YENİ DİJİTAL DÜNYADA pek çok karmaşık yapının oluştuğu ve yönetiminin giderek zorlaştığı noktasından hareketle Logo Yazılım, “Yepyeni bir kullanıcı deneyimi yaşatmak” üzere kullanıcılarını statik yapılardan, standart uygulamalardan ya da platformlardan özgürleştiriyor. Logo Yazılım İcra Kuru lu Başkanı M. Buğra Koyuncu okurlarımıza, Logosphere’in içeriğini ve dijitalleşen iş dünyasının yeni dinamiklerini aktardı.
Logo Yazılım’ın bütün ekosisteminin bir araya geldiği Logosphere’i kaç yıldır düzenliyorsunuz ve bu etkinliğinizin amacı ve hedefi nedir? Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz Logosphere, Logo ekosisteminde yer alan tüm tarafların buluştuğu bir toplantı. Burada kastettiğimiz taraflar; çözüm üre tenler, hizmet verenler, Logo, kullanıcılar, akademisyenler, öğrenciler ve sektör profesyonelleri… Tüm birleşme ve satın almalardan sonra Logo’da 30’un üzerinde ürün ailesi, 60’ın üzerinde ürün, 800 çözüm ortağının geliştirdiği bin 300 adet çözüm ve 5 binin üzerinde Logo uzmanı yer alıyor. Türkiye ekonomisinde sektörel anlamda çok fazla çözüm, hizmet ve bilgi birikimine sahibiz.
Bu yıl etkinliğin içeriğinde ne tür konular vardı, kimlere hangi mesajları verdiniz?
Bu yıl toplantımızda vurguladığımız temel konu “hibrit mimarisi” oldu. Gelecekte bizi etkileyecek tek bir trend, paradigma ya da dönüşümden söz etmek mümkün değil. Birçok eğilimle, trendle aynı anda uğraşıp bunlarla başa çıkmamız, verimlilik elde edecek şekilde yararımıza kullanmamız gerekecek. Toplantımızda tanıttığımız yeni “3 serisi” ürünlerimizin bulunduğu platformun pek çok farklı özelliği bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, rol bazlı veya kullanıcı bazlı özelleştirmelere imkan vermesi. Kullanıcılar ürünün arayüzünü kendi ihtiyaçlarına göre tasarlayabiliyor ve özelleştirebiliyor. Logo’nun App Store’undan uygulamaları satın alarak ürün içerisinde kullanabiliyorsunuz, bu da ekosistem ürünlerini doğrudan ürünün içinden alıp hemen aktive etmek anlamında bir açılım sağlıyor. Ürünümüzün özel mimarisi sayesinde, çok daha yalın bir şekilde ürünün birçok özelliğini ve temel bağlantılarını web servisleri üzerinden dışarıya açıyoruz. Bu saye de kullanıcılar mobil veya web aracılığıyla da ürüne erişebiliyor. Yine burada duyurusunu yaptığımız son iki ürünü, doğrudan bir web tarayıcı üzerinden, isterseniz bir akıllı tele fon veya tablette, isterseniz notebook üzerinden çalıştırabiliyorsunuz. Uygulamalara, dilerseniz kendi işletmenizin içerisinden masaüstü uygulaması olarak ya da farklı ortamlardan, farklı cihazlardan erişebiliyorsunuz. İşte bunların hepsini bir araya getirip, farklı fonksiyonlar için farklı şe kilde kullandığınız zaman hibrit bir mimari ortaya çıkıyor. Özellikle önümüzdeki dönemlerde bunun önemli olacağını düşünüyor ve bu yapıyı destekliyoruz. Çünkü her firmanın iş süreçleri açısından kendi öncelik sıralaması veya rekabet açısından kritik gördüğü konular farklı. Her firma kendi faaliyetine, kendi sektörüne göre bunlar arasında bir sıralama yapıp kendi çözümleri içerisinde hangilerinden ne şekilde etkileneceğinin bir stratejisini belirlemeli. Biz de bu firmalara hem bu stratejiyi belirlemede hem de gerekli ürünleri sağlamada yardımcı oluyoruz.
Logosphere 2016’nın sembolünde kanatlar kullandık. Bu da aslında kullanıcılarımızın özgürleşmesini, bağımsızlaşmasını simgeliyor. Kullanıcılarımızı, statik yapılardan, standart uygulamalardan ya da platformlardan bağımsız kılıp özgürleştiriyoruz.
