Küresel Marka Bilinirliği Hedefi

By Fortune Türkiye

Geçen yılı 11 milyar lira ciro ve yüzde 83’lük büyüme ile kapatan Bellona ciro, kârlılık ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda faaliyetlerine devam ediyor. Marka bilinirliğini küresel düzeyde artırmayı amaçlayan firmanın 2023 yılında ihracat yaptığı ülke sayısı 54’e, mağaza sayısı 78’e yükseldi. Önümüzdeki beş yıl için hedef 34 mağazayı daha satış ağına katmak. – SEBLA KUTSAL

Kayseri’de 1997 YILINDA faaliyet göstermeye başlayan ve Erciyes Anadolu Holding’e bağlı bir grup şirketi olan Bellona Mobilya, geçen yılı yerel ve küresel ekonomik zorluklara rağmen 11 milyar lira ciro ve yüzde 83’lük büyüme ile kapattı. “Dünya şirketi olma” vizyonuyla yatırımlarına devam eden marka, 2023 yılında net satışlarında ve üretim kapasitesinde artış sağladı. Net satışları 5 milyar TL’den 8,6 milyar TL’ye yükselirken, faaliyet kârlılığı önceki yıla göre yaklaşık 2,6 kat arttı.

“Bellona olarak ülkemizin sanayileşme ve küreselleşme süreçlerine katkı sağlayarak, insan ve çevre dostu ürünlerimizle yaşam alanlarına değer katmaya devam ettik. Üretim teknolojilerimiz, insan kaynağımız, yenilikçi tasarımlarımız ve pazarlama faaliyetlerimizle bir dünya şirketi olma yolunda ilerliyoruz” diyen Bellona Genel Müdürü Cüneyt Ocak, 2023 yılında küresel tedarik zinciri ve lojistik sorunlarına, enerji maliyetlerindeki artışa ve enflasyonist baskılara rağmen yılı başarılı bir performansla kapattıklarını belirtiyor.

ÜRETIM VERIMLILIĞINE YATIRIM
Üretim verimliliğinin sağlanmasına yönelik; makine ve robotik sistemlerin kurulması, yazılım ve teknoloji, fabrikalardaki iş akış süreçlerinin yenilenmesi, üretim merkezlerindeki otomasyon yatırımları, fabrikalardaki kapasite artışları başta olmak üzere çeşitli alanlarda 550 milyon TL tutarında yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini ifade eden Ocak, yaptıkları yatırımlar sayesinde mevcut üretim kapasitelerinde artışlar sağladıklarını, panel mobilya ürün grubunda yüzde 50, yatak ve sandalye ürün grubunda yüzde 30, oturma ürün grubunda ise yüzde 20 kapasite artışıyla 2024 yılına başladıklarını belirtiyor.

Ocak, yıl sonunda gerçekleştirilen stratejik plan çalıştayında paylaşılan 2023 yılı performans sonuçlarını şöyle özetliyor: “İç ve dış çevre analizlerimiz, öngörülerimiz ve gerçekleşmeler üzerinden mevcut durum değerlendirmelerimizi yaptık. 2024 hedefleriyle birlikte stratejik temas alanlarımızı ve faaliyetlerimizi belirledik. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere tüm önemli pazarlarda 2023 yılında mobilya en düstrisinde küçülmeler yaşandı. Ancak 2023 yılında hedeflediğimiz fiziksel ve cirosal büyümenin her iki performans hedefinde de gerçekleşmesi Bellona olarak bizi oldukça memnun etti ve ekibimizde büyük bir motivasyon kaynağı oluşturdu. Yılı yaklaşık olarak yüzde 75 cirosal ve yüzde 8 fiziksel büyüme ile tamamladık.”

