Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in zorunlu karşılık oranlarında indirime gitme kararının, ülke bankalarının kredi notu açısından pozitif olduğunu bildirdi.
Moody’s’ten yapılan açıklamada, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) 2012 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez 5 Şubat’ta zorunlu karşılık oranlarını düşürdüğü anımsatılarak, söz konusu kararın Çinli bankaların kredi notu açısından pozitif olduğu kaydedildi.
Ekstra borç verme kapasitesinin, bazı bankaları küçük ve mikro işletme kredilerinin yanı sıra tarımsal sektör kredilerini de artırma konusunda cesaretlendirebileceğine işaret edilen açıklamada, “Küçük ve mikro işletmelerle tarım sektörü için verilen kredilerin, büyük şirketlere verilen kredilerden genellikle daha yüksek marjlar taşımasına rağmen, bankaların bu sektörlerdeki potansiyel karları, profili daha zayıf olan borçlananlara kredi verilmesiyle baskı altında kalabilir” denildi.
Açıklamada ayrıca, zorunlu karşılıkların düşürülmesinin mevcut politikaların devam edeceği beklentisi yarattığı aktarılarak, politikaların sürmesinin borçlananların temerrüte düşme riskini artırdığı uyarısında bulunuldu.
Moody’s Analisti Frank Wu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Düşük zorunlu karşılık oranlarının, banka bilançolarında zorunlu mevduat rezervlerinden 570-750 milyar yuanın serbest kalmasını sağlayacağını tahmin ediyoruz. Bununla birlikte, söz konusu karar sistemdeki likiditenin gevşemesini, bankaların fonlama maliyetleri ve fonlama volatilitesini (oynaklık) ise azaltmayı sağlayacak. Zorunlu karşılıklardaki indirim, şubat ayının ortasında Çin Yeni Yılı’ndan dolayı nakit talebi zirveye çıktığında, sıkı fonlama koşulları riskini de hafifletecek” ifadelerini kullandı.