Sanayi 4.0 evresi ile birlikte rekabetin her geçen gün daha da hızlı arttığı üretim ortamında şirketlerin esneklik kazanmaları ve verimliliklerini arttırmaları büyük önem taşıyor. Bu gelişim için üretim aşamalarının dijitalleşmesi gerekiyor. Mitsubishi Electric, Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti çerçevesinde farklı ürün teknolojilerinin Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı bir platforma kolaylıkla entegre edilmesini mümkün kılan e-F@ctory konsepti ile bu konuda önemli bir rol oynuyor. Bu yeni dünyada ürünler de yeniden şekilleniyor. Mitsubishi Electric’in yeni C80 CNC serisinin Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ve iş yönetiminde işlenmek üzere veri ileten ayrı bir Üretim Yönetimleri Sistemleri (MES) arayüz modülüne sahip olması, bu değişimin göstergelerinden biri. Mitsubishi Electric’in kontrol cihaz ve çözümlerinin felsefesi, üretim hattının tamamında entegre kontrol imkanı sağlayarak şirketlere yüksek katma değer sunmak şeklinde. Sorunsuz veri akışı sayesinde efektif bir şekilde kullanılabilen kontrol sistemleri, bağımsız makinelerin optimize edilmesini ve fabrikanın genel üretim hacminin maksimum düzeye çıkarılmasını sağlıyor. Kestirimci bakım (predictive maintenance) tarafındaki bir örnek, robot kontrol cihazından alınan verilerin PLC’ye aktarılıp ön işlemden geçirilmesinin ardından verilerin IBM Watson’ın yapay zeka (AI) platformu kullanılarak analiz edilmek üzere buluta yönlendirilmesi kurgusuna dayanıyor. Bu kurguda robotun genel işleyişine ilişkin bilgilerin yer aldığı gösterge panelinin, bakım gerekliliklerini bir operatör tabletine iletmesi, kullanıcıların; robotun her bir parçasının etkinliğini görmeleri; zaman içerisinde meydana gelen değişiklikleri gözden geçirmeleri ve etkili bakım faaliyetlerinin planlanabilmesi için IBM Watson’un sunduğu bakım aksiyonu önerilerini incelemeleri mümkün oluyor.
Bu bakımın etkinliğini daha da arttırmak üzere robotun sesli kontrolüne izin veren özel bir teknoloji de kullanılabiliyor. Bakım faaliyetlerinin optimize edilmesi için kullanılan akıllı gözlükler, hem operatöre robota yerleştirilen ilgili parçaların CAD çizimlerini gösterirken bakım kılavuzunu ve bağımsız talimatları da görselleştirebiliyor. Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını içeren ileri görselleştirme teknolojisi de tabletler ve akıllı gözlükler gibi cihazların üretimde dijital dönüşümü ileri taşıma gücünü kanıtlıyor. Bugün, akıllı gözlükler ve tabletler kullanılarak, Mitsubishi Electric’in en yeni CNC kontrolörü aracılığıyla bir CNC makinesiyle etkileşim kurulması yapılabilir bir iş durumunda. Makine izlemesi sürecinde operatörler; ilerleme, kalan süre, makine durumu ya da genel ekipman etkinliği gibi güncel makine ve üretim bilgilerini inceleyebiliyorlar. Ham veriler akıllı cihaz yardımıyla sürekli olarak işlenir, görselleştirilir ve otomatik olarak güncellenirken, beklenmedik bir üretim kesintisinin ya da hatasının meydana gelmesi halinde sorunu düzeltmesi için operatöre açılır pencereden otomatik olarak bilgi veriliyor. Kestirimci bakım faaliyetlerini destekleyen bu ileri görselleştirme teknolojisi, aynı zamanda operatörlere veya bakım personeline verilecek eğitimler konusunda da yardımcı oluyor. Bu teknoloji sayesinde, operatörler makinelerle çok daha verimli bir etkileşim kurarak bunları nasıl kullanabileceklerini daha hızlı bir şekilde öğrenebiliyorlar. Kullanıcılar aralarında eğitim, servis/destek, canlı veriler ve kestirimci bakım değerlerinin bulunduğu menüden istedikleri konuyu seçebiliyorlar. Menü öğeleri arasında hareketli animasyonlar, açıklayıcı videolar ve Artırılmış Gerçeklik içerikleri de yer alıyor.