MÜŞTERI MERKEZLI MARKA

Bellona olarak en önemli yetkinlikleri nin “bilgi temelli organizasyon yapısı” olduğunu sözlerine ekleyen Ocak, bu yetkinliğin Bellona’ya hem rekabette hem de hedeflerini gerçekleştirme de önemli düzeyde katkı sağladığını düşünüyor. Bu yetkinliği daha da geiştirecek ve pazarda özellikle müşteri merkezli bir marka olma stratejilerini güçlendirecek faaliyetlere odaklana caklarını belirten Genel Müdür, 2024 yılı itibarıyla başlattıkları Bellona Anadolu Çalıştayları’nı, tedarikçiler den satış sonrası desteğe kadar bütün
süreçlerde müşteri merkezli bir marka olma özelliklerini, ana bayi ve bayileri de işin içine katarak geliştirecekleri faaliyetlerden biri olarak tanımlıyor.

“Süreklilik arz eden iyileştirme ve ge liştirme faaliyetlerimiz, tüm süreçleri mizde ideal sürdürülebilirliği amaç lamaktadır” diyen Ocak, bu amaçla 2023 yılında yaklaşık 1.000 adet planlı iyileştirme faaliyetini hayata geçirdiklerini, 2024 yılında da aynı hız ve kararlılık ile iyileştirme ve geliş tirme faaliyetlerine devam ettiklerini belirtiyor. 2024 yılında pazarlama faaliyetleri kapsamında “gösterişli, zarif, huzurlu ve rahat” konseptiyle lansman çalış malarını sürdüren Bellona, ölçülebilir, izlenebilir ve tüm ekibin destekleyebile ceği bir vizyon hedefine sahip. “Vizyon bölgemiz ağırlıklı olarak Avrupa menşeili üreticilerden ve markalardan oluşmaktadır. Bu, global anlamda bir bakış açısına sahip olmamızı ve vizyon bölgemizdeki önemli rakiplerimizin strateji ve faaliyetlerini göz önün de bulundurmamızı sağlıyor” diyen

Ocak, değişen tüketici davranışları karşısında Bellona’nın yetkin teknik altyapısını kullandığını ifade ediyor. İnovasyonlarıyla sektörde yenilikçi bir konuma sahip olan markanın Ar-Ge merkezinde şirketin çalışma dinamiklerine uygun, son teknoloji cihazlar ve sistemlerle yeni tasarımlarını geliştirdiklerini dile getiren Ocak, “Yapacağımız yeni tasarımlarla her bir ürün grubumuza özel, fark yaratacak, inovatif ürünleri tüketicilerimizle buluşturacağız. Bugün Ar-Ge harcamalarımızın yatırımlarımızın yüzde 8’ini kapsadığını bilmenizi isterim. Üniversitelerle yapılan iş birlikleriyle, ulusal ve uluslararası proje ortaklıklarıyla, sürdürülebilir gelişme doğrultusunda örnek yatırımlar yapılmaktadır” diyor.

KÜRESEL BÜYÜME HEDEFI

Yurt içi pazarın yanı sıra yurt dışında da faaliyetlerini sürdüren Bellona’nın 2023 yılında ihracatı 27 milyon doların üzerinde gerçekleşti. Bu seviyeye ulaşırken bir yandan da marka bilinirliğini global düzeyde artırmayı amaçlayan markanın dünya genelinde ihracat yaptığı ülke sayısı 54’e, münhasır mağaza sayısı da 78’e yükseldi. Önümüzdeki beş yıl içinde 34 mağazayı daha ağlarına katmayı planlayan Bellona’nın bunlara ek olarak ABD’de ciddi bir yapılanması bulunuyor ve genişlemesi sürüyor. Beş eyalette toplam 14 bin m2
deposuyla hızlı lojistik servis sağlayan firma, 529 satış noktası ve 30 mağazada satışlarını devam ettiriyor. Cüneyt Ocak, “Gelecek planlarımızda yeni mağazalarla dünya genelinde yaygınlaşmak var ve ABD başta olmak üzere halihazırda bulunduğumuz ülkelerde konumumuzu güçlendirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyor.

