Gezi Parkı, 3’üncü Köprü, Doğu Karadeniz bölgesindeki HES’ler ve tartışmalı pek çok projeden sonra Türkiye’nin gündeminde yine bir çevre meselesi var: Maslak’taki Parkorman…
Parkorman, kentin tam kalbinde, Levent ile Boğaz arasındaki Maslak yolunun ortalarında 1.490 dönümlük dev bir arazi.1990’lı yıllarda işletmesi özel sektörü verilen Parkorman ana yoldan girişi olan gerçekten “kupon” bir arazi. Halen Doğuş Grubu ve Serdar Bilgili ortaklığıyla işletiliyor. Tesiste büyük bir havuz, kafe ve restoranlar, konser-gösteri alanı bulunuyor. Doğuş ve Bilgili’nin ortak olduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul AŞ, 10 Aralık 2010 tarihinden itibaren 29 yıllığına Parkorman’ı işletme hakkına sahip.
Parkorman’ın imara açılacağı iddiasını gazeteci Nazlı Ilıcak Bugün gazetesindeki köşesinde ortaya attı. Ege Turizm ve Gayrimenkul’ün Parkorman için yılda sadece 740 bin lira kira ödediğini bilgisini veren Ilıcak’ın tartışma yaratan yazısında şu bilgiler yer aldı:
“Parkorman’a önce 2008 yılında “Tabiat Parkı” statüsü kazandırıldı. 2011 yılında da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, devlet ormanı niteliğindeki tabiat parklarını imara açma yetkisi verildi. İstanbul’da orman içi dinlenme yeri (mesire yeri) statüsünde halkın kullanımına sunulan 20 değişik yerdeki toplam 15 bin 140 dönüm büyüklüğündeki devlet ormanı, “Tabiat Parkı”na dönüştürüldü. Böylece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmalarının yasal dayanağı oluşturuldu.”
Ilıcak, “Tabiat parkı” haline gelen Parkorman’ın imara açılma operasyonunu da şöyle anlattı: “Ege Turizm ve Gayri Menkul Yatırımları AŞ. kiraladığı bu arazide (Parkorman), “Kamping” adı altında, tıpkı Kemer Country örneğinde gördüğümüz gibi bungalovlar (villa-kır evi) inşa edecek ve tabii büyük rant sağlayacak. Orman Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nün “Çevre katliamı olur. Milli Parklar ve Orman Yasası’na aykırı” diye rapor vermesine rağmen, onaylanan projeye göre, Park Orman’ın yaklaşık 200 dönümlük alanına çok amaçlı salon (2 kat 1520 metrekare), kapalı otopark (5 kat), idare binası ve kamping alanı (Her biri 200 metrekare olan 108 adet bungalov, 2 adet kır kahvesi) inşa edilecek. Firma bununla yetinmedi… İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, 15 bin kişilik konser alanı ve spor kompleksi tesisi yapmak amacıyla da müracaatta bulundu. Bu arada, çok amaçlı salon, kapalı otopark, idare binası ve kamping alanı projesinin onanmasında yaşanan sorunların, “konser alanı ve spor kompleksi tesisleri” projesinde de tekrarlanmaması için, önceki projeye karşı çıkan Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Haluk Özder ile Şube Müdürü Umut Cebeci görevlerinden uzaklaştırıldı.”
Ortaklar ne diyor?
fortuneturkey.com Parkorman hakkındaki iddiaları, tesisleri işleten Ege Turizm ve Gayrimenkul AŞ’nin ortaklarına sordu.Doğuş Grubu, Daha önce yaptığı açıklamada “Bilgili Grubu ile ortak olduğumuz Parkorman-Fatih Ormanı Yerleşkesi’nde yapacağımız her türlü proje, Orman Bakanlığı’nın kontrolünde gerçekleşecektir. Söz konusu projemizde daha önce basınla paylaştığımız gibi kültür-sanat projelerinin sergilendiği arena olacaktır” demişti.
fortuneturkey.com, diğer ortak Serdar Bilgili’yi aradı. Yurtdışında bulunan Serdar Bilgili, fortuneturkey.com’a PR ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada daha net bir ifadeyle, “Çıkan haberler yanlış olup, (Parkorman’a) villa-konut yapımı ve satışı söz konusu değildir. Doğaya zarar vermeyen, çevreci, İstanbullular’a kazandırılacak bir Kent parkı projesidir” dedi.
İçerik olarak memnun edici bir açıklama. Bakalım Parkorman’ın bundan sonraki macerası nasıl olacak? Hep beraber izleyeceğiz.
Park Orman için şehir plancıları hukuki mücadele başlatacak