DEĞIŞEN TALEP YAPISI ÜRETIMDE ESNEKLIĞI GEREKTIRIYOR
Mitsubishi Electric Avrupa Fabrika Otomasyonu EMEA Başkanı Hartmut Pütz, tüketicilerin kişiselleştirilmiş ürünlere, standart ürünlere benzer fiyat aralıklarıyla ulaşma isteklerinin üretimde esneklik ihtiyacını artırmasının akıllı fabrikalara ihtiyaç doğurduğunu kaydediyor. Bunun sonucunda Sanayi 4.0 ve akıllı fabrikaların temelini oluşturan Nesnelerin İnterneti (IoT) ile bağlantı sağlanan cihaz sayısının önümüzdeki birkaç yıl içerisinde katlanarak artacağı öngörülüyor. Bu tahmin bağlantı düzeyi geliştirilmiş bir fabrikada oluşturulan ve işlenen veri miktarıyla birleştirildiğinde, şirketlerin IT altyapısının neden değişmesi gerektiği kolayca anlaşılıyor. Bu noktada, bulut tabanlı veri depolama ve işleme hizmetleri de önem kazanıyor. Talep yapısındaki değişim ve online alışverişin yaygınlaşması üretimde esneklik ihtiyacını artırdığına dikkat çeken Pütz, “Örneğin, bir online alışveriş sitesinde uygulanan indirim, üretim hattındaki makine ya da robotların çalışma modelinin değiştirilmesine neden olabiliyor. Tedarikçiler, tüketici taleplerini karşılayabilmek adına tedarik zincirinin tamamında yer alan üreticilerin, üretim hatlarında en üst düzeyde esneklik göstermesini şart koşuyorlar. Dolayısıyla üreticilerin çok hızlı aksiyon alarak herhangi bir ürün için üretim sayısını süreç devam ederken değiştirebilmeleri kritik önem taşıyor” diyor. Mitsubishi Electric’in bu konsept çerçevesinde, dünya genelinde işbirliği içerisindeki şirketlerden oluşan aktif bir ağ olan e-F@ctory Alliance’ı tasarladığını belirten Pütz, “Sistem entegrasyonu uzmanlarını, yazılım sağlayıcıları ve endüstriyel parça üreticilerini aynı çatı altında bir araya getiren bu ağ sayesinde şirketler, esnek ve optimum çözümler sunabilmek için işbirliği yapıyor” diyor. e-Factory Alliance bünyesinde yapılan çalışmaların en önemlilerinden biri, Almanya’nın Bielefeld kentinde faaliyet gösteren Mitsubishi HiTec Paper Europe şirketinde FAG Schaeffler işbirliği ile geliştirilen Akıllı Durum İzleme çözümü. Bu çözümün uygulanması sayesinde, kestirimci bakım konusunda daha bütüncül bir yaklaşım geliştiriliyor ve üretimde kullanılan makineler ve yardımcı parçalardan alınan parametrelerin tamamının izlenmesi mümkün oluyor. Bu veriler daha sonra, her bir makinenin parçalarının ve genel olarak tesisin durumunun analiz edilmesi için kullanılıyor. Sistemden elde edilen bilgiler arasında bakım tavsiyeleri de yer alıyor. Bu sayede, plansız duruş süreleri ve sonrasında meydana gelecek zararlar konusundaki riskler kayda değer ölçüde azaltılıyor. Genel anlamda, kestirimci bakım faaliyetlerinde önemli ölçüde iyileşme sağlanırken, toplam operasyon maliyetleri azaltılıyor ve maksimum üretim performansı elde ediliyor.
VERI, INSAN, SÜREÇ VE SISTEM ENTEGRASYONU
İşletmeler artık yalnızca büyük miktarda veriyi depolamak için değil, aynı zamanda analitik görevleri yerine getirmek için de bulut hizmetlerinden yararlanıyor. Verilerin işlenmesi, trend bilgilerinin elde edilmesi ve kullanıcılara kişiye özel gösterge tablolarının sunulması anlamına geliyor. Elde edilen veriler, genel tesis performansını ve varlık yönetimini geliştirmek için kullanılabiliyor.
Bu iki tamamlayıcı IoT yaklaşımının her ikisini de destekleyen çözümler geliştiren Mitsubishi Electric, farklı bulut hizmetlerine basit ve güvenli erişim imkanı da sunuyor. Çok sayıda bilginin oluşturulmasını sağlayan uzaktan erişim cihazları sayesinde elde edilen veri, işletmeler bünyesinde dijital sinir sistemi oluşturulması açısından kilit önemde olan standart açık protokollerle birbirine bağlanıyor. Ağ bağlantısı sağlanan dijital veri daha sonra iki yönlü sistemlerle birleştirilerek daha iyi kararlar alınması için verilerin, insanların, proseslerin ve sistemlerin entegre edilmesi amacıyla kullanılıyor. Bunun sağladığı tasarrufun oldukça yüksek olması bekleniyor. Nesnelerin İnterneti kapsamında, Intel’in verileri toplamak ve büyük veri analitiği sunucusuna güvenli bir şekilde eklemek için Mitsubishi Electric tarafından geliştirilen bir IoT sistemini kullanarak yürüttüğü ortak projeden her yıl milyonlarca dolar tasarruf sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.