Madencilik sektörünün sorunları Diyarbakır’da tartışılacak

By Fortune Türkiye

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, “Bölgede zengin yeraltı kaynaklarının açığa çıkarılmasında geç kalındı. Hala gidilmemiş yerler, dağlar var. Çözüm sürecinin devam etmesi ve inşallah barışla sonuçlanmasıyla madencilik ve mermercilikte yeni başarılar elde edilecektir” dedi.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) öncülüğünde, valilik ve büyükşehir belediyesi iş birliğiyle 20 Şubat’ta, “Türkiye’de Madenciliğin Sorunları ve Diyarbakır’ın Madencilik Sektöründeki Yeri” konulu panel gerçekleşecek. 

Türk, panelin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl madencilik açısından üzücü bir yıl olduğunu, sektörün yüzlerce şehit verdiğini hatırlattı.

Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiğini anımsatan Türk, DİSİAD tarafından bu süreçte böyle bir panel düzenlenmesinin hem sektör hem de Diyarbakır açısından önemine işaret etti.

Türk, sivil toplum örgütlerinin ve madencilik sektörünün birinci derece sorumlularının bir araya geleceği panelde önemli konuların tartışılacağını düşündüğünü belirtti.

“Çözüm sürecinin büyük faydası oldu”
“Çözüm süreci ile madencilik sektöründe artık ciddi bir sorun yaşanmayacağını ümit ediyoruz. Çözüm sürecinin çok büyük faydası oldu. Daha önce yaşanan sorunları çözüm süreci boyunca yaşamadık diyebiliriz” ifadelerini kullanan Türk, ufak tefek sorunların da bundan sonra yaşanmayacağına inandıklarını vurguladı.
Türk, Diyarbakır’ın yeraltı zenginlikleri bakımından yüksek bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, “Bölgede zengin yer altı kaynaklarının açığa çıkarılmasında geç kalındı. Hala gidilmemiş yerler, dağlar var. Çözüm sürecinin devam etmesi ve inşallah barışla sonuçlanmasıyla madencilik ve mermercilikte yeni başarılar elde edilecektir” şeklinde konuştu.

Mermercilik
Mermer ve maden bakımından zengin olduğunu düşündükleri Güneydoğu Torosların çok önemli bazı yerlerinde Maden Tetkik ve Arama ile özel sektör tarafından henüz çalışma yapılmadığını savunan Türk, çözüm süreci ile bu konuda önemli gelişmeler yaşanmasını beklediklerini vurguladı.
Türk, mermerin moda ile yakından ilişkili olduğunu aktararak, konfeksiyonda olduğu gibi mermerde de modanın etkisinin olduğunu anlattı.

Diyarbakır’ın mermercilikte 5-10 yıl öncesini yaşamadığını ancak yeni aramalar ve çalışmalarla iyi bir gelişmenin yaşanacağına inandığını dile getiren Türk, Diyarbakır’da mermerciliğin Türkiye’deki 6-7 merkez sıralamasında son sıralarda yer aldığını ifade etti.

Türk, çözüm sürecinin getirdiği kolaylıklar ve yeni aramalarla Diyarbakır taşının yeniden ön plana çıkacağını düşündüklerini belirtti.

“Amacımız bölgeye yeni yatırımcıları çekmektir”
DİSİAD Başkanı Burç Baysal da bölgenin maden sektörünün irdeleneceği panelde iş insanlarının bir araya geleceğini söyledi. 

“Amacımız bölgedeki maden sektörünü hareketlendirmek ve içinde bulunduğu koşullar itibarıyla bölgeye yeni yatırımcıları çekmektir” diyen Baysal, panel ile aynı zamanda Diyarbakır’ın tanıtımına da katkı sunmak istediklerini kaydetti.

Baysal, panele Türkiye’deki ekonomi yazarları ve maden sektöründeki söz sahibi sivil toplum örgütlerinin de katılacağını ifade ederek, “Panelde, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, TÜMMER, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla oturumlar düzenlenecek” diye konuştu.

DİSİAD’ın kentin 5-6 ana sektörünü panellerle destekleyip, bölgenin tüm varlıklarını ortaya koymayı hedeflediğini aktaran Baysal, şöyle dedi: “Tarımdan madene, enerjiden gıdaya, inşaattan turizme kadar tüm konuları irdeleyip, gerçek anlamda kentin ekonomisine ciddi katkılar yapmak için panelleri düzenleyeceğiz. Diyarbakır için UNESCO yolundaki tarihi surlarla ilgili bu yıl haziran ayında önemli bir karar verilecek. Bu panellerle bu sürece de katkı sunmayı istiyoruz.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...