Son yıllarda çokça duyduğumuz “Gri Yakalılar”, üretim hattında veya teknik destek bölümlerinde çalışan “Mavi Yakalılar” arasından yetişmiş, mesleki eğitimlerini sürdürüp kendini geliştiren çalışanlar iş dünyasının merceğinde… Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, konu ile ilgili yaptığı değerIendirmede teknolojik ilerleme Gri Yaka çalışana ihtiyacı arttıracağını söyledi.
Zaman içinde çalıştıkları alanla ilgili olarak belirli bir eğitim almış olmalarının yanı sıra meslek liselerinden mezun olarak emek yoğun görevler üstlenerek, iş hayatına atılmış çalışanları da “Gri Yakalılar” olarak tanımlanıyor. Gri Yaka çalışanların, tecrübe ve donanımlarının yanında, eğitimleri ile birçok sektörde kıymetli olduklarını söyleyen Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere: “Giderek teknolojinin iş hayatına daha fazla girmesi, kendisini geliştirip, eğitebilen ve teknolojiyi alanında kullanan çalışanlara olan talebi de arttırmaktadır. Diğer taraftan, teknolojik ilerleme ve onun tetiklediği otomasyon, verimlilik inisiyatifleri, hemen her sektörde mavi yaka çalışan ihtiyacını azaltırken, kendini geliştirip, Gri Yaka statüsüne geçirebilen çalışanların kariyerleri devam edebiliyor” dedi ve ekledi: “Bununla birlikte, uluslararası iş piyasasında pilotlar, itfaiyeciler, zanaatkarlar (muslukçu, elektrikçi, marangoz, teknisyen, vs.), aşçılar ve hukuk destek elemanları (paralegal) da “Gri Yakalı” çalışanlar olarak adlandırılıyor.”
- Gri Yakalıların yaş ortalaması da zamanla düşecek
Tecrübe, donanım ve eğitim kazandıktan sonra Mavi Yaka’dan Gri Yaka’ya geçiş düşünüldüğünde, genel olarak orta yaşlarda daha fazla gri yaka çalışan görüyoruz. Son yıllarda üniversite mezuniyeti ve diploma elde etmeyle ilgili arzunun yavaş yavaş da olsa mesleki eğitime doğru kaydığını, Gri Yaka işlerin her yaş grubunda temsilini de yaygınlaştırdığını söyleyen Murat Yeşildere: “Yüksek okullardan ve meslek liselerinden mezun olarak iş hayatına erken atılan gençler istihdam piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleki uzmanlıkları ile talep görürken, erken sorumluluklar da alabiliyorlar. Böylece mesleki eğitimli, nitelikli çalışanların çoğalması ile Gri Yakalıların yaş ortalaması da zamanla düşecektir” diye vurguladı.
- Türkiye’de Gri Yaka çalışanlara talep artacak
Murat Yeşildere, Türkiye’de Gri Yaka çalışan oranlarını ve ihtiyacını şöyle değerlendirdi: “Giderek verimlilik odaklı çalışan özellikle üretim sektörlerinde Türkiye için uzman mesleki eğitimden geçmiş ve tecrübeli gri yaka çalışanlara yönelik talep de artmaya devam ediyor. Teknoloji ve kullanımına vakıf gri yakalar, iş hayatının her alanında talep görürken, finansal olarak da daha büyük değer yaratıyorlar. Diğer yandan, örneğin üretim sektöründe, otomotiv alanında makine operatörleri, montajcılar, kaynakçılar gibi çalışanlara yönelik talep devam ederken, kendilerini eğitebilenlerin katkıları da artacaktır. Mesleki eğitim almış çalışanların sayısı artsa da talebe cevap verecek seviyelere henüz ulaşmadığından, işverenler birçok alanda gri yakalı çalışan bulmakta zorluk yaşıyorlar; bulanlar ise çalışanlarını elinde tutmak için ortalamanın üzerinde maaş ve yan haklar sunmak zorunda kalabiliyorlar.”