Tüm dünyada devam eden karbonsuzlaştırma trendleri ve yeşil mutabakata yönelik regülasyonlara yönelik attığı adımlarla; ana tedarikçiler, bayiler, üniversiteler, teknoloji ve Ar-Ge kuruluşları ile yapılacak işbirliklerinden önemli sonuçlar elde etmeyi amaçlayan Bellona’nın bir diğer stratejik hedefi ise esnek ve kaliteli üretim odağında, satış kanallarını ve müşteri portföyünü genişletmek. Ocak, “Özellikle talep dalgalanmalarında mevsimsel etkinin oldukça önemli olduğu sektörde kaynak verimliliği sağlayacağımız ve esnek üretimle kapasitelerimizi sürekli dolu kullanacağımız bir yapıya doğru hareket ediyoruz” diyor.

GES YATIRIMLARI DEVAM EDIYOR
Bellona’da üst düzeyde takip ettikleri üç genel strateji hedefinin; ciro, kârlılık ve sürdürülebilirlik olduğunu belirten Ocak, sürdürülebilirliğin vizyon hedeflerine katkı sağlayacak düzeyde önemli bir gündem maddesi olduğunu ve üst yönetim tarafından sahiplenildiğini dile getiriyor. Mobilya endüstrisi, diğer endüstriyel iş kollarına göre enerji ihtiyacının göreceli olarak daha az olduğu bir sektör. Ancak buna rağmen, Bellona Mobilya sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında bağlı olduğu Erciyes Anadolu Holding öncülüğünde çatı GES (güneş enerjisi santrali) yatırımlarına 2022 yılında başladı. Ocak-Mayıs 2023 döneminde altı çatı GES projesiyle yıllık 20,6 milyon kWh yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine geçildi. Bellona-2 ve Bellona-3 fabrika sahalarında iki adet arazi GES yatırımı devam ediyor. Bu yatırımların da 2024 yılı içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Türkiye olarak 6 Ekim 2021 tarihinde onayladığımız 2053 karbon-nötr hedefi ve devamındaki süreçte 2030 yılı için açıklanan “artıştan azaltım” senaryosundaki hedefler de yine Bellona için önem arz ediyor ve faaliyetlerine yön veriyor.

2024: ENERJI VERIMLILIĞI YILI
Bellona olarak sıfır atık sertifikasına sahip olduklarını belirten Ocak, sürdürülebilirlik konusunda attıkları adımları şöyle aktarıyor: “Karbon ayak izi hesaplamamızı 2010 yılından itibaren yapmaya başladık. Aynı üretim miktarını daha düşük karbon salınımıyla yapmak amacıyla atıkların azaltılması, enerji verimliliği, yeşil tedarik zinciri yönetimi gibi alanlarda iyileştirme ve gelişim projeleri yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Enerji Yönetim Sistemimiz kapsamında enerji verimliliğine yönelik projelerde öncelikle israfların önlenmesi, fabrikada tüm alanlardaki enerji dağıtımı ve ihtiyacını optimize etmek, enerji verimliliğine yönelik inovasyonlar bu alandaki çalışmalarımızdır. 2024 yılını enerji verimliliği yılı olarak ilan ettik ve çalışanlarımızın bu alanda yapacakları katkılara ekstra tanıma ve takdir olanakları sunduk. Geçen beş aylık dönemde çalışanlarımız enerji verimliliğine yönelik 244 adet öneri sundular.”

“Bellona 2030 vizyonunun gerçekleşebilmesi, önümüzdeki 7 yıl boyunca sınırlı düzeyde büyüyecek mobilya pazarında daha rekabetçi ve hayata geçmiş etkili stratejiler geliştirmemizi gerektirmektedir. Bu bahsettiğimiz tüm strateji ve hedeflerimizi hayata geçirecek olan yegâne ve en önemli kaynağımız insan kaynağımızdır. İnsan kaynağına yaptığımız yatırımların, diğer tüm yatırım planlarımızın başarısında belirleyici bir öneme sahip olduğunun bilincindeyiz” diyen Ocak, dijital dönüşüm, operasyonel mükemmellik ve esneklik, Ar-Ge v inovasyon gibi günümüzü ve geleceği şekillendirecek olan stratejilerin ancak nitelikli insan kaynağıyla hayata geçirilebileceğini ve bu nedenle gelecekte ihtiyaç duyulacak insan kaynağı yetkinliklerini bugünden anlamak ve o yönde politikalar geliştirmek üzere çaba sarf ettiklerini söylüyor

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...