Değerli Fortune Okuyucuları,
2023 yılı politik gerilimlerin tırmandığı ve dünya genelinde iktisadi belirsizliklerin varlığını koruduğu bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2023’te Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın yarattığı küresel kutuplaşmanın tırmanışına ve Ortadoğu’daki bölgesel çatışmaların şiddetlenmesine şahit olduk. Başta A.B.D. olmak üzere, yetmişten fazla ülkenin sandığa gideceği 2024 yılı ise, küresel politik iklimin şekillenmesi açısından oldukça kritik bir dönemeç olacak.
2023 yılında A.B.D. ve Çin sırasıyla %2,5 ve %5,2 büyüme oranlarına ulaşırken, Avrupa Birliği yılı %1 büyüme oranıyla resesyon sınırlarının çok az üzerinde tamamladı. Enflasyon kaynaklı parasal sıkılaşma, Ortadoğu’daki gerilim sonucu, tedarik zincirindeki bozulma ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nı halihazırda global ekonomi önündeki en büyük risk unsurları olarak niteleyebiliriz.
Ülkemiz açısındansa 2023 yılı maalesef oldukça talihsiz gelişmelere sahne oldu. 6 Şubat tarihinde, Kahramanmaraş ve çevresindeki şehirlerimizde yaşanan depremler nedeniyle çok sayıda insanımızı yitirmenin derin üzüntüsünü yaşadık. Bu vesileyle depremlerde hayatını kaybeden tüm insanlarımıza Tanrı’dan rahmet, geride kalanlara ise baş sağlığı diliyoruz.
Ulusal ekonomiye bakarsak, enflasyon halen mücadele edilmesi gereken en büyük sorun olarak öne çıkıyor. Resmi verilere göre, Türkiye’de 2023 yılı tüketici fiyat endeksi artışı %64,77 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası ise 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 3 puan artışla %36 olarak güncelledi. Merkez Bankası yönetimi, 2023 Haziran ayından itibaren politika faizini kademeli olarak yüzde 8,5’ten yüzde 45’e kadar yükseltti. Sıkı para politikası önlemlerinin enflasyonu bir nebze dizginlemeyi başardığını, diğer taraftan döviz kurlarının da belirli bir banda oturduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak mahalli idare seçimleri, ekonominin gelecekteki seyri bakımından belirleyici olacaktır.
Vergisel açıdan 2023 yılının en önemli gündem konusu kuşkusuz “Enflasyon Muhasebesi” idi. Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici bir maddeyle uygulaması iki yıl ertelenen enflasyon düzeltmesi, 31.12.2023 tarihli bilançoların düzeltilmesi ile 18 yıllık bir aradan sonra tekrar hayatımıza girmiş oldu. Birçok uygulayıcının ilk kez tanışacağı bu müessese, halen çok sayıda soru işareti barındırıyor ve konu bütün yönleriyle vergi camiasında hararetle tartışılmaya devam ediliyor. 7440 sayılı Borç Yapılandırması ve Matrah Artırımı Yasası ve bu yasayla depremler nedeniyle meydana gelen mali kayıpların telafisi amacıyla ihdas edilen “Ek Vergi” 2023 yılında öne çıkan bir diğer konu oldu. Bunların yanı sıra 2023 yılında Vergi İdaresi, vergi indirim ve istisnalarını azaltma yolunda bir politika izleyeceğinin sinyallerini vermeye başladı. Temmuz ayında yayımlanan 7456 sayılı Kanun, bu yeni tutumun göstergesi olarak görülebilir. Ayrıca 2024 yılında İdare’nin vergi gelirlerini artırmaya yönelik bir takım düzenlemeler yapmasını da beklemekteyiz.
Bu hareketli yıl sonrasında, artık bir “klasik” haline gelen Fortune Vergi Rehberimizi yeniden siz değerli okuyucularımızın beğenisine sunmanın heyecanını yaşıyorum. En güncel mali düzenlemeleri içeren bu eserin okuyucularımıza faydalı olmasını temenni ediyorum. Rehberimizin bu yıl da sizlerle buluşmasını sağlayan Fortune Dergisine ve titiz hazırlık sürecindeki özverili çalışmaları için Mazars Denge Vergi Uzmanı çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.
Sözlerime son verirken, tüm okurların yeni yılını en içten dileklerimle kutlar, sağlıklı, huzurlu, mutlu, başarılı ve barışın hakim olduğu bir yıl dilerim.
Vergi Rehberini bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Leon Aslan COŞKUN
Yeminli Mali Müşavir
Yönetim Kurulu Başkanı
Mazars Türkiye