Kurumsal iş yönetimi çözümleri pazarında yıllar itibariyle Logo Yazılım kendisini nasıl konumlandırdı? Bulut, mobilite, büyük veri, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerin hayata geçirilmesinde müşterilerine ne gibi kolaylık ve farklılıklar sunu yor ve sunacak?
Bu tür yeni kavramlar hepimiz için teknolojide ve iş yapış biçimlerinde belli dönüşümleri işaret ediyor. Biz Logo olarak kuruluşumuzdan bu yana bu tür yenilikleri kendimiz ve kullanıcılarımız için her zaman bir fırsat olarak gördük. Örneğin, Endüstri 4.0 ilk olarak büyük kurumsal firmalardan başlayacak, çünkü bu firmalar özel danışmanlık hizmetleri alacaklar ve hatta uluslararası firma lar Avrupa’daki diğer merkezleriyle ortak projeler yürütecekler.
Orta segment ve küçük segmente geldiğimizde yavaş yavaş bu konuda pazarda yerli danışmanlık hizmet leri, “best practice” diye adlandırdığımız en iyi uygulamalar, sektöre özel bir takım çözümler ortaya çık maya başlıyor. Bu noktada biz “Logo Akademi” ismini verdiğimiz eğitim birimimiz üzerinden bilgilendir me, eğitme seminerlerine başlıyoruz. Konuyu detaylandırıyor, çeşitli toplantılar ve seminerlerde bunları tartışıyoruz. Daha sonra iş ortaklarımızla birlikte çeşitli çözümler oluşturuyoruz. Belli sektörlerde Endüstri 4.0’ı desteklemek için üretilen bir uygulama paket olarak sunulabilecek durumdaysa bir sektörel çözüm olarak platformun üzerine ekliyoruz. Bunu yapamıyorsak söz konusu uygulamaları geliştiren iş ortaklarımızı, o alanda bilgi birikimine sahip firma olarak öne çıkartıyor ve onları adresliyoruz. Bu konularda bizlere ulaşan ve çözüm arayışında olan potansiyel müşterileri iş ortaklarımıza yönlen diriyoruz. Zamanla bunun penetrasyonu arttıkça, konuda uzman firma lar da öne çıkmaya başlıyor. Bizim şansımız, ekosistemimizde yer alan firmalardaki çalışanlar genellikle mühendisler, teknik kişiler veya profil olarak bu tür adaptasyonları daha hızlı yapabilecek kişiler. Dolayısıyla onların adaptasyonu çok daha hızlı oluyor. Daha sonra biz bunu KOBİ’lere öğretme ve anlatma misyonunu üstleniyoruz. Bunun Endüstri 4.0 da dahil olmak üzere tüm diğer trendlerde de benzer şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum.
İş dünyasının edönüşümüne ve kamu kurumlarıyla dijital entegrasyonuna yönelik ne tür çözümler sunuyorsunuz?
Şu an edevlet dönüşümünün merkezinde e–fatura ve earşiv kullanımı bulunuyor. Yasal düzenlemeler bunu belirli firmalara zorunlu kıldı. Bu firmalar hem devlete hem de karşı taraftaki firmalara efatura gönderimini yapmak zorunda. Burada bizim iki temel rolümüz var: Bunlardan ilki, uygulama sağlayıcı veya ERP firması olarak firmanın ana sistemini yürütüyoruz. Dolayısıyla faturalar aslında bizim uygulamalarımızdan kesiliyor. Bir diğeri de fatura nere den kesilirse kesilsin, bir elektronik formatta kamuya ve diğer firmalara gönderilmek durumunda, bu da bir veri transferi hizmeti demek. Buna da özel entegratörlük hizmeti deni yor. Logo da bünyesindeki eLogo ya da Logo Elektronik firmasıyla bu özel entegratörlük hizmetini sağlıyor.
Bu alanda hizmet verdiğimiz firma sayısı açısından lideriz. edönüşüm, genel olarak efatura ve earşivle başladı ve eirsaliyeyle devam edecek ve hem kapsam hem içerik olarak gittikçe yaygınlaşacak. Dolaysıyla as lında önümüzdeki dönemde tüm firmaların gündeminde olmaya devam edecek. Firmalar hangi yazılımı kullanırlarsa kullansın, hatta faturalarını elle kesen firmalar dahi zamanla efatura mükellefi olacak.