Lüksün gelecekteki yol haritası nasıl olacak?

By Fortune Türkiye

Mücevherat birgün salt ürün olmaktan çıkıp hizmete dönüşebilir. Örneğin, bir çift ilişkilerinin ilk günlerinde bir mücevherat dükkânına gidip, bir tasarımcıyla oturur ve ondan birbirleri için ne ifade ettiklerini anlatan bir yüzük tasarlamasını isteyebilir. Daha sonra zaman geçer. İlişki ilerler ve ikisi tekrar mücevher tasarımcısına gelir.  Tasarımcı aynı metali, pırlantayı alır ve ilişkinin yeni aşamasını yansıtmak üzere yeni bir şekil verir vs…
 
New York ve Londra merkezli ajans Pearlfisher’ın “Luxury Mode” adlı raporunda hayal ettiği konsept marka, günümüz gözlemlerine dayanarak lüks pazarının gelecekte nasıl bir yol alabileceğini simgeliyor. Teknolojinin her şeyi daha ucuz ve daha hızlı hale getirdiği bir dünyada, lüks tüketicilerin gelecek bir kaç yılda başkalarının sahip olamayacağı neleri isteyebileceklerini sormak gerekiyor.
 
Dünün lüksü günümüz için artık sıradan bir şey. Brooklyn merkezli uluslararası  kreatif bir ajans olan Huge’dan Sophie Kleber, evlere hızlı teslimatın bir zamanlar yalnızca zengin insanlara yönelik bir ayrıcalık olduğuna dikkat çekiyor. Oysa bugün aynı gün ürün teslimatı kentli insanlar için sıradan bir şey. Uber siyah arabayla ulaşımı yaygın bir hizmet haline getirdi. Hatta talep üzerine hizmetkâr tedariği bile makul fiyatlarla ulaşılabilir bir lükse dönüşmüş durumda.
 
Kısacası, teknoloji her şeyi daha da kolaylaştırdığından istisnai bir lükse dönüşmek zor.  Bu konuda uzmanların yaptığı araştırmalar da, lüks markaların kitlesel pazardan uzak durmak için kişiye özel deneyimleri yeni boyutlara taşıyacaklarını gösteriyor. Böylece, örneğin,  yakında müşteriler bir Prada mağazasına girip, satış görevlisine beden ölçülerini ve hoşlandıkları tarzı belirtebilecek ve buna göre, giyim siparişi verebilecekler.
 
Öte yandan, ileri teknoloji ürünleri lüks nosyonunu sarsıyorlar. Örneğin, 10,800 dolarlık Vertu Signature Touch Smartphone’u ele alalım. Bu telefonu alan, belli başlı markalardan sertifikalı bir kamera ve mikrofonlarla beraber bir yıllık global concierge hizmetine sahip oluyor; ancak telefon tüm bu ilave lükse rağmen Anrdroid’le işleyen ve işlemcisi 499.99 dolarlık Moto X kadar bile iyi olmayan bir cihaz. Dış görünüş mükemmel ama cihaz olarak olağanüstü bir şeye sahip değil.

Yine aynı şekilde, 22,200 dolar değerinde bir çift Kimberly McDonald küpesi de obje olmanın dışında hiçbir özelliğe sahip değil. İnsanlar küpe ya da telefonun özellikleri için değil nadir objeler olarak kaliteleri için para ödüyorlar. Eğer durum buysa, uzmanlar lüks tüketicinin sadece ender bir şey aramadığını aynı zamanda bir şeyler ifade edenin de peşinde olduğunu kaydediyorlar. Pearlfisher bu tabloyu “fazlalıktan varlık/değer” olana yönelim şeklinde açıklıyor. İnsanlar sadece pahalı şeylere sahip birileri gibi görünmek istemiyorlar aynı zamanda doğru şeylere de sahip olmak istiyorlar.

The O Group’tan Kristen Dillman da düşünülmüş, tasarlanmış tüketim yöneliminde hem fikir olanlardan. “Belki gelecekte kültüre nüfuz eden lüks markalar, daha az ama daha iyi şeylere yatırım yapan insanlar göreceğiz” diyor.  Bu öngörü gerçekleşirse, eksper küratörlere daha fazla talep olabilir.

Bazı analistlere göre ise, bu trend yeni kurulan şirketlerin lükste köklü, bilinen şirketlerin pazar payını kapacak.
Agence: Luxury’nin ortak kurucusu Roxanne Genier, genç kuşakların kendilerini yansıtan, samimiyet kurabilecekleri markalar istediklerini söylüyor.  Gençler başkalarının kopyası olmak istemiyorlar.
“Kişiye özel” düstura dönüştükçe, hizmetler yükselişe geçen lüks ürün olabilir. Genier, bir seyahati baştan sona özel olarak tasarlayan, hazırlıkları yapan ve müşteriye özel uçağında eşlik eden Presidential Private Jet Vacations’la beraber çalışıyor.

Genier’ye göre, günümüzde en büyük lüks zaman. Müşterilere benzeri olmayan deneyimler sunabilen ve aynı zamanda onları bu tür deneyimleri planlama zahmetinden kurtaran, paylaşılan deneyimlere de değer katabilen hizmetler çok revaçta.

Uzmanlara göre, nadir deneyimler daha fazla değerli hale gelecek.  Lüks tüketiciler de daha “derine seyahat”e bakacaklar. Örneğin, şampanya üreticisi Veuve Cliquot Fransa, Reims’te sadece davet üzerine hizmet sunan  L’Hotel du Marc adlı oteli işletiyor.  Neoklasik mimariye sahip otel yalnızca altı odaya sahip olduğundan, bu ayrıcalığı yaşayabilen çok fazla kimse olmayacak.    

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...