diyor.

Yenilikçi Finansman Ortağı Banka dışı finans sektörünün önemli oyuncularından biri olan Tam Finans, 2012 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) aldığı faaliyet izni ile esnaftan, KOBİ’ye büyük ölçekli şirketlere kadar tüm işletmeleri faktoring’in avantajlarıyla tanıştırmak amacıyla kurulmuş. 700’ü aşkın çalışanı ve 39 şubesiyle Türkiye’nin 26 farklı ilinde yaygın bir hizmet ağına sahip olan Tam Finans, 1 milyar TL’yi aşan öz kaynakları, güçlü mali yapısı ve dijital altyapısı, teknolojiyi takip eden yenilikçi yaklaşımı ile işletmelerin risk yönetimini üstleniyor. Finansal kaynaklara ulaşmakta zorluk çeken, yeni kurulmuş veya nakit akışını yönetmede fonlamaya ihtiyaç duyan işletmelere ticari yol haritası sunuyor. Müşteri Memnuniyeti Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışını her zaman ön planda tuttuklarını belirten Karamanlı, “Tam Finans, ulusal ve uluslararası platformlarda aldığı ödüllerle de bu başarısını tescilledi. 2016 yılından bu yana IDC Türkiye, CIO 100 ve Finans Teknoloji Ödülleri gibi prestijli organizasyonlarda “Büyük Veri ve Analitik” ve “Güvenlik ve Hile Yönetimi” alanlarında elde ettiği başarılar, Tam Finans’ın sektördeki liderliğini pekiştiriyor. 2024 yılında Stevie Ödülleri’nde “En İyi Saha Satış Ekibi” ödülüne layık görülerek müşteri odaklı hizmet anlayışını bir kez daha kanıtladı. Tam Finans, ‘Happy Place to Work’ unvanıyla mükemmel çalışan deneyimi sağlama konusundaki hassasiyetini ve çalışanların mutlululuğuna verdiği önemi kanıtlamıştır. Mutlu müşteri odaklı çalışma anlayışı ve güvenilir kurumsal kimliği ile sektörün öncü firmaları arasında yerini alırken, başarısını taçlandırdığı ödüllerle de güvenilir marka algısını pekiştirmiştir” diyor. Tam Finans, müşteri memnuniyeti ilkesiyle, işletmelerin büyüme yolculuklarında ihtiyaç duydukları finansman desteğini sağlamanın ötesinde sektörde çözüm merkezi konumunda yer alıyor.

Bu konumu şirkete iletişim kurduğu her 10 kişiden 7’si tarafından çevresine ve yakınlarına tavsiye edilen finansal teknoloji şirketi unvanı getirmiş. Karamanlı, “Müşteriler, bu sayede yatırımlarını artırma ve operasyonel giderlerini karşılama süreçlerinde Tam Finans’tan aldıkları destekle yollarına güvenle devam edebiliyor. Tam Finans, ISO 9001, ISO 10002 ve ISO 27001 belgelerinin üçüne birden sahip olan tek faktoring şirketi unvanı ile de faktöring sektörünün hizmet kalitesini artırıyor. Bu sertifikalar, Tam Finans’ın sunduğu hizmetlerdeki güvenilirliği ve kaliteyi sürekli olarak koruma taahhüdünü destekliyor. Tam Finans, güçlü sermaye yapısı, teknolojiyi yakından takip eden yenilikçi vizyonu ve güvenilir kurumsal kimliği ile Türkiye’nin her köşesindeki işletmelerin finansman ihtiyaçlarına çözüm sunuyor” diyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...