Makine İhracatı İlk Üç Çeyrekte Beklentileri Karşılamadı

By Fortune Türkiye

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 1,5’luk düşüş gösterdi. Yıl sonunda toplam ihracatın artacağını öngören MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, bununla beraber ederinin altında olduğu ihsas edilen ihracatın, firmalar kadar ülke ekonomisine maliyetlerinin de olacağını söyledi.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk dokuz ayına ilişkin makine imalat sanayi konsolide verilerini paylaştı. Buna göre yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 1,5’luk düşüşle 20,7 milyar dolar oldu. En fazla makine ihraç edilen ülkeler arasında yüzde 6 gerilemeye rağmen Almanya ilk sıradaki yerini korurken, onu sırasıyla yüzde 17 düşüşle Rusya ve yüzde 11 artışla ABD takip etti. Ağustos sonu itibarıyla 12 aylık makine ithalatı ise binde 2 düşüş ile 44,5 milyar dolara ulaştı. Sene başında hâkim olan, üçüncü çeyrekten itibaren küresel ekonomide hızlı toparlanma olacağına yönelik ümitlerin boşa çıktığını belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu “Dünyada faiz indirimlerinin başlamış olması iyimserlik yaratırken talep tarafında henüz bir hareketlilik gözükmüyor ve dünya 2024 yılını mal ticaretinde yüzde 2,5’e yakın artışla kapatacak” dedi.

Firmalar kadar ülke ekonomilerine de maliyetleri olacak

Yıl sonunda Türkiye’nin toplam ihracatının, fiyat indirimlerinin de etkisiyle artacağını öngören Karavelioğlu, yüksek maliyetler ve düşük kurlarla ilgili kaygıların bolca dile getirdiği bir dönemde sağlanacak bu başarıyı kredi kullanmamak, stokları paraya tahvil etmek, borç ödemek, taahhüt kapatmak, ölçek ve personel korumak, müşteriyi veya pazarı elde tutmak ve benzeri birçok maksada bağlamanın mümkün olacağını belirtti. “Ne var ki, ederinin altında olduğu ihsas edilen bir kısım ihracatın, firmalar kadar ülke ekonomisine maliyetlerinin de olacağını dikkate almalıyız” diyen Karavelioğlu, sürdürülebilir olmayacak bu durumun ithalata yöneliş, kayıpları içeriden telafi etme gayreti ve dolayısı ile enflasyonda yapışkanlık gibi riskler taşıdığının da altını çizdi